Skocz do zawartości

Francuzi w drodze na Moskwę

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tylu ich było, że chyba się zmieścili do autka, które przepychali ;) Malowniczości rekonstrukcji napoleońskiej odmówic się nie da.
Napisano
Tytuł brzmi Francuzi w drodze na Moskwę a Ty napisałeś, że wszyscy do auta się nie zmieścili więc tak mi się skojarzyło, przepraszam, Mundury jak najbardziej epokowe :)
Napisano
W drodze na Moskwę w śniegu? To raczej odwrót! :)
Mamy rok 2013, 200 lat temu niedobitki Wielkiej Armii przechodziły przez nasz kraj. W tym roku szykuje się sporo imprez rekonstrukcyjnych związanych z 1813 rokiem, zwłaszcza na Śląsku i w Saksonii. No i okrągła rocznica bitwy pod Lipskiem, kilka tysięcy rekonstruktorów. Ja jadę w mundurze wschodniopruskiego landwerzysty.
Napisano
Dzisiaj w radio usłyszałem ciekawą informację (o dziwo!). Podczas odwrotu wojsk Napoleona z Rosji, w Żarnowcu, który w owym czasie był miastem, dokonał żywota ambasador amerykański przy cesarzu, który brał udział w wyprawie, od chorób i z wyczerpania. Może trochę offtop, ale jednak na temat ;)
Hmmm... nigdy nie widziałem na żywo zmagań z tej epoki. ColdDemons napisz na forum o tych imprezach, przynajmniej w Polsce, chętnie stanąłbym wśród widowni, czego od lat nie czyniłem ;)
Napisano
Hehe to tak jak ja nigdy nie byłem narekonstrukcji IIWŚ. :)

Na pewno znasz portal Do Broni, tam masz kalendarium imprez, takrze tych epoki napoleońskiej. Bitew/potyczek mprez jest całkiem sporo (lepszych, gorszych), w zasadzie przez cały rok, od północy do południa Polski.
A tu masz reportaż z jednej z większych bitew zagranicznych http://www.youtube.com/watch?v=LvAfVfK257s

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie