Romek_66 Posted January 6, 2013 Author Share Posted January 6, 2013 szukam informacji o poległych w 1939 r ,i pochowanych na cmentarzu w czarnej pow.końskie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrykheya26 Posted February 10, 2013 Share Posted February 10, 2013 Gości przywieziono w nocy na furmance i pochowano jeden z nich został zastrzelony na stacji kolejowej w Stąporkowie. Tyle wiadomo o tych osobach. Cos wiecej może powiedziec Ci facet który mieszka w pierwszej chałupie obok cmetarza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrykheya26 Posted February 10, 2013 Share Posted February 10, 2013 Bjar może Ty coś wiecej wiesz w tym temacie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romek_66 Posted February 10, 2013 Author Share Posted February 10, 2013 dzięki za informację .szukałem w internecie i w tekstach pisanych ale za wiele nie ma.na stronie gminy stąporków była informacja że są to żołnierze ze 165pp który osłaniał odwrót 36DP spod Kazanowa,plus jeden cywil wymieniony z imienia i nazwiska w wieku 30 lat.trop okazał się fałszywy.słyszałem wersję że leżą tam rezerwiści którzy zgineli na stacji kolejowej w trakcie nalotu .nalot taki odbył się 3.09.39 w godzinach rannych na bocznicy kolejowej obok stacji Wąsosz.cyt; rezerwiści wysypali się z wagonów i uciekali w kierunku lasu.prócz nieznanych rezerwistów zginęło kilkoro ludzi z miasta.najbliższy cmentarz to Czarna.może pójść tym tropem/? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romek_66 Posted February 10, 2013 Author Share Posted February 10, 2013 Patrykheja26 -mam kilka pytań. skąd kolego masz tę informację? czy może wiesz kto strzelał na stacji w stąportowie,nasi czy Niemcy? kto przewoził ich do Czarnej jeśli był cmentarz na miejscu,i dlaczego nocą? który to facet? pierwsza chałupa przy starym cmentarzu ma nowego właściciela. pozdrawiam-Romek_66 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted February 10, 2013 Share Posted February 10, 2013 A może warto sprawdzić w księdze zgonów miejscowej parafii?Co do Stąporkowa - nie słyszałem. Cmentarza w 1939 roku tutaj nie było, a zmarłych chowano na cmentarzu w Odrowążu.Proponuję popytac miejscowych w Czarnej... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romek_66 Posted February 10, 2013 Author Share Posted February 10, 2013 chyba będzie problem ,w czasie wyzwolenia plebania w Czarnej została zdemolowana i w tedy zaginęły księgi zgonów z lat 1900-1926 i 1926-1945 ,jak pisał we wspomnieniach ówczesny proboszcz. chyba że może będzie jakaś wzmianka w kronice parafii.? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted February 10, 2013 Share Posted February 10, 2013 Więc tym bardziej warto popytać miejscowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romek_66 Posted February 10, 2013 Author Share Posted February 10, 2013 pogadam z proboszczem to fajny gość może to coś da.no i wywiad -jak coś ustalę dam znać.nara ,dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrykheya26 Posted February 19, 2013 Share Posted February 19, 2013 Cześć Romek informacje posiadam od nieżyjącego dziadka był przewodniczącym ZBOWiD w Stąporkowie i z tego co pamiętam z dziadkiem Bjara próbowali dowiedzieć sie cos o tych ludziach w celu umieszczenia nazwisk na nagrobku ale im sie nie udało. Na stacj strzelali Niemcy i zastrzelili tylko jedną osobe z tych niezyjacych. Pozostali nie wiem gdzie zgineli i jakiej narodowości byli. Na cmentarz przywieźli ciała jacys ludzie ze Stąporkowa. W nocy ponieważ bali się że dostaną po kulce. Po prostu pozbierali ciała po jednej lub dwóch strzelaninach. Przy cmentarzu mieszkał facet pamiętam z dzieciństwa że poruszał się na wózku inwalidzkim i nie miał nóg. On był świadkiem tego przywiezienia. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romek_66 Posted February 22, 2013 Author Share Posted February 22, 2013 cześć Patrykheya26. dzięki za odpowiedż.każdy szczegół jest ważny.dużo wątków,łatwo nie będzie ,można się nigdy nie dowiedzieć,ale warto spróbować. pozdrawiam - Romek_66. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romek_66 Posted April 17, 2017 Author Share Posted April 17, 2017 Panowie kotlet odgrzewany ,ale chcę pokazać ,jak w gminie << dba się << o mogiły poległych .Jest to mogiła poległych we wrześniu 39 ,o których pytałem w wątku.Groby znajdują się pod opieką miejscowego urzędu gminy , zdjęcie wykonane wczoraj.Sterta śmieci to pozostałości po 1 listopada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
formoza58 Posted April 17, 2017 Share Posted April 17, 2017 Urząd gminy swoją drogą, ale faktyczni sprawcy tego bajzlu" to powinni popukać się pokutnie o ścianę pobliskiego muru cmentarnego. Nie ma usprawiedliwienia na ludzką głupotę i coś tam jeszcze... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.