RBSSN Napisano 10 Czerwiec 2013 Napisano 10 Czerwiec 2013 jak masz ochote na wspolny wypadzik to numer do mnie jest wyzej
pagi19 Napisano 11 Czerwiec 2013 Napisano 11 Czerwiec 2013 Oliwka jest ok tylko niestety długo trzeba czekać na efekty polecam elektrolize ;) jak fenol w dobrym stanie to lepiej zostawić tak jak jest z patynką lepiej się prezentuje ;)
RBSSN Napisano 1 Lipiec 2013 Napisano 1 Lipiec 2013 Chyba nikt nie spaceruje , jakaś cisza nastała tu
michal_elk Napisano 6 Lipiec 2013 Napisano 6 Lipiec 2013 Witam,Nie może być tak cicho! Nie wierzę że wszyscy schowali swoje maszyny do szaf. ;>Jak fanty, przemiatacie jakieś ciekawe miejscówki?Ja ostantio krążę i krążę, aż załączyłem sławną dyskryminację, której nie lubię, bo dużo rzeczy można przeoczyć - szczególnie że nie jestem jeszcze w pełni zaznajomiony z pracą z wykrywaczem.Mój ostatni fant to guzik carski i chyba mały pruski, bo z tyłu jest napis BESTE" i jest niewyraźny trochę.Pod linkiem foto znajdek:http://i41.tinypic.com/2rwwn.jpgDwa guziki od lewej a od prawej jest jakaś zatyczka od czegoś z napisami Carl Strehl Neuerdorf Neuerdorfer i Muhlenwerke.Z tego co czytałem Carl Strehl zajmował się żołnierzami którzy utracili wzrok na skutek odłanków bądź też gazów bojowych.Swoją drogą to coś" może mieć ciekawą historię.
atylla Napisano 7 Lipiec 2013 Napisano 7 Lipiec 2013 poczekaj do jesieni , może coś się ruszy , a miejsce fajne do odwiedzenia polecam Arys
RBSSN Napisano 11 Lipiec 2013 Napisano 11 Lipiec 2013 Jaktam chlopaki wasze wykopki ja odwiedzam stare miejsca przeszukane i zawsze jakies monetki wychodza .
Morfeusz5555 Napisano 13 Lipiec 2013 Napisano 13 Lipiec 2013 Witam Wszystkich! Jestem nowy na forum, mieszkam w Prostkach, ostatnio kupiłem Fishera F4. Czasu może nie mam za wiele, ostatnio wyskoczyłem pokopać na 1,5h. Efekt to kilka łusek karabinowych, dwie pistoletowe, jedna z działka, chyba p.lotniczego, oraz tubki (chyba po serze, napis TILSITER) z 1933. Mam do Was pytanie, czy w teren ruszacie w ciemno, czy też macie jakieś miejscówki, czy informacje którymi moglibyście się podzielić? Rozumiem, że łuski z II WŚ można znaleźć praktycznie wszędzie, ale jakieś monety czy cenniejsze i starsze fanty już znaleźć ciężej i pewnie potrzebne są jakieś informacje na ten temat.
RBSSN Napisano 18 Lipiec 2013 Napisano 18 Lipiec 2013 Czesc jak chcesz pogadac moj numer znajdziesz wyzej ale najpierw prosze o sms .
michal_elk Napisano 18 Lipiec 2013 Napisano 18 Lipiec 2013 Czołem, Morfeusz. Jak na 1,5h, znaleziska to dobry wynik. Osobiście staram się obliczać, statystycznie, jak często coś znajduję i mogę powiedzieć, że na wypad trzeba poświęcić z 5h, wtedy jest szansa że coś się fajniejszego znajdzie, ale to oczywiście żadna reguła, po prostu im więcej przejdziesz terenu tym lepiej - logiczne. Nie wiem czy jesteś początkujący, czy tylko zakupiłeś nowy sprzęt, ale staraj się jak najszybciej zapoznać z dyskryminacją. Warto z niej korzystać na minimalnym poziomie (na skali 1-10 najlepiej ustawić 3 lub wedle instrukcji a monety"). W ten sposób unikniesz kopania gowździ i małych przedmiotów żelaznych, nie ominiesz za to łusek, monet, ale także kapsli. Co do miejscówek i informacji o takowych, polecam mapy sztabowe oraz zwykłą ludzką rozmowę z miejscowymi ludźmi, znajomymi, szczególnie rozmowy przy fajce" z osobami w podeszłym wieku. :) Ja sam latam wszędzie gdzie teren wygląda na obiecujący, ale też tam gdzie coś się naprawdę działo.Trudniej, ale korzystniej jest znaleźć własną miejscówkę idąc w ciemno, jednak na terenach z pieczątką przeszukane" nadal ziemia kryje skarby.Warto pamiętać o wzgórach, zagłębieniach terenu, wąwozach.Jeżeli nie przepadasz za militarką to szukając na polu warto zwrócić uwagę na podwórze opuszczonych domów, studnie i wszystko co w terenie wskazuje na dawną działalność człowieka.Warto także przejść się do archiwum, można tam znaleźć informacje które umknęły innym.Na koniec, zachęcam Cię do częstej dyskusji na tym forum. Oprócz doradzenia się oraz zaprezentowania wykopanych fantów, koledzy organizują tutaj ciekawe wspólne poszukiwania.
Morfeusz5555 Napisano 20 Lipiec 2013 Napisano 20 Lipiec 2013 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Już myślałem że coś na forum nie działa, bo mój post pojawił się po prawie tygodniu. No ale nic to. Jestem początkującym, nie licząc kilku wypraw z przed 18-20 lat, jak byłem jeszcze dzieckiem, to są to moje pierwsze wypady w teren. W piątek wyskoczyłem kolejny raz na 1,5h, żeby sprawdzić dwie miejsówki, jednak tu była totalna porażka, nie wykopałem nic poza nakrętkami od wódki, paroma puszkami oraz dwoma dużymi odłamkami. Może jutro uda mi się gdzieś wyskoczyć, to napiszę i dodam fotki poprzednich znalezisk. Strasznie jestem ciekaw gdzie skullmen oraz DAREKK wygrzebali swoje szabelki? Czy mieliście jakieś informacje o potencjalnym miejscu czy był to przypadek? Jaki to był region, las, łąka? Znaleźć takie cudo, coś pięknego.
pagi19 Napisano 21 Lipiec 2013 Napisano 21 Lipiec 2013 Co do miejscówek to i lasy i pola są ciekawe ;) zawsze coś tam się wygrzebie ;) no i niestety trzeba szukać w okolicach ełku coraz mniej jest miejsc dziewiczych" i dorzucam fotkę moich wczorajszych znalezisk pzdr
pagi19 Napisano 22 Lipiec 2013 Napisano 22 Lipiec 2013 i jeszcze zdjęcie lepszych znalezisk po małym czyszczeniu
michal_elk Napisano 22 Lipiec 2013 Napisano 22 Lipiec 2013 Pagi, sam ostatnio wykopałem fenola z 1855 i guzik też mam i to carski z widocznym pozłoceniem, ale Ty przebijasz wszystko! Skubaniec!Wielkie gratulacje! Piękne znaleziska aż chce się wyruszyć na poszukiwania!
atylla Napisano 22 Lipiec 2013 Napisano 22 Lipiec 2013 Morfeusz5555 co prawda eldorado kiedyś było , ale jeszcze ziemia kryje swoje skarby , pobiegaj po pagórkach , w czasie wojen takie pagórki były dobrym miejscem dla żołnierzy , prawie każde wzniesienie było zajęte , co do szabelek kolegów to jezioro i pagórek i był to przypadek jak to bywa w 99%. pagi oszczędzaj siły , jeszcze trochę i ruszamy
pagi19 Napisano 23 Lipiec 2013 Napisano 23 Lipiec 2013 Fajne pole mi się trafiło te ostatnie fanty to efekt czterogodzinnych poszukiwań tylko miejsce trochę przypałowe przy samym asfalcie było widać mnie jak na dłoni tylko patrzeć jak następnym razem ludzie się zbiorą żeby mnie zlinczować ;) hej atylla sił mi nie brakuje i tak ostatnio rzadko się gdzieś wypuszczam brak czasu to gdzie ruszamy masz jakiś plan?
pagi19 Napisano 4 Sierpień 2013 Napisano 4 Sierpień 2013 Czołem panowie co taka cisza na forum kopiecie coś? Wrzucam moje ostatnie fanty z soboty może ktoś też by coś dorzucił nie tylko ja ;)
pagi19 Napisano 5 Sierpień 2013 Napisano 5 Sierpień 2013 Wyszły dwie takie same z Królewca w całkiem dobrym stanie ;)
janiszelk Napisano 19 Sierpień 2013 Napisano 19 Sierpień 2013 Ja czasami kopie, ale ostatnio same lipne pola, nawet monetki żadnej nie znalazłem( 3 godziny nocnego buszowania), już myślę że mój sprzęt nawala chyba...
Kunegunda Napisano 24 Sierpień 2013 Napisano 24 Sierpień 2013 Osobiście zbieram plomby jeśli macie jakieś nie potrzebne chętnie się nimi zaopiekuje
Adasie_k Napisano 28 Sierpień 2013 Napisano 28 Sierpień 2013 Witam wszystkich z Ełku i okolic. Jestem nowy w mieście i na forum. Szukam kontaktu żeby z kimś sie wybrać na wykopki. Kolejne pytanie skąd bierzecie stare mapy Ełku i okolic?
RBSSN Napisano 30 Sierpień 2013 Napisano 30 Sierpień 2013 Witaj numer moj znajdziesz wyzej ale najpierw sms bo nieznanych numerow nie odbieram
RBSSN Napisano 1 Wrzesień 2013 Napisano 1 Wrzesień 2013 Dzis krotki wypadzik i 10 fenningow i 20 pfenningow srebne pare lusek i jakis stary zegarek i troche kulek oraz pare ludek . napewno pagi zgadniesz gdzie szyyybaaa
dante96 Napisano 8 Wrzesień 2013 Napisano 8 Wrzesień 2013 sobota....1- pole....1- dzień....parę fajnych fantów....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.