Skocz do zawartości

Dwunastu gniewnych ludzi

Dunczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzisiaj kanał TCM przypomniał ten genialny film Sidneya Lumeta. Widziałem go wiele razy, ale widac to dzieło jak jak dobre wino, im starsze tym lepsze. Niesamowite studium psychologiczne postaw ludzkich. Doskonale pokazuje jak bardzo w naszych sądach kierujemy się uprzedzeniami, stereotypami i jak bardzo obciążone błędami jest ludzkie postrzeganie.
Film wszedł na zawsze do kanonu i nigdy nie straci świeżości ani aktualności. A co jest najciekawsze? Sidney Lumet osiągnął to przy pomocy dwunastu aktorów, jednego pokoju i paru rekwizytów (np. niedziałającego wentylatora). ile produkcji przesyconych efektami za grube miliony już przepadło w mrokach dziejów? A ten film się chłonie. Kto nie zna to gorąco polecam, chociaż z żadną wojną nie ma nic wspólnego.
Napisano
Duńczyk, fajnie, że o tym piszesz. Dwunastu gniewnych ludzi" obejrzałem po raz pierwszy, gdy miałem 10-11 lat. To były czasy dwóch kanałów w przeważnie czarnobiałej telewizji, gdy szarzyznę PRL-u jeszcze bardziej pogłębiały wiadomości Dziennika Telewizyjnego, a filmy dzieliły się na ruskie, polskie i pozostałe. Ruskie - nuda, polskie - czasami coś się dało wciągnąć, pozostałe (najlepiej amerykańskie z akcją) chłonęło się jak leci...
I siadam do Dwunastu (...)" - a tu czarnobiały film, sceny w jednym, dusznym pokoju, pozornie nic się nie dzieje... Ja jednak nie mogę oderwać się od telewizora.
Mężczyźni gadają, sprawa w zasadzie jest oczywista, wszyscy są jednomyślni (oprócz jednego), więc po co ta dyskusja (?!). A jednak mimo tej jałowej i nudnej gadaniny coś się dzieje, następują zwroty akcji, napięcie budowane dialogiem stopniowo rośnie.
I finał, gdy okazuje się, że tak naprawdę bohater, którego gra Henry Fonda, wcale nie był pewny niewinności oskarżonego, natomiast miał wątpliwości co do jego winy...
Tego nie da się zapomnieć. To trzeba zobaczyć.
Szkoda, że tym razem przeoczyłem...
Napisano
Dołączam się do przedmówców. Pod wpływem tych recenzji obejrzałem dziś w nocy i jestem również pod wielkim wrażeniem.
Jest na Youtube.

http://www.youtube.com/watch?v=hYAAjITycFA

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie