Skocz do zawartości

Sdkfz 251 z MWP

borys6666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Pragnę dorzucić kilka informacji dotyczących ,,łódzkiej filmówki,, i znajdującego się tam sprzętu.
Tak, jest to prawda, w WFD w Łodzi było dużo sprzętu poniemieckiego czego dowodem jest obszerny artykuł w Tygodniku ,,Żołnierz Polski,, z 1973r. Tytuł artykułu ,,Czołgi na śmietnik,,
Ale pozwolę sobie na krótką chwilę wspomnień.
Jak koledzy wiedzą z moich wcześniejszych wpisów, od 1970r.jestem do dnia dzisiejszego posiadaczem Willysa z 1942r.- interesował mnie sprzęt Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie, i będąc krótko w wojsku -jako nauczyciel byłem 1 rok / Jednostka Radiotechniczna w Wrocławiu na Klecinie - 2745 / na świetlicy czytając Tygodnik ,,Żołnierz Polski,, na dwóch stronach artykuł pt. ,,Czołgi na śmietnik,, - jest tam opis jak ten sprzęt trafił do ,,filmówki,, są zdjęcia - równo ustawione pod płotem Sdkfz 251, działa pancerne SU57,czołg unikat na ,,Shermanie,,- wóz zabezpieczenia, samochody pancerne, ciężarówki, różnego kalibru niemieckie działa. Broni strzeleckiej mają bardzo dużo, a podczas kręcenia filmu wojennego we Wrocławiu w nieistniejącej już cukrowni na Klecinie w roku 1986 pt.,,Kukułka w ciemnym lesie,, brał udział mój Willys na którym ustawiłem MG42
Więc szybka decyzja, piszę do Tygodnika ,,ŻP,, - że sprzęt historyczny, muzea w Polsce takiego nie posiadają, opisałem że jestem w posiadaniu ,,Willysa MB,, - i po tygodniu na firmowym druku Tygodnika na adres Jednoski otrzymuję odpowiedź. Piszą -,,Drogi czytelniku,, dziękujemy za list i chcemy Was zapewnić, że sprzęt będzie przekazany do Muzeów. Raz jeszcze podziękowali za zainteresowanie sprawą.
Będąc już w cywilu, dowiedziałem się, że Kołobrzeg i Warszawa otrzymali po jednym egzemplarzu Su 57.
Co z innym sprzętem się stało, tego już niestety nie wiem.

Na zdjęciu w ,,ŻP,, jest taki typ pojazdu jak ten na prezentowanym zdjęciu.
W podpisie było napisane ,,unikat na skalę światową znajduje się w WFD w Łodzi.
Jeśli ktoś z kolegów ma dostęp do archiwalnych roczników ,,ŻP,,z 1973r. polecam, chętnie sam poczytam.
Moje zbiory ,,ŻP,, są od roku 1963 do 1971.
Pozdrawiam
DODGE 52

Witam,
Na wstępie chciałbym przeprosić kolegów za swój błąd dotyczący pojazdu zabezpieczenia. Szanowni Koledzy, mija 40 lat od artykułu w ,,ŻP,,o pomyłkę jest łatwo, ale dobrze pamiętałem, że pojazd miał wysięgnik i stał pod płotem wraz i innymi pojazdami.
Może ktoś z kolegów z Warszawy dotrze do archiwalnego rocznika ,,ŻP,, z 1973 - wtedy sprawa będzie wyjaśniona.
Tym pojazdem jest T2[M31] - jak na zdjęciu.
Raz jeszcze kolegów przepraszam.
Polecam film ,, Godziny nadziei,,z 1955r. w którym jest użytych kilka pojazdów Sdkfz 251 z WDF z Łodzi.
Jest pamiętna scena, jak wyzwoleni z obozu jeńcy uruchamiają silnik Sdkfz 251 do którego podczepiony jest wóz, inne sceny z tym pojazdem - przejazd kilku pojazdów Sdkfz 251 pod mostem.
Plenery filmu, to miasto Łagów w woj. zielonogórskim
Polecam !
DODGE 52

Dziękuję koledze ,,polsmol,, za szybką odpowiedź dotyczącą filmu ,,Godziny nadziei,, w którym wykorzystano co najmniej trzy pojazdy Sdkfz 251. W poszczególnych wejściach są 14-15 minutowe fragmenty filmu, widoczne są pojazdy na ulicy jak i podczas przejazdów duktami leśnymi.
A więc były zachowane w WFD w Łodzi, dla zainteresowanych polecam dotarcie do ,,ŻP,, z roku 1973, może to troszkę wyjaśni.
Pozwolę sobie raz jeszcze umieścić pojazd Sdkfz na tle nieistniejących poniemieckich już od 2011r. garaży SO KBW w Legnicy.
Na zakończenie tego tematu pragnę poinformować kolegów,że w Legnicy mieszka Pan, / 91 lat / który był w 1955r. w Jednostce w Krośnie Odrzańskim, na plan filmu w Łagowie dostarczył Zisa, sanitarkę Dodge i radziecką kuchnię polową / zniszczona podczas kręcenia zdjęć /, barwnie i ciekawie opowiada co działo się podczas realizacji filmu.
Pozdrawiam
DODGE52

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie