Dodge52 Napisano 2 Styczeń 2013 Napisano 2 Styczeń 2013 Witam,Pragnę dorzucić kilka informacji dotyczących ,,łódzkiej filmówki,, i znajdującego się tam sprzętu.Tak, jest to prawda, w WFD w Łodzi było dużo sprzętu poniemieckiego czego dowodem jest obszerny artykuł w Tygodniku ,,Żołnierz Polski,, z 1973r. Tytuł artykułu ,,Czołgi na śmietnik,,Ale pozwolę sobie na krótką chwilę wspomnień.Jak koledzy wiedzą z moich wcześniejszych wpisów, od 1970r.jestem do dnia dzisiejszego posiadaczem Willysa z 1942r.- interesował mnie sprzęt Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie, i będąc krótko w wojsku -jako nauczyciel byłem 1 rok / Jednostka Radiotechniczna w Wrocławiu na Klecinie - 2745 / na świetlicy czytając Tygodnik ,,Żołnierz Polski,, na dwóch stronach artykuł pt. ,,Czołgi na śmietnik,, - jest tam opis jak ten sprzęt trafił do ,,filmówki,, są zdjęcia - równo ustawione pod płotem Sdkfz 251, działa pancerne SU57,czołg unikat na ,,Shermanie,,- wóz zabezpieczenia, samochody pancerne, ciężarówki, różnego kalibru niemieckie działa. Broni strzeleckiej mają bardzo dużo, a podczas kręcenia filmu wojennego we Wrocławiu w nieistniejącej już cukrowni na Klecinie w roku 1986 pt.,,Kukułka w ciemnym lesie,, brał udział mój Willys na którym ustawiłem MG42Więc szybka decyzja, piszę do Tygodnika ,,ŻP,, - że sprzęt historyczny, muzea w Polsce takiego nie posiadają, opisałem że jestem w posiadaniu ,,Willysa MB,, - i po tygodniu na firmowym druku Tygodnika na adres Jednoski otrzymuję odpowiedź. Piszą -,,Drogi czytelniku,, dziękujemy za list i chcemy Was zapewnić, że sprzęt będzie przekazany do Muzeów. Raz jeszcze podziękowali za zainteresowanie sprawą.Będąc już w cywilu, dowiedziałem się, że Kołobrzeg i Warszawa otrzymali po jednym egzemplarzu Su 57.Co z innym sprzętem się stało, tego już niestety nie wiem.
Dodge52 Napisano 2 Styczeń 2013 Napisano 2 Styczeń 2013 Na zdjęciu w ,,ŻP,, jest taki typ pojazdu jak ten na prezentowanym zdjęciu.W podpisie było napisane ,,unikat na skalę światową znajduje się w WFD w Łodzi.Jeśli ktoś z kolegów ma dostęp do archiwalnych roczników ,,ŻP,,z 1973r. polecam, chętnie sam poczytam.Moje zbiory ,,ŻP,, są od roku 1963 do 1971.PozdrawiamDODGE 52
asdg70 Napisano 3 Styczeń 2013 Napisano 3 Styczeń 2013 w książce Wozy bojowe LWP" Magnuskiego jest zdjęcie tego ciągnika ewakuacyjnego na podwoziu Shermana wykonane własnie na terenie filmówki"
thanatos Napisano 3 Styczeń 2013 Napisano 3 Styczeń 2013 Uwzględniając zdjęcie z wątku:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=433232#433258wynikałoby, że w filmówce były:T2 (M31)jak i M32 Tank Recovery VehicleCiekawe, ciekawe... :)
jozfig Napisano 3 Styczeń 2013 Napisano 3 Styczeń 2013 O ile zdjęcie które wstawił Dodge52 przedstawia właściwy pojazd. Ja mam tutaj pewne wątpliwości.
Dodge52 Napisano 3 Styczeń 2013 Napisano 3 Styczeń 2013 Witam,Na wstępie chciałbym przeprosić kolegów za swój błąd dotyczący pojazdu zabezpieczenia. Szanowni Koledzy, mija 40 lat od artykułu w ,,ŻP,,o pomyłkę jest łatwo, ale dobrze pamiętałem, że pojazd miał wysięgnik i stał pod płotem wraz i innymi pojazdami.Może ktoś z kolegów z Warszawy dotrze do archiwalnego rocznika ,,ŻP,, z 1973 - wtedy sprawa będzie wyjaśniona.Tym pojazdem jest T2[M31] - jak na zdjęciu.Raz jeszcze kolegów przepraszam.Polecam film ,, Godziny nadziei,,z 1955r. w którym jest użytych kilka pojazdów Sdkfz 251 z WDF z Łodzi.Jest pamiętna scena, jak wyzwoleni z obozu jeńcy uruchamiają silnik Sdkfz 251 do którego podczepiony jest wóz, inne sceny z tym pojazdem - przejazd kilku pojazdów Sdkfz 251 pod mostem.Plenery filmu, to miasto Łagów w woj. zielonogórskimPolecam !DODGE 52
polsmol Napisano 3 Styczeń 2013 Napisano 3 Styczeń 2013 Wygląda na to, że mieli co najmniej dwie sztukihttp://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=1ujY3d74fNo#t=742s
Dodge52 Napisano 3 Styczeń 2013 Napisano 3 Styczeń 2013 Dziękuję koledze ,,polsmol,, za szybką odpowiedź dotyczącą filmu ,,Godziny nadziei,, w którym wykorzystano co najmniej trzy pojazdy Sdkfz 251. W poszczególnych wejściach są 14-15 minutowe fragmenty filmu, widoczne są pojazdy na ulicy jak i podczas przejazdów duktami leśnymi.A więc były zachowane w WFD w Łodzi, dla zainteresowanych polecam dotarcie do ,,ŻP,, z roku 1973, może to troszkę wyjaśni.Pozwolę sobie raz jeszcze umieścić pojazd Sdkfz na tle nieistniejących poniemieckich już od 2011r. garaży SO KBW w Legnicy.Na zakończenie tego tematu pragnę poinformować kolegów,że w Legnicy mieszka Pan, / 91 lat / który był w 1955r. w Jednostce w Krośnie Odrzańskim, na plan filmu w Łagowie dostarczył Zisa, sanitarkę Dodge i radziecką kuchnię polową / zniszczona podczas kręcenia zdjęć /, barwnie i ciekawie opowiada co działo się podczas realizacji filmu.PozdrawiamDODGE52
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.