Skocz do zawartości
  • 0

Dziwny kamien??

garbaty

Pytanie

Napisano

Witam,
mam pytanie do znawcow kamieni,mineralow,meteorytow,sam nie wiem jak mam okreslic to co wykopalem jakis czas temu.Jest to bryla okolo 10cm dl.i okolo 3 do 4cm gr.ksztalt jak widac na fotkach nie regularny.Na ekranie wykrywacza parametry wskazujace na metal szlachetny,bryla nie reaguje na magnes,jak na swe rozmiary lekka na oko okolo 200/250 gram.Porowata powierzchnia bardzo krucha.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Stawiam na siarczek żelaza. Miałem coś podobnego i związany z tym dylemat. Odłupany kawałek podgrzej nad płomieniem kuchenki. Jak zacznie jechać siarką, to już wiesz co masz.
Napisano
Odpad z pieca w srodku lasu?.Nie wyglada to jak szlaka z pieca,zbyt drobna struktora,a poza tym jesli szlaka,to czemu tylko jeden kawalek?.
Napisano
OK, jak dla mnie to jakis odpad hutniczy (piszesz o porowatej strukturze, jesli jest lekkie i daje sygnał na wykrywce (śladowe domieszki jakiegoś metalu) to tym bardziej moze byc cos z huty. Wszystkie minerały rude (siarczki) sa generalnie cieżkie i nie porowate.
Napisano
pomiar ciężaru właściwego:
dwa naczynia połączone przelewem, mniejsze - zważone
dopełnienie wodą większego do przelewu (zwykle do przelania, i opróżnienie zawartości przelewu)
zanurzenie całkowite obiektu badanego
------
zważenie przelanej wody
Masa wody = objętość badanego obiektu

objętość badanego obiektu/masa obiektu = ciężar właściwy
--------------------------------------------------------

zbliżenie na kryształki"
skala Mohsa może być przydatna - ale nie decydująca
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_twardo%C5%9Bci_Mohsa

z fotki nie widać czy zlepieniec czy magmowa

cech żużla - nie widać
Napisano

Witam,
mam pytanie do znawcow kamieni,mineralow,meteorytow,sam nie wiem jak mam okreslic to co wykopalem jakis czas temu.Jest to bryla okolo 10cm dl.i okolo 3 do 4cm gr.ksztalt jak widac na fotkach nie regularny.Na ekranie wykrywacza parametry wskazujace na metal szlachetny,bryla nie reaguje na magnes,jak na swe rozmiary lekka na oko okolo 200/250 gram.Porowata powierzchnia bardzo krucha.

Napisano
Garbaty, jesli dasz rade zrobic zbliżenie przełamu ? Jesli ziarna maja gołym zauwazalna jakas strukture krystaliczna,jakaś charaketrystyczna łupliwośc czy przełam.. to pomzoe z oznaczeniu skały.
Napisano
Trudno powiedziec nie biorac tego do reki. Jakby ci sie udalo odlupac kawalek zeby zobaczyc na swiezym przelamie jak to wyglada. Jesli masz nieszkliwiona plytke porcelanowa to spróbuj zrobic ryse na płytce i zobaczyc jaki zostawia kolor. To tez jest wskaznikowe przy rozpoznawaniu minerałów.
Napisano
Witam,
waga calkowita,jesli wierzyc wadze kuchennej wynosi 301g.
Znalezione w lesie ,jak juz pisalem parametry wskazywane na wykrywaczu sugerowaly mala zawartosc zelaza i duza przewodnosc.Zadnych nalotow,zadnych sladow utlenien,po umyciu wygladalo jak na fotkach.Co mnie dziwi,to brak jakichkolwiek krawedzi ostrych.Jesli postukam (pstrykne palcem)wydaje dziwny dzwiek,tak jakby popukac w pumeks z tym,ze dzwiek lekko metaliczny.W naturze wyglada jak pokruszony i zbity w jedna mase grafit ze zwyklego olowka.I jeszcze jedna informacja,jesli przejade po tym np.gwozdziem zostaja glebokie rysy,mozna w tym rzezbic.Kol.remington sugeruje podgrzanie nad kuchenka gazowa,niestety nie mam takiej mozliwosci.
Pozdrawiam
Napisano
Witam
Garbaty pozwolisz że się podłącze.
Też na pewnym polu trafiałem takie cosik tylko mniejsze tak do 5 cm i sporo tego było, na wykrywce dawało taki sam odczyt jak kawałki blachy cynkowej w przekroju wygladało jak zbity pył weglowy kruszyło się w palcach cóż to jest??? ... a miało taki piękny wyraźny sygnał:)
Pozdrawiam
Napisano
Na czym ma polegac to doswiadczenie?.Zgazem bedzie problem,kuchenka elektryczna,a ogien z zapalniczki nie zmienia struktury tego czegos.Zauwazylem iz mozna tym rysowac jak zwyklym olowkiem,grafit?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie