Skocz do zawartości
  • 0

nieśmiertelnik

morfeusz27

Pytanie

Napisano
Witam, proszę o rozszyfrowanie i historii jednostki z tego nieśmiertelnika. Sprawa dla mnie ważna, gdyż jeśli to ta osoba co na nieśmiertelniku, to słuch o niej zaginął. Nieśmiertelnik zniszczony, mogą być przekłamania liter, co do których nie mam pewności obok znak zapytania

STANISLAUS. SZ?YMANSKI
GOLLUB.KR.BRIE(F)?SEN
12.2.94
FPS. ABT FD. ARTL.R.71
STAB.I. FD. ARTI
RS3N 20.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam i ponownie proszę o ID tego nieśmiertelnika ze zdjęcia - bardzo nam na tym zależy, zbieramy info do książki o działaniach na naszym terenie. Krótka historia - podczas zbierania nagrań jeden Pan powiedział nam, że jego znajomy w 1945 roku w lesie znalazł w ... martwego żołnierza (ranny, wykrwawił się i zamarzł lub zamarzł?) wziął tylko książeczkę wojskową a jego pochował płytko bo zima ostra...Pojechaliśmy z tym Panem jw i wskazał nam miejsce, teren czyściutki pod kątem sygnałów, w pewnym momencie piękny sygnał i nieśmiertelnik na głębokości 45 cm, tylko kolega trafił go saperką. Dalej słabe sygnały,lecz nie kopiemy, dopiero gdy ściągniemy org. POMOST. Z zeznań świadków którzy widzieli ww książeczkę wynika, iż to żołnierz z moich terenów, wciągnięty do WH, chciałbym powiedzieć rodzinie, że znalazłem szczątki ich dziadka, pradziadka... Tyle historii

Proszę o odczytanie danych z tych dwóch nieśmiertelników - szczątki żołnierzy wraz z nimi wykopane w mojej miejscowości przy pomocy POMOSTU, jednakże nie znam przydziałów żołnierzy:

1/ - 1575 - …../ N.Ers.A.8

2/ - 352 - ….. Ers. Btl.72

czwarta sztuka tylko tyle z napisu bo znalazłem ćwiartkę:
SCIZE...(nazwisko?) GOLLUB (miasto?) 17. ..data urodzenia?)
2.ERS. 2.BATT.
BARDZO PROSZĘ O POMOC W ID

Napisano
1/ - 1575 - …../ N.Ers.A.8 - ...8. zapasowy batalion łączności,

2/ - 352 - ….. Ers. Btl.72 - ...72. zapasowy batalion (zapewne Inf. - piechoty).
Napisano
czyli 215 zapasowy szwadron rowerzystów=jadących na rowerze
numer żołnierza 983 z grupą krwi 0 :0 czyli dobrze główkuję ? coś na temat tego rowerzysty ?
Napisano
Witam, proszę o rozszyfrowanie i historii jednostki z tego nieśmiertelnika. Sprawa dla mnie ważna, gdyż jeśli to ta osoba co na nieśmiertelniku, to słuch o niej zaginął. Nieśmiertelnik zniszczony, mogą być przekłamania liter, co do których nie mam pewności obok znak zapytania

STANISLAUS. SZ?YMANSKI
GOLLUB.KR.BRIE(F)?SEN
12.2.94
FPS. ABT FD. ARTL.R.71
STAB.I. FD. ARTI
RS3N 20.
Napisano
Dzięki koledzy, co do ekshumacji jak interesuje dam znać. Aha, wczoraj wieczorem mam telefon, dzwoni do mnie kuzyn faceta który dał nam namiary, że z koleji jego kuzyn l.18 jedzie w piątek na odkryte domniemane miejsce pochówku z wykrywaczem szukać fantów przy pochowanym żołnierzu. Bóg mi świadkiem, piątek mam wolny, z znajomym z Wydz. Kryminalnego zaczekam na tą hienę cmentarną, i pojadę po nim po całości !!!
Napisano
I jeszcze link do informacji potwierdzającej istnienie takiego oddziału http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/AufklErsAbt/AufklErsAbt18.htm
Napisano
Imię Nazwisko
Gollub Kries Briesen - zamieszkały w Golubiu okręg Wąbrzeźno
12.2.94 - data urodzenia
ERS. ABT. FD. ARTL.R. 71 - Zapasowy oddział 71 Pułku Artylerii Polowej (pierwszy przydział ?) - garnizon Grudziądz

STAB. I. FD. ARTI. - sztab ??? I (abt.?) oddziału Pułku artylerii polowej
RD - Rekruten Depot (oddział uzupełnień) ? N 20 - numer żołnierza
Napisano
morfeusz27

Odnośnie odnalezienia rodziny pana Szymańskiego - chwalebne! :)
Nie wiem dlaczego rodziny boją się przeszłości...nawet takiej jak służba w pruskiej (niemieckiej) armii. Wyjścia to on wtedy nie miał żadnego i nie ma się czego wstydzić. Popytaj ich czy nie mają jakiś pamiątek po dziadku :) Widzieli ten nieśmiertelnik?

Pozdrawiam.
Hubert

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie