tofik84 Napisano 15 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2012 Witam wszystkich fachowców w dziedzinie konserwacji mam takie pytanie , mam hełmik któremu dobre 2 lata temu robiłem kąpiel w kwasie szczawiowym i jak widać na zdjęciu rdza wychodzi i żółty nalot po szczawiaku ,czym dobrze zakonserwować bo szkoda fancika pozdrawaiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik84 Napisano 15 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2012 Środek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik84 Napisano 15 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2012 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 15 Grudzień 2012 Share Napisano 15 Grudzień 2012 Ja to robie olejem samochodowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa2 Napisano 15 Grudzień 2012 Share Napisano 15 Grudzień 2012 Można również zakonserwować go woskiem pszczelim.Wosk rozpuszczam w rozpuszczalniku i powstałym płynem smaruję fanta.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 16 Grudzień 2012 Share Napisano 16 Grudzień 2012 Zrób poprawkę fosolem(nakładaj pędzelkiem) i jak koledzy wyżej.Miałem podobnie,po fosolu na razie spokój.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 18 Grudzień 2012 Share Napisano 18 Grudzień 2012 możesz kupic paraloid po oczyszczeniu pokryc nim i bedzie ok choc najczescie j do monetek stosowany to też wosk specjalny uzywana przez konserwatorów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki_ik Napisano 20 Grudzień 2012 Share Napisano 20 Grudzień 2012 daj sobie spokój z fosolem bo ci tak może wyjść białe slady po fosolu wymyj go i paraloidem zabezpiecz nic innego rdza nie pójdzie dalej ale to jest temat do przedyskutowania i sam zdecydujesz co zrobić ja polecam paraloid pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki_ik Napisano 20 Grudzień 2012 Share Napisano 20 Grudzień 2012 hełm z emblematem ss był później wymyty po użyciu fosolu ale ślady zostały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 20 Grudzień 2012 Share Napisano 20 Grudzień 2012 Jak go moczyłeś w fosolu pół dnia to się dziw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 20 Grudzień 2012 Share Napisano 20 Grudzień 2012 A tak z ciekawości (może użyję) czy jest coś bezwonne, nie lepkie i bez kolorowe, co konserwuje metal - czy to tylko utopia nas wszystkich :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 20 Grudzień 2012 Share Napisano 20 Grudzień 2012 ktos451-tanina,potem paraloid,i wosk z dodatkiem grafitu?Jak masz goły metal to świetnie zabezpieczy na lata,lekko przyczerni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki_ik Napisano 21 Grudzień 2012 Share Napisano 21 Grudzień 2012 niestety nie moczyłem pół dnia w fosolu ja nie polecam tego do jakie kol wiek konserwacji chyba że do kawałka żelastwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arbeiter Napisano 21 Grudzień 2012 Share Napisano 21 Grudzień 2012 Witam.Ja swój hełm posmarowałem olejem z oliwek,dałem mu czas dobrze nasiąknąć,a następnie wytarłem do sucha.Uwydatniły się kalkomanie a i kolory jakieś żywsze.Szósty rok żadnej rdzy.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 21 Grudzień 2012 Share Napisano 21 Grudzień 2012 luki_ik użycie fosolu do tej zarosłej ciarupy to do kabaretu się nadaje.Swoje polecanie możesz sobie(za przeproszeniem) w buty wsadzić,bo nie masz najmniejszego pojęcia jak tego użyć.Na forum był już kilkakrotnie temat poruszany,wiec poczytaj,zastosuj i przestań płakać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki_ik Napisano 21 Grudzień 2012 Share Napisano 21 Grudzień 2012 nie płacze po prostu lepiej mi wyszło bez fosolu z innym hełmem i tak przy okazji w przeciwieństwie do ciebie nie siedzę cały czas na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik84 Napisano 22 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2012 Panowie dzięki za informacje , jednak spróbuję z tym fosolem kiedyś się nim bawiłem ale na mniejszych rzeczach no i powiem efekt był zadziwiający wrzucę foty po wyczyszczeniu hauera pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.