tofik84 Napisano 15 Grudzień 2012 Autor Napisano 15 Grudzień 2012 Witam wszystkich fachowców w dziedzinie konserwacji mam takie pytanie , mam hełmik któremu dobre 2 lata temu robiłem kąpiel w kwasie szczawiowym i jak widać na zdjęciu rdza wychodzi i żółty nalot po szczawiaku ,czym dobrze zakonserwować bo szkoda fancika pozdrawaiam
Kosa2 Napisano 15 Grudzień 2012 Napisano 15 Grudzień 2012 Można również zakonserwować go woskiem pszczelim.Wosk rozpuszczam w rozpuszczalniku i powstałym płynem smaruję fanta.Pozdrawiam
herman1984 Napisano 16 Grudzień 2012 Napisano 16 Grudzień 2012 Zrób poprawkę fosolem(nakładaj pędzelkiem) i jak koledzy wyżej.Miałem podobnie,po fosolu na razie spokój.pozdro.
manierka Napisano 18 Grudzień 2012 Napisano 18 Grudzień 2012 możesz kupic paraloid po oczyszczeniu pokryc nim i bedzie ok choc najczescie j do monetek stosowany to też wosk specjalny uzywana przez konserwatorów
luki_ik Napisano 20 Grudzień 2012 Napisano 20 Grudzień 2012 daj sobie spokój z fosolem bo ci tak może wyjść białe slady po fosolu wymyj go i paraloidem zabezpiecz nic innego rdza nie pójdzie dalej ale to jest temat do przedyskutowania i sam zdecydujesz co zrobić ja polecam paraloid pozdrawiam
luki_ik Napisano 20 Grudzień 2012 Napisano 20 Grudzień 2012 hełm z emblematem ss był później wymyty po użyciu fosolu ale ślady zostały
herman1984 Napisano 20 Grudzień 2012 Napisano 20 Grudzień 2012 Jak go moczyłeś w fosolu pół dnia to się dziw.
ktos451 Napisano 20 Grudzień 2012 Napisano 20 Grudzień 2012 A tak z ciekawości (może użyję) czy jest coś bezwonne, nie lepkie i bez kolorowe, co konserwuje metal - czy to tylko utopia nas wszystkich :)
Hebda Napisano 20 Grudzień 2012 Napisano 20 Grudzień 2012 ktos451-tanina,potem paraloid,i wosk z dodatkiem grafitu?Jak masz goły metal to świetnie zabezpieczy na lata,lekko przyczerni.
luki_ik Napisano 21 Grudzień 2012 Napisano 21 Grudzień 2012 niestety nie moczyłem pół dnia w fosolu ja nie polecam tego do jakie kol wiek konserwacji chyba że do kawałka żelastwa
arbeiter Napisano 21 Grudzień 2012 Napisano 21 Grudzień 2012 Witam.Ja swój hełm posmarowałem olejem z oliwek,dałem mu czas dobrze nasiąknąć,a następnie wytarłem do sucha.Uwydatniły się kalkomanie a i kolory jakieś żywsze.Szósty rok żadnej rdzy.Pozdrawiam
vis1939 Napisano 21 Grudzień 2012 Napisano 21 Grudzień 2012 luki_ik użycie fosolu do tej zarosłej ciarupy to do kabaretu się nadaje.Swoje polecanie możesz sobie(za przeproszeniem) w buty wsadzić,bo nie masz najmniejszego pojęcia jak tego użyć.Na forum był już kilkakrotnie temat poruszany,wiec poczytaj,zastosuj i przestań płakać.
luki_ik Napisano 21 Grudzień 2012 Napisano 21 Grudzień 2012 nie płacze po prostu lepiej mi wyszło bez fosolu z innym hełmem i tak przy okazji w przeciwieństwie do ciebie nie siedzę cały czas na forum
tofik84 Napisano 22 Grudzień 2012 Autor Napisano 22 Grudzień 2012 Panowie dzięki za informacje , jednak spróbuję z tym fosolem kiedyś się nim bawiłem ale na mniejszych rzeczach no i powiem efekt był zadziwiający wrzucę foty po wyczyszczeniu hauera pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.