Skocz do zawartości

Hełm i szczawiak

tofik84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich fachowców w dziedzinie konserwacji mam takie pytanie , mam hełmik któremu dobre 2 lata temu robiłem kąpiel w kwasie szczawiowym i jak widać na zdjęciu rdza wychodzi i żółty nalot po szczawiaku ,czym dobrze zakonserwować bo szkoda fancika pozdrawaiam

Napisano
Można również zakonserwować go woskiem pszczelim.Wosk rozpuszczam w rozpuszczalniku i powstałym płynem smaruję fanta.Pozdrawiam
Napisano

daj sobie spokój z fosolem bo ci tak może wyjść białe slady po fosolu wymyj go i paraloidem zabezpiecz nic innego rdza nie pójdzie dalej ale to jest temat do przedyskutowania i sam zdecydujesz co zrobić ja polecam paraloid pozdrawiam

Napisano
A tak z ciekawości (może użyję) czy jest coś bezwonne, nie lepkie i bez kolorowe, co konserwuje metal - czy to tylko utopia nas wszystkich :)
Napisano
Witam.Ja swój hełm posmarowałem olejem z oliwek,dałem mu czas dobrze nasiąknąć,a następnie wytarłem do sucha.Uwydatniły się kalkomanie a i kolory jakieś żywsze.Szósty rok żadnej rdzy.Pozdrawiam
Napisano
luki_ik użycie fosolu do tej zarosłej ciarupy to do kabaretu się nadaje.Swoje polecanie możesz sobie(za przeproszeniem) w buty wsadzić,bo nie masz najmniejszego pojęcia jak tego użyć.
Na forum był już kilkakrotnie temat poruszany,wiec poczytaj,zastosuj i przestań płakać.
Napisano
nie płacze po prostu lepiej mi wyszło bez fosolu z innym hełmem i tak przy okazji w przeciwieństwie do ciebie nie siedzę cały czas na forum
Napisano
Panowie dzięki za informacje , jednak spróbuję z tym fosolem kiedyś się nim bawiłem ale na mniejszych rzeczach no i powiem efekt był zadziwiający wrzucę foty po wyczyszczeniu hauera pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie