traper6 Napisano 15 Grudzień 2012 Autor Napisano 15 Grudzień 2012 Z tego co mi wiadomo jest to matryca znaczka podatkowego W.M. Gdańska i prawdopodobnie jest to prototyp który nie został zatwierdzony(nie wprowadzono do obiegu tego znaczka )Ale mam inne pytanie z tym związane.
traper6 Napisano 15 Grudzień 2012 Autor Napisano 15 Grudzień 2012 Czy przedwojenna drukarnia znaczków pocztowych W.M.G. mieściła się w tym budynku przy obecnej ul. Trakt Św. Wojciecha 57, (dawna Stadtgebiet 12 ), czy zupełnie gdzieś indziej ?
traper6 Napisano 15 Grudzień 2012 Autor Napisano 15 Grudzień 2012 Dzięki Kopi. Mam zrobioną fotę w tzw. lustrze", ale specjalnie dawałem taką, aby ludzie nie kombinowali że to matryca, a fota wygląda jak pozytyw.Chodziło mi o uniknięcie zbędnych wpisów i dociekań, oraz o uzyskanie esencji informacji na postawione przeze mnie pytanie.
kopijnik2 Napisano 15 Grudzień 2012 Napisano 15 Grudzień 2012 ...ale specjalnie dawałem taką, aby ludzie nie kombinowali że to matryca...:))i w tym celu - umieściłeś fotkę do góry nogami"...
kopijnik2 Napisano 15 Grudzień 2012 Napisano 15 Grudzień 2012 jak się dokopię do kataloguhttp://myvimu.com/exhibit/10301217-spezial-katalog-der-danzig-marken-1929?ref=1023to może w reklamach będzie adres...
kopijnik2 Napisano 15 Grudzień 2012 Napisano 15 Grudzień 2012 wg. sieci znaczki drukowanoJulius Sauer Danzig Fleischergasse 69ale czy tylko tam" ... nie wiemsprawdzę w swoim...
abcd Napisano 15 Grudzień 2012 Napisano 15 Grudzień 2012 To znaczek einkommensteur czyli jakiejś opłaty skarbowej i pochodzi z przed 1924 r. kiedy wprowadzono Guldena.
abcd Napisano 15 Grudzień 2012 Napisano 15 Grudzień 2012 Może być śladem działalności fałszerskiej,znaczki pocztowe i skarbowe fałszowano na szkodę emitenta,widziałem kiedyś odnaleziony na śmietniku z epoki fragment matrycy do druku znaczków pocztowych 2 RP po wykonaniu było widać że nie służyła do oficjalnej emisji
Pytanie
traper6
Z tego co mi wiadomo jest to matryca znaczka podatkowego W.M. Gdańska i prawdopodobnie jest to prototyp który nie został zatwierdzony(nie wprowadzono do obiegu tego znaczka )
Ale mam inne pytanie z tym związane.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.