zdziss15 Napisano 10 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2012 Witam, na wiosnę czeka mnie przełożenie dużego trzonu kuchennego, popularnego kaflaka. Chciałem zapytać czy ktoś z forumowiczów miał z tym styczność, interesują mnie zaprawy jakich należy użyć do poszczególnych części pieca tj. palenisko, lico. Niedawno udało mi się zdobyć bardzo cenne materiały ze szkoły zawodowej na temat zduństwa z 1959 roku.Co sądzicie o nowych zaprawach do tego typu robót, jak wiadomo dawniej piece stawiano na zwykłej glinie z dodatkami szamotu, mączki ceglanej, piasku i stoi to do dziś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hansdekawka Napisano 11 Grudzień 2012 Share Napisano 11 Grudzień 2012 Rozumiem,że chcesz to zrobic sam,jeśli tak, to chyba masz trudne zadanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 11 Grudzień 2012 Share Napisano 11 Grudzień 2012 Nie wiem jak tam u ciebie, ale u nas się to nie zmieniło, zdun jak stawiał piec to robił dokładnie z gliny, szamotki, kafli, wszystko tak jak kiedyś, a piece stoją latami, więc jeżeli coś jest sprawdzone to chyba nie ma sensu tego zmieniać, a samemu nie mając pojęcia o budowie pieca, raczej ciężko będzie postawić, widziałem ile mieli roboty we dwóch, majster stawiał, a pomocnik asystował, wysoki piec stawiali prawie 3 dni.pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hansdekawka Napisano 11 Grudzień 2012 Share Napisano 11 Grudzień 2012 Tak , u mnie było tak samo,moim zdaniem lepiej zatrudnij porządnego zduna,zapłac i niech zrobi to porządnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 11 Grudzień 2012 Share Napisano 11 Grudzień 2012 wiedzy ajemnej" jest w tym zagadnieniu wiele...a tym samym - możliwości popełnienia błędunawet w ostatniej fazie - kiedy piec jest wypalany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elcolonello Napisano 11 Grudzień 2012 Share Napisano 11 Grudzień 2012 Polecam zadać pytanie tutaj:http://forum.muratordom.pl/search.php?searchid=7221866Ja z podpowiedzi z tego forum cały dom wykończyłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 11 Grudzień 2012 Share Napisano 11 Grudzień 2012 Zatrudnij fachowca. Kto choć raz demontował piec kaflowy wie, jaki jest stopień złożoności w tym przedsięwzięciu. I - nie oszukujmy się - to sprawa bezpieczeństwa domowników. Ja bym nie ryzykował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mensguth6 Napisano 17 Grudzień 2012 Share Napisano 17 Grudzień 2012 Przy obecnych materiałach(nie wymienie firmy) piece wypala się na mokro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mensguth6 Napisano 17 Grudzień 2012 Share Napisano 17 Grudzień 2012 technika poszła na przód,wszystko rozbija się o kumulację energii.1cm3 może ważyć nawet 8 g (mowa o zaprawach)czas zużycia to ok 15 min.Wiec w dzisiejszych czasach budowa pieca to jak stawianie klocków Lego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.