zundapp Napisano 29 Listopad 2012 Autor Share Napisano 29 Listopad 2012 Witam. Nie kolekcjonuje broni palnej bo nie bardzo mnie ten temat interesuje, ale mam małe pytanie. Byłem ostatnio w pewnym muzeum i w gablocie leży p38. Zagadałem do pana, który tam pracuje i wyjął ten pistolet z gabloty, żebym mógł go obejrzeć. Broń była w pięknym stanie,ładne czytelne numery,niemieckie oznaczenia. Tylko zaciekawiło mnie bo lufa wewnątrz nie miało gwintu i była po prostu gładka. I tu mam pytanie czy p38 nie miało gwintowanej lufy? Może pytanie dla nie których jest banalne, ale ja nie siedzę w tym temacie i chętnie się tego dowiem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 29 Listopad 2012 Share Napisano 29 Listopad 2012 Pewnie gwint był zjechany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielbre Napisano 29 Listopad 2012 Share Napisano 29 Listopad 2012 Gdzie takie muzeum i gdzie wyjmują fanty z gabloty??? (wiem że takowe bywają ) we Wrocławskim Arsenale stoją wiekowe panie i ... Proszę nie dotykać eksponatów!! syn chciał dotknąć historii i się zniechęcił,:):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanca Napisano 29 Listopad 2012 Share Napisano 29 Listopad 2012 a może ta lufa poprostu była dorabiana,choćby by po to,by pozbawic broń cech bojowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 30 Listopad 2012 Share Napisano 30 Listopad 2012 A jak głęboko sięgał twoj wzrok ? Patrzyłeś przez cały przekrój lufy czy tylko sam wylot? Na końcu gwint jak napisał już bjar_1 gwint mógł już być starty w wyniku np. długoletniego niewłaściwego czyszczenia ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zundapp Napisano 30 Listopad 2012 Autor Share Napisano 30 Listopad 2012 Najmarniej do połowy lufy zaglądałem i była gładka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcel M. Napisano 1 Grudzień 2012 Share Napisano 1 Grudzień 2012 W takiej muzealnej broni wiercą w lufie otwory żeby nie można jej użyć do strzelania . A skoro autor o nich nie wspomina to pewno rozwiercili bądź przeszlifowali przewód lufy z tego samego powodu . Oczywiście mogę się mylić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rotsen5 Napisano 1 Grudzień 2012 Share Napisano 1 Grudzień 2012 danielbre zabierz syna do muzeum Powstania Warszawskiego tam będzie mógł sobie poodtykać historii . Kiedyś jak tam byłem to jedna dziewczyna oddała strzał w moją głowę nie pamiętam dokładnie ale to był chyba PM , ciśnienie mi podskoczyło pomyślałem sobie co to by było jak by ktoś go załadował - zostałem oczywiście przeproszony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel888 Napisano 3 Grudzień 2012 Share Napisano 3 Grudzień 2012 W takiej muzealnej broni wiercą w lufie otwory żeby nie można jej użyć do strzelania . A skoro autor o nich nie wspomina to pewno rozwiercili bądź przeszlifowali przewód lufy z tego samego powodu . Oczywiście mogę się mylić ." W jakiej muzealnej broni wiercą lufy? Że tak bezpośrednio zapytam, kto i jakim prawem łamie ustawę o ochronie zabytków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 3 Grudzień 2012 Share Napisano 3 Grudzień 2012 Pozbawienie przewodu lufy gwintowania,nie pozbawia broni cech bojowych... Z takiej broni nadal można strzelać,tylko jest mniej celna a pociski mają mniejszą donośność i energię.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 20:16 03-12-2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 3 Grudzień 2012 Share Napisano 3 Grudzień 2012 Stara dobra metoda pozbawiania cech bojowych" z czasów muzealnych peerelu. Obejrzyjcie lufy Mosinów łódzkiej filmówki - na 10 sztuk 9 ma lufy rozkalibrowane (rozwiercone) do co najmniej 9 mm .CO nie zmienia faktu, że część mieli (przynajmniej na Bzurze 6 lat temu) pełnowartościowe - ja takiego otrzymałem, koledzy mieli Mosiny dziewiatki";) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.