Skocz do zawartości

20 hełmów

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mysle,ze predzej gdzies obok miescił sie cmenatarz zolnierzy.Z reguły wieszało sie hełmy na krzyzach.Po wojnie prawdopodobnie zdjęto hełmy i wrzucono do jednego dołka.
Napisano
Witam. Dziś już niestety nic nie wyszło. Tak to było u mnie na wsi. w pobliżu nie było żadnego cmentarza żołnierzy. Hałery były w jednym dole na miedzy, między sąsiadującymi ogródkami.
Napisano

Z daleka niby nie widzieć jakie są ale ten ze zdjęcia, mój jedyny niemiecki też nie wróżył świetlanej przyszłości.Też wyglądał jak oblepiona kula łajna.Tu w połowie procesu czyszczenia.Wyszło sporo małych dziurek, kilka jak główka od zapałki mimo wszystko w zimie można się pobawić.

Odbijamy od tematu.

Napisano
Ja bym się skłaniał ku teorii, że ktoś z okolicy je tam po prostu wyrzucił.Zawadzały w stodole lub pod jej ścianą więc je ktoś zadołował.Znam takie przypadki z mojej okolicy.Zapytaj mieszkańców, może ktoś ma informację.
Napisano
Wiem że jak Armia Czerwona łapała jeńców i ich rozbrajali to zabierali Niemcom oczywiście broń, pasy oraz hełmy. Może złapano w tej okolicy jakieś oddział i po prostu Rosjanie hełmy zostawili, a chłopi zakopali byle gdzie. Może w okolicy będą jeszcze takie doły z hałerami.
Napisano
Moim zdaniem helmy pozdejmowane z krzyzy z mogil zolnierzy pochowanych na prędce a potem przeniesionych w inne miejsce...ale to rylko teoria

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie