Skocz do zawartości
  • 0

Stalowa podstawa ? Część działa ?

pono0

Pytanie

Napisano

witam znalazłem takie coś wygląda jak jakaś podstawa albo osłona. Trudno jest to zwymiarować ponieważ przedmiot jest wrośnięty w drzewo dlatego położyłem telefon w celach poglądowych. Przedmiot jest pusty w środku a od tej wajchy przechodzi sworzeń przez całą szerokość tego przedmiotu. Normalnie uznałbym to za złom ale razem z tym zakopane były sowieckie łuski kalibru 76mm o wysokości 165mm , 44 rok produkcji, miejsce to jest tez terenem walk w 45 roku. bardzo proszę o jakieś sugestie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wygląda to na obudowę sprzęgła star 28,element który wykopałeś obok zapewne jest napinaczem alternatora,czasami przedmioty które znajdujemy na terenie walk nie maja nic wspólnego z miejscem na którym się znajdują,tj śmieci z lat 70 w niemieckich okopach.pozdrawiam
Napisano
Zresztą od innych starów też nie, jedyne co mogę poradzić to szukać na odlewie bić lub logo to da szanse na identyfikację, element jest cały wiec jakieś opisy być muszą.
Napisano

witam znalazłem takie coś wygląda jak jakaś podstawa albo osłona. Trudno jest to zwymiarować ponieważ przedmiot jest wrośnięty w drzewo dlatego położyłem telefon w celach poglądowych. Przedmiot jest pusty w środku a od tej wajchy przechodzi sworzeń przez całą szerokość tego przedmiotu. Normalnie uznałbym to za złom ale razem z tym zakopane były sowieckie łuski kalibru 76mm o wysokości 165mm , 44 rok produkcji, miejsce to jest tez terenem walk w 45 roku. bardzo proszę o jakieś sugestie

Napisano
Wygląda na element łączący silnik z skrzynią biegów. Obudowa ta osłania koło zamachowe i sprzęgło. Dźwignia na sworzniu służy do włączania sprzęgła.
Napisano
zalecam wykopać, oczyścić zrobić zdjęcia z przymiarem i dopiero wtedy zadawać pytania co to jest . Na razie wiadomo że siedzi w gruncie i zgadywanie zakopka to jest wielkie gdybanie. Ostatnio widzę że staje się modne niewykopywanie znajdek a robienie fotek zasypanych fantów na zasadzie jak mi zgadną że to ma sens to wykopię a jak nie ma sensu to się nie urobię.
Napisano
jak pisałem na początku przedmiot jest wrośnięty w drzewo tak że nie da go się ruszyć nawet żeby go wyjąć trzeba by by wyciąć drzewo a miejsce jest dość ruchliwe .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie