Skocz do zawartości

Potrzebny elektryk

aro75

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie jak podłączyć w/w wyłącznik schodowy.W puszce mam trzy przewody brązowy,niebieski i zielono-żółty.Będę wdzięczny za pomoc

Napisano

Mam dwa wyłączniki i faza jest na brązowym.Dla pewności załączam jeszcze zdjęcie.Jutro spróbuję podłączyć i mam nadzieję że w elektrowni nic nie wywali ;)Dzięki za pomoc

Napisano
Zaczynasz od strony zasilania, szukasz kabla z fazą i montujesz go do oznaczonego zacisku. Do pozostałych resztę przewodów. W drugiej puszce szukasz dwóch przewodów z fazą (pstrykasz pierwszym przełącznikiem, będą się fazy przełączać między dwoma przewodami) i te montujesz do nieoznaczonych zacisków. Ostatni ten bez fazy do zacisku oznaczonego. Różnie są oznaczone te zaciski, a czasem w ogóle, wtedy trzeba pokombinować. Chyba w miarę zrozumiale to opisałem, może komuś się jeszcze przyda.
grześ
Napisano
Dla pewności który to fazowy" daj go potrzymać
żonie.Jeśli ją nie porazi to znaczy że faza "
jest na tym drugim.Żartowałem oczywiście i ja
również dziękuję za schemat gdyż akurat bym mi potrzebny.
Napisano
Spokojnie Panowie ale jeszcze nie miałem czasu podłączyć o efektach poinformuję bo widzę że sporo osób Mi kibicuje ;-)
Napisano
E tam, parę razy dostałem kopa wyższym niż to co w gniazdku i nic mi nie jest, no może popękane szkliwo ale to drobiazg. Saper ma gorzej :)
Napisano
Ostatnio leciał program, w którym pokazali jak faceta zabiła odłączona od prądu mikrofalówka którą naprawiał. Z kondensatora poszło 2000 i pach - do piachu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie