Liwiusz66 Napisano 24 Październik 2012 Autor Share Napisano 24 Październik 2012 Proszę o pomoc identyfikacji okładzin do bagnetu niemieckiego wzór S 84/98/34.Bagnet :- kod literowy - agv - 44 rok produkcji- seria – a- numer bagnetu – 9xxx (celowo nie podaję dokładnego nr.)Posiadam kilka bagnetów późniejszych z tegoż roku ale inni producenci , każdy posiada okładziny ebonitowe w kolorze wiśniowym. Chciałbym jak tylko można najdokładniej zrekonstruować posiadany bagnet ,bo jest warty tego.Dziękuję i pozdrawiam Liwiusz66 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bert.F Napisano 24 Październik 2012 Share Napisano 24 Październik 2012 Witam,okładziny drewniane z osłoną ogniową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liwiusz66 Napisano 24 Październik 2012 Autor Share Napisano 24 Październik 2012 Witam bert.FTakie były z tym że każda z innej parafii oczywiście z osłoną ogniową.Brak sygnatur i tak jakoś nie widzą mi się te okładziny.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuzia Napisano 24 Październik 2012 Share Napisano 24 Październik 2012 Jeżeli chcesz go zrekonstruować jak najdokładniej to posłuchaj kolegi bert.F .http://www.relichunter.com/edged.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 25 Październik 2012 Share Napisano 25 Październik 2012 Skoro były oryginalne okladziny to czemu je chcesz wywalić i dać jakieś bakielitowe, także z zupełnie innej parafii? Nie rozumiem czegos takiego :) Co do producenta agv to w zasadzie spotkałem się tylko z drewnianymi okladkami w roku '44. Także ja bym na Twoim miejscu zostawił te co były.P.S. I po co ta tajemnica z tym numerem?;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liwiusz66 Napisano 25 Październik 2012 Autor Share Napisano 25 Październik 2012 Kolega por.pil.020 nie zrozumiał tematu , lub być może nie do końca jasno się wyraziłem. Celem moim jest jak najdokładniejsze odwzorowanie wyglądu bagnetu. Nie upieram się i nie zamierzam zakładać bakelitowych okładzin .Bagnet otrzymał okładziny drewniane , oryginalne 2- go wojenne. Okładziny ściągnięte z bagnetu są drewniane , ale jedna w kolorze wiśniowym ,druga zaś orzech , brak cechowań .Nie sądzę aby na początku 44-go roku fabryka puściła taki bubel.Jak pisałem wyżej posiadam bagnety późniejsze i takich numerów nie robili .Pozdrawiam Liwiusz66 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 25 Październik 2012 Share Napisano 25 Październik 2012 OK, teraz kolega por.pil. +/- rozumie o co chodzi, ale w dalszym ciągu uwazam ze drewniane są OK. Rozumiem ze bagnet ich nie posiadał w ogole jak do Ciebie trafił? Wiesz, w 1944 niemcom sie coraz bardziej spieszyło (bagnety niemieckie z konca 44 i poczatku 45 to dla mnie kupa śmiechu :)) - nitowane okladki, nierowne naciecia okladek, ogolne fajansowe" wykonanie) i robili coraz mniej dokladnie, jednak na poczatku roku bylo jeszcze jako tako, niemniej w toku służby i zawieruchy koncowowojennej mógł w trakcie jakiegoś emontu" otrzymać okladziny nie pasujace do siebie kolorystycznie, różnie to bywało. Mozesz dać foto omawianego bagnetu i jego okładzin? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liwiusz66 Napisano 26 Październik 2012 Autor Share Napisano 26 Październik 2012 Zdjęcia bagnetu z wymienionymi , oryginalnymi okładzinami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liwiusz66 Napisano 26 Październik 2012 Autor Share Napisano 26 Październik 2012 Zdjęcia bagnetu z wymienionymi , oryginalnymi okładzinami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liwiusz66 Napisano 26 Październik 2012 Autor Share Napisano 26 Październik 2012 Okładziny zdjęte z bagnetu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liwiusz66 Napisano 26 Październik 2012 Autor Share Napisano 26 Październik 2012 Okładziny zdjęte z bagnetu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTS Napisano 26 Październik 2012 Share Napisano 26 Październik 2012 Te okładziny to współczesna kopia,dosyć kiepska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 27 Październik 2012 Share Napisano 27 Październik 2012 Okładki jak okładki, ale śrubki je mocujace sa tak podobne do oryginałów jak klawesyn do tyłka jeża;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 27 Październik 2012 Share Napisano 27 Październik 2012 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liwiusz66 Napisano 27 Październik 2012 Autor Share Napisano 27 Październik 2012 Oto i śrubka z omawianego bagnetu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liwiusz66 Napisano 27 Październik 2012 Autor Share Napisano 27 Październik 2012 Oto i śrubka z omawianego bagnetu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 27 Październik 2012 Share Napisano 27 Październik 2012 Chylę czoła i przepraszam za pomówienie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 27 Październik 2012 Share Napisano 27 Październik 2012 Tak, zarówno śrubki jak i okładki są oryginalne. Teraz, dzięki temu że wreszcie wstawiłeś zdjęcia dokładnie wiadomo o co chodzi. Nie ulega zatem już wątpliwości że obie okładki są z innych egzemplarzy. Być może jedna z nich została na szybko dorobiona w trakcie remontu bagnetu pod koniec wojny. Teraz sprawa kluczowa - masz oryginalny bagnet z oryginalnymi okładkami, więc ja bym na Twoim miejscu nie kombinował. Oczywiście że nie jest to fabryczny komplet, ale czy wszystko co jest używane przez cały czas ma zgodne numery i cały czas te same części? :) Równie dobrze mógłbyś teraz zacząć szukać pochwy z tymi samymi numerami... Ja bym zostawił jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liwiusz66 Napisano 27 Październik 2012 Autor Share Napisano 27 Październik 2012 por.pil.020Pochwa z tymi samymi numerami jest , natomiast brak mi przekonania co do okładzin zdjętych z bagnetu. Nie podoba mi się „ pstrokatość” okładzin i brak jakiegokolwiek sygnowania (przypomnę iż jest to początek 44 roku ). W tej chwili bagnet został wyposażony w 100% oryginalne drewniane okładziny , które widać na zdjęciach.Pozdrawiam Liwiusz66 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 27 Październik 2012 Share Napisano 27 Październik 2012 Nic oryginalniejszego, jak oryginał nie zrobisz. A poprawianie bagnetu to wg mnie błąd - zyskujesz na estetyce, wyglądzie ale tracisz na wartości historycznej i autentyczności. Ale sam zdecydowałeś co się dla ciebie liczy bardziej. Oczywiście bagnet ładniej wygląda, ale to już nie to samo. Mnie osobiście się nie podoba takie postępowanie - ale jak to mówią o gustach się nie dyskutuje. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.