Skocz do zawartości

Prośba o identyfikacje elementów umundurowania i wyposażenia

ataka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w sumie do identyfikacji jest odpowiedni dział, ale pytanie trochę z innej beczki. Chodzi o postać ze zdjęcia, druga od lewej. Rozpoznaję karabin mauser, granat chyba wz.24 i rogatywka być może wrzesniowa ale w celach rekonstrukcyjnych zależy mi na rozpoznaniu pozostałych elementów, szczególnie bluza, spodnie, byc może ktoś kojarzy? Na fotografii jest mój dziadek.
Pozdrawiam

Luftwaffe ... no może krojem, ale nie sądzisz, że na czarno-białym zdjęciu bardzo widocznie odcinałaby się kolorystycznie od pozostałych stojących w szyku partyzantów? Przyjmując, że uniformy pozostałych to jakiś odcień wojskowej zieleni? Faktycznie nie przypomina fasonem, żadnej kurtki wojsk lądowych, żadnej ze stron walczących, ale może to jakiś wytwór lokalnego krawca? Przeróbka ?

Na lepsza jakosc niema szans ale wiem z opowiadań, że bezpośrednio przed dołączeniem do oddziału, wraz z kuzynem rozbroili Polaka który służył ochotniczo w niemieckiej artylerii przeciwlotniczej, zabrali broń i kompletne umundurowanie.. może coś tym tropem. I latarka może być niemiecka

Długośc kurtki i brak kieszeni na piersi bardziej odpowiada fliegerbluse (i tu R51 może miec rację), natomiast odcień szarości na zdjęciu bardzo podobny jest do mundurów partyzantów stojących obok, więc albo farbowana ? Albo po prostu późne fliegerblusy już nie były takie lotnicze". musieliby się specjaliści od luftwaffe wypowiedziec.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie