Skocz do zawartości
  • 0

helm - model + jakie to malowanie

michal123456789

Pytanie

Napisano

Do kolekcji doszedl jeszcze jeden tu PRZYPUSZCZAM m16? pruski.
????

Wstepnie przeczyszczony , 5min miekka szczotka miedziana, sporo farby wyszlo jak na chwile szorowania.

Z tego miejsca pojawia sie pytanie do Was szanowni forumowicze, czy ktos wie co to za malowanie? i czy to moze byc wersja 2go wojenna owego helmu ? jest mozliwosc rozroznienia,rozpoznania?
I czy to na pewno prusak?

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A co do farby to wydawało mi się, że ral 6006 to była właśnie farba o nazwie Feldgrau?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Feldgrau "

Może była w RALu pre-1953. We współczesnym RAL K7 numer 6006 to jest kolor czarnobrunatny, odpowiadający np. RGB 41, 43, 46, podczas gdy podlinkowana wiki identyfikuje feldgrau jako RGB 77, 93, 83.
Napisano
Rzeczywiście mój wzornik też mówi że 6006 to Grauoliv, kolor mniej więcej taki jak opisywałeś. A na hełm niemiecki (feldgrau) pasował by RAL 7009 grungrau, albo 7010 zeltgrau.

Może ktoś wytłumaczy o co chodzi z tymi zmianami?
Napisano
http://www.google.pl/search?q=ral+7009&hl=pl&newwindow=1&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=qa-FUJWdAsbGtAba44DgBw&ved=0CCAQsAQ&biw=102

ale tutaj google pokazuje ral 6006 jako pokrewne do ral 7009, i w grafice nawet pojawia się hełm.
Napisano

To jest RAL 6006. Feldgrau to z pewnością nie jest:) Feldgrau to kolor zielono- szary. Malowanie niezbyt popularne podczas II Wojny u Niemców. Jak byłem mały też nazywałem ciemnozielony Feldgrau"...

Napisano
Ale na apfelgrun były malowane? Bo już się całkiem zmieszałem, jakoś mi feldgrau utkwił w pamięci, i może niewłaściwie go kojarzyłem z hełmami.
Napisano

Do kolekcji doszedl jeszcze jeden tu PRZYPUSZCZAM m16? pruski.
????

Wstepnie przeczyszczony , 5min miekka szczotka miedziana, sporo farby wyszlo jak na chwile szorowania.

Z tego miejsca pojawia sie pytanie do Was szanowni forumowicze, czy ktos wie co to za malowanie? i czy to moze byc wersja 2go wojenna owego helmu ? jest mozliwosc rozroznienia,rozpoznania?
I czy to na pewno prusak?

Napisano
No dobra, to wracamy do starego tematu - co to jest RAL 6006?
We wszystkich znanych mi wzornikach (a korzystam z nich zawodowo) jest to kolor bardzo ciemnobrunatny, prawie czarny...
Napisano
Hełm M16 w farbie RAL 90 lat w ziemi" - a na serio, malowanie I wojenne było zmieniane milion razy przez samych żołnierzy zależnie od pola bitwy, hełmy w malowaniu II wojennym, z racji że używane chyba tylko we wrześniu (a na pewno frontowo tylko na początku podbojów) powinno mieć raczej jednolite szare malowanie chyba w odcieniu feldgrau.
Napisano
R51 zgadzam się chodziło mi raczej o używanie hełmu regulaminowo w jednostkach frontowych. To że w '45 używał ich dzieci z HJ, policja i dziadki z Volkssturm'u jest oczywiste - nie wiem jak było z artylerią i zaopatrzeniem (ale wierzę ci że podobnie:).

A co do farby to wydawało mi się, że ral 6006 to była właśnie farba o nazwie Feldgrau?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Feldgrau

Ale najlepiej zrób tak jak radził R51 - pomaluj na żółwia/witraż (to chyba jedno i to samo tylko inne nazwy)- to była mozaika różnych kolorów (ale to na I WŚ)

http://media.photobucket.com/image/he%25C5%2582m%20m%2016/Sanczo/m16kamo002.jpg
Napisano
Hełmy M16 w niemieckich wojskach używane były aż po koniec II Wojny. Co prawda ich udział zmniejszał się z czasem, jednak niejednokrotnie wydobywałem hełmy tego typu na polach bitew z 1945 roku. Widziałęm egzemplarze wymalowane nawet piaskową farba z końca wojny. Nie ukrywam jednak, że w 1945 stanowiły one raczej uzbrojenie ochronne jednostek policyjnych i tych z głębokich tyłów (np. artyleria, zaopatrzenie). Jako kolor bezpieczny sugeruje RAL 6006 podobny do Dunkel Grun- koloru standardowego dla hełmów niemeickich doby II Wojny. Jeśli chcesz go odpacykować na I Wojnę to sugeruję kamuflaż żółwia"- jest ciekawy i malowany był ręcznie przez żołnierzy w końcu I Wojny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie