Nadwojciech Napisano 17 Październik 2012 Autor Share Napisano 17 Październik 2012 Proponują, by złożyć się na samolot: To może być duża atrakcja.Samolot, jakim latał Witold Urbanowicz, członek słynnego w czasach II wojny światowej Dywizjonu 303, powinien stanąć w Suwałkach – proponuje Stowarzyszenie Samorządna Suwalszczyzna. – Byłaby to z całą pewnością wielka miejska atrakcja – uważa Jerzy Ząbkiewicz, przewodniczący stowarzyszenia.Wczoraj w tej sprawie złożył pismo w miejskim urzędzie. Proponuje, aby zamówić replikę myśliwca Hawker Hurricane MK I, na którym latał generał Urbanowicz. – Chcemy zorganizować społeczną zbiórkę na ten cel pod patronatem władz – dodaje J. Ząbkiewicz. – Rozmawiałem z osobą, która takie repliki już tworzyła. Koszt został oszacowany na ok. 50 tys. zł.Witold Urbanowicz, as lotnictwa, który urodził się w Olszance, pow. augustowski, uczył się za młodu w Suwałkach. Dzisiaj jego imię nosi jedno z miejskich rond oraz jedno z gimnazjów. – Taki samolot byłby nie tylko żywą lekcją historii, ale też atrakcją turystyczną – argumentuje Ząbkiewicz.Dodaje, że jego pomysł spotkał się w ratuszu z akceptacją. Kiedy zacznie się zbiórka pieniędzy, na razie nie wiadomo.http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=%2F20120329%2FREG10%2F120329525 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 18 Październik 2012 Share Napisano 18 Październik 2012 No co wy na to ??Nikt nic nie napisze?? Może jakieś pomysły sugestie??No ale potem będzie jak z makietą Łosia :że ster kierunku nie trzyma wymiarów , że osłona kabiny do du...y , że podwozie to chyba z Concorda i tak dalej dalej cała masa modelarzy-bajkopisarz" , pożal się Boże , miała coś do powiedzenia :(( !!!!Teraz jest okazja aby sie wykazać ?Ps.Żeby nie było dla mnie ten Łoś z Mielca jest spełnieniem moich dziecięcych marzeń i dla mnie jest wręcz IDEALNY!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal O Napisano 18 Październik 2012 Share Napisano 18 Październik 2012 A co mielibyśmy robić? Słać plany do urzędu miasta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 18 Październik 2012 Share Napisano 18 Październik 2012 Dla mnie pomysł OK. Nawet Imperial War Museum ma repliki. Jeśli replika będzie trzymała wymiary i kształt to całym sercem jestem za . Niestety pomóc nie mogę bo jestem samochodowiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
husky1 Napisano 19 Październik 2012 Share Napisano 19 Październik 2012 Makiety Spitfire i Hurricane w jednym z kanadyjskich miast.Wykonane w Wielkiej Brytanii z wlokna szklanego i aluminium.W miejscu tym stal Avro Lancaster na postumencie , ktory teraz jest remontowany , nie bedzie jednak latal , a tylko jezdzil po pasie startowym.O ile wiem angielska firma robi te repliki seryjnie i chyba cos podobnego chce kupic MLP . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
husky1 Napisano 19 Październik 2012 Share Napisano 19 Październik 2012 Zblizenie Hurricane.Zrobiony dosyc solidnie- niedawno huragan zrzucil go z kolumny i prawie nic mu sie nie stalo .Moze zamiast kombinowac kupic gotowca -calkiem mozliwe ,ze wyjdzie taniej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 19 Październik 2012 Share Napisano 19 Październik 2012 Tak na marginesie, z szacunku dla języka polskiego, takie obiekty powinno się nazywać się makietami", a nie eplikami".A jeśli ktoś ma wolną godzinkę, to polecam obejrzenie filmu BBC z serii James May's Toy Stories":http://www.youtube.com/watch?v=zID8rnZcshs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 19 Październik 2012 Share Napisano 19 Październik 2012 O i o takie właśnie pomysły i sugestie chodziło mi jak najbardziej!! Masę ludzi z tego forum oglądało czy ma jakieś zdjęcia podobnych przedsięwzięć gdzieś na świecie i to może pomóc w budowie-kupnie naszej makiety właśnie!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boer Napisano 19 Październik 2012 Share Napisano 19 Październik 2012 Husky, te fotki w Windsor robiles?, w Hamilton tez maja Hurricane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
husky1 Napisano 19 Październik 2012 Share Napisano 19 Październik 2012 Windsor, Ontario -masz fotki tego z Hamilton? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
husky1 Napisano 19 Październik 2012 Share Napisano 19 Październik 2012 Makieta Hawker Hurricane wykorzystywana w czasie krecenia filmu Bitwa o Anglie" zachowana w Omaka, Nowa Zelandia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
husky1 Napisano 19 Październik 2012 Share Napisano 19 Październik 2012 Makiety Hurricane and Spitfire - Battle of Britain Memorial, Capel-le-Ferne- nazwa bardzo francuska-ale miejscowosc zdaje sie w Anglii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
husky1 Napisano 19 Październik 2012 Share Napisano 19 Październik 2012 Makieta Hurricane z tego Memorial. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
husky1 Napisano 19 Październik 2012 Share Napisano 19 Październik 2012 Makieta Hurricane Mk I w Muzeum RCAF w Trenton, Ontario ,Kanada.http://www.flickr.com/photos/steelhead2010/7283103532/sizes/z/in/photostream/-Link do zdjecia tego samoloyu w czasie montazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
husky1 Napisano 19 Październik 2012 Share Napisano 19 Październik 2012 http://www.flickr.com/photos/steelhead2010/7283103532/sizes/z/in/photostream/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boer Napisano 20 Październik 2012 Share Napisano 20 Październik 2012 Husky, pech ze nie mam, jak bylem to wokol niego bylo takie zageszczenie eksponatow ze nie szlo cos sensownego zrobic, stoi w hangarze Canadian Warplane Haritage Museum. http://www.warplane.com/index.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
husky1 Napisano 20 Październik 2012 Share Napisano 20 Październik 2012 Makieta/replika Hawker Hurricane Mk IIB wystawiona wCanadian Warplane Heritage Museum w Hamilton ,Ontario , Kanada.Zrobiona z wlokna szklanego, ale zawiera wiele czesci z oryginalnego Hurricane ,ktory splonal w czasie pozaru Muzeum w latach 90-tych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
husky1 Napisano 20 Październik 2012 Share Napisano 20 Październik 2012 Link do producenta makiet w Wielkiej Brytanii http://www.gateguardsuk.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
husky1 Napisano 7 Listopad 2012 Share Napisano 7 Listopad 2012 Makiety w RAF Museum Hendon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 11 Listopad 2012 Share Napisano 11 Listopad 2012 Wszystko się zgadza, tyle tylko, że te brytyjskie repliki, to koszt rzędu 30 tysięcy funtów i taką właśnie repliką jest zainteresowane MLP. Jeżeli natomiast mowa o kosztach opiewających na 50 tysięcy zł, to podejrzewam, że ten radny był z wizytą w Puszczykowie, a teraz szpanuje :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.