april_86 Napisano 14 Październik 2012 Autor Share Napisano 14 Październik 2012 Witam, jak usunąć tą skorupę z monety? wg mnie jest to beton ale pewności nie mam. Moneta leżała chwilę w occie ale skorupa nie została chyba naruszona. Nie chcę jej przetrzymywac żeby nie zrobić wżerów. Ma ktoś jakieś doświadczenie w rozpuszczanou betonu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 14 Październik 2012 Share Napisano 14 Październik 2012 Z octem przegiąłeś... jeżeli to rzeczywiście związane z cementem to myślę, że igła i powolne dłubanie, a jeżeli nie to woda utleniona powinna była pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 14 Październik 2012 Autor Share Napisano 14 Październik 2012 czemu przegiąłem z octem? wiem że wszyscy narzekają na ocet ale wiem, że kilkuminutowa kąpiel jest dobra zeby oczyscic miedziaki. Z kolei woda utleniona nie daje wg mnie wiele (próbowałem już nawet perhydrol), a jedną monetę zniszczyłem w ten sposób (aluminiowa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAGIL Napisano 14 Październik 2012 Share Napisano 14 Październik 2012 Dalej ja w ocet stan i tak zlomowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 15 Październik 2012 Share Napisano 15 Październik 2012 wychodząc z założenia kolegi FAGIL, zrób elektrolizę, szkoda czasu i zdrowia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 15 Październik 2012 Share Napisano 15 Październik 2012 Dokładnie jak pisze zbyniek, patyny już i tak tam nie ma więc niewiele tracisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 15 Październik 2012 Share Napisano 15 Październik 2012 Opal nad palnikiem delikatnie,wszystko zejdzie w momencie.Kwasem i tak już załatwiłeś ją ostatecznie,wiec szkoda się bawić w elektrolizy itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAJTAR Napisano 16 Październik 2012 Share Napisano 16 Październik 2012 april, litości co Ty chcesz z tej monety wyciągnąć? czas zrobił swoje...zostaw jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vvarg Napisano 17 Październik 2012 Share Napisano 17 Październik 2012 Czas i ocet :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 17 Październik 2012 Share Napisano 17 Październik 2012 Ocet jest do galarety, nie do monet. Palnik w tym wypadku.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniek1978 Napisano 17 Październik 2012 Share Napisano 17 Październik 2012 A może młotek murarski?Najlepiej nadaje się do zbijania cementu.Na powaznie szkoda zabawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 17 Październik 2012 Autor Share Napisano 17 Październik 2012 próbowałem ogrzewania i nic, próbowałem ogrzewania i chłodzenia (myślałem że moneta sie gwałtownie skurczy i beton odpanie) i też nic. Wcześniej leżała w wodzie utlenionej - nic. Mam wrażenie że po tych zabiegach rysunek na awersie się zatarł... Beton (albo cokolwiek to było) zszedł dopiero po moczeniu w occie. Naprawdę nie rozumiem czemu wszyscy tak boją się tego octu... Jestem początkującym zbieraczem ale już kilkukrotnie uzyskiwałem piękny rysunek na monecie, która była całkowicie skorodowana. Wystarczyło kilka min w occie. Chodzi wam o patyne? No niestety, jeśli moneta jest całkowicie skorodowana to chyba nie sposób ją zachować. Ostatnio znalazłem na strychu grosza 1787 (dla mnie ogromne znalezisko). Rysunek był przed czyszczeniem w miarę czytelny. Moczyłem ją w wodzie utlenionej i po kilku dniach rysunek kompletnie sie zamazał. Zdesperowany wrzuciłem ją na kilka min do octu i co? coś zaczęło wychodzić ale i tak moneta straciła po moczeniu w wodzie utl... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 17 Październik 2012 Autor Share Napisano 17 Październik 2012 do heńka --> może dla Ciebie szkoda zabawy, dla mnie przedwojenne 5 groszy to duże znalezisko i mimo wszystko chciałbym je oczyścic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 18 Październik 2012 Share Napisano 18 Październik 2012 wiem że wszyscy narzekają na ocet ale wiem, że kilkuminutowa kąpiel jest dobra zeby oczyscic miedziaki"a jedną monetę zniszczyłem w ten sposób (aluminiowa)" może dla Ciebie szkoda zabawy, dla mnie przedwojenne 5 groszy to duże znalezisko" - dlatego je trzeba lać kwasemNajbardziej jednak podoba mi się ten fragment:myślałem że moneta sie gwałtownie skurczy i beton odpanie"Przepraszam, ale scyzoryk sam się w kieszeni otwiera...1 zasada konserwacji - jak nie wiesz jak, to nie ruszaj. Na przyszłość zapoznaj się z kilkoma artykułami na forach numizmatycznych, zanim cokolwiek zaczniesz robić z monetami:http://www.katalogmonet.pl/Poradnik/Czyszczenie-monet-poradnik-czym-i-jak-czy%C5%9Bci%C4%87-monetyhttp://www.zbieraniemonet.za.pl/czyszczenie%20miedzianych.phpWiadomo, że każdy się uczy na błędach, tym bardziej, że jest początkujący, ale czasem warto posłuchać się i skorzystać z doświadczenia starszych" kolegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vvarg Napisano 18 Październik 2012 Share Napisano 18 Październik 2012 Problem jest w tym że miedź w kontakcie z octem staje się pomarańczowa i matowa :/ jeśli komuś odpowiada taki efekt to ok (kwestia gustu). Ja bym temu moniakowi polecał elektrolizę a jeśli chcesz zaryzykować to autolizę na dosłownie minutkę :) moniak będzie oczyszczony do gołego metalu... Jeśli dobrze przypilnujesz tej reakcji to możesz nawet zachować reszki patynki :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAJTAR Napisano 18 Październik 2012 Share Napisano 18 Październik 2012 vvarg ale ta moneta nie jest miedziana :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniek1978 Napisano 18 Październik 2012 Share Napisano 18 Październik 2012 Ok a nie mówiłem ze dla ciebie nie ma wartości te znalezisko wrzuc w oliwkę moze czas zrobi swoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vvarg Napisano 19 Październik 2012 Share Napisano 19 Październik 2012 Oj RAJTAR czepiasz się detali :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 19 Październik 2012 Autor Share Napisano 19 Październik 2012 ale ta skorupa już ładnie się rozpuściła, oczywiście w occie ;) do kloki:- czemu od razu scyzoryk? nie wiem jak Ci szło z fizyki ale raczej większość ludzi wie, że ciała rozszeżają się i kurczą od wpływem temperatury, zwłaszcza metale. Więc w tym przypadku chciałem wykorzystać różnice w kurczliwości dwóch materiałów, nie wiem co jest w tym takiego oburzającego- co do adzenia się starszych" to pisałem przecież, że wykorzystywałem inne metody zaczerpnięte z literatury - wodę utlenioną, ogrzewanie i oliwkę - wg mnie bez rezultatów a co więcej po wodzie utlenionej i ogrzewaniu rysunek się zamazał. - i jeszcze jedno - w profesjonalnej literaturze (np Numizmatyka bez tajemnic. Witkiewicz, Wąsala) jedna z metod mówi o kąpieli w kwasie cytrynowym. Jakby nie było jest to słaby kwas organiczny, zupełnie tak jak ocetPS. Kupiłem sobie już profesjonalne preparaty do czyszczenia Lechtrum i jestem bardzo zadowolony :)pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 20 Październik 2012 Share Napisano 20 Październik 2012 Brawo!A propo tej skorupy, to raczej obstawiałbym stwardniałe i przyrośnięte grudki piasku niż beton. Częste zjawisko w przypadku monet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 20 Październik 2012 Autor Share Napisano 20 Październik 2012 bardzo możliwe, ale było to naprawde twarde i nie odchodziło po oliwce jak zawzwyczaj ziarenka piasku.A co do płynu Leuchtturma to chyba za szybko go pochwaliłem... niektóre monety czyści ładnie ale jedną mi zniszczył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.