Skocz do zawartości

moneta w betonie (?), jak to usunąć

april_86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak usunąć tą skorupę z monety? wg mnie jest to beton ale pewności nie mam. Moneta leżała chwilę w occie ale skorupa nie została chyba naruszona. Nie chcę jej przetrzymywac żeby nie zrobić wżerów. Ma ktoś jakieś doświadczenie w rozpuszczanou betonu?

czemu przegiąłem z octem? wiem że wszyscy narzekają na ocet ale wiem, że kilkuminutowa kąpiel jest dobra zeby oczyscic miedziaki. Z kolei woda utleniona nie daje wg mnie wiele (próbowałem już nawet perhydrol), a jedną monetę zniszczyłem w ten sposób (aluminiowa)

próbowałem ogrzewania i nic, próbowałem ogrzewania i chłodzenia (myślałem że moneta sie gwałtownie skurczy i beton odpanie) i też nic. Wcześniej leżała w wodzie utlenionej - nic. Mam wrażenie że po tych zabiegach rysunek na awersie się zatarł... Beton (albo cokolwiek to było) zszedł dopiero po moczeniu w occie.

Naprawdę nie rozumiem czemu wszyscy tak boją się tego octu... Jestem początkującym zbieraczem ale już kilkukrotnie uzyskiwałem piękny rysunek na monecie, która była całkowicie skorodowana. Wystarczyło kilka min w occie. Chodzi wam o patyne? No niestety, jeśli moneta jest całkowicie skorodowana to chyba nie sposób ją zachować. Ostatnio znalazłem na strychu grosza 1787 (dla mnie ogromne znalezisko). Rysunek był przed czyszczeniem w miarę czytelny. Moczyłem ją w wodzie utlenionej i po kilku dniach rysunek kompletnie sie zamazał. Zdesperowany wrzuciłem ją na kilka min do octu i co? coś zaczęło wychodzić ale i tak moneta straciła po moczeniu w wodzie utl...

wiem że wszyscy narzekają na ocet ale wiem, że kilkuminutowa kąpiel jest dobra zeby oczyscic miedziaki"
a jedną monetę zniszczyłem w ten sposób (aluminiowa)"
może dla Ciebie szkoda zabawy, dla mnie przedwojenne 5 groszy to duże znalezisko" - dlatego je trzeba lać kwasem

Najbardziej jednak podoba mi się ten fragment:
myślałem że moneta sie gwałtownie skurczy i beton odpanie"
Przepraszam, ale scyzoryk sam się w kieszeni otwiera...

1 zasada konserwacji - jak nie wiesz jak, to nie ruszaj. Na przyszłość zapoznaj się z kilkoma artykułami na forach numizmatycznych, zanim cokolwiek zaczniesz robić z monetami:
http://www.katalogmonet.pl/Poradnik/Czyszczenie-monet-poradnik-czym-i-jak-czy%C5%9Bci%C4%87-monety
http://www.zbieraniemonet.za.pl/czyszczenie%20miedzianych.php

Wiadomo, że każdy się uczy na błędach, tym bardziej, że jest początkujący, ale czasem warto posłuchać się i skorzystać z doświadczenia starszych" kolegów.

Problem jest w tym że miedź w kontakcie z octem staje się pomarańczowa i matowa :/ jeśli komuś odpowiada taki efekt to ok (kwestia gustu). Ja bym temu moniakowi polecał elektrolizę a jeśli chcesz zaryzykować to autolizę na dosłownie minutkę :) moniak będzie oczyszczony do gołego metalu... Jeśli dobrze przypilnujesz tej reakcji to możesz nawet zachować reszki patynki :P

ale ta skorupa już ładnie się rozpuściła, oczywiście w occie ;)

do kloki:

- czemu od razu scyzoryk? nie wiem jak Ci szło z fizyki ale raczej większość ludzi wie, że ciała rozszeżają się i kurczą od wpływem temperatury, zwłaszcza metale. Więc w tym przypadku chciałem wykorzystać różnice w kurczliwości dwóch materiałów, nie wiem co jest w tym takiego oburzającego

- co do adzenia się starszych" to pisałem przecież, że wykorzystywałem inne metody zaczerpnięte z literatury - wodę utlenioną, ogrzewanie i oliwkę - wg mnie bez rezultatów a co więcej po wodzie utlenionej i ogrzewaniu rysunek się zamazał.

- i jeszcze jedno - w profesjonalnej literaturze (np Numizmatyka bez tajemnic. Witkiewicz, Wąsala) jedna z metod mówi o kąpieli w kwasie cytrynowym. Jakby nie było jest to słaby kwas organiczny, zupełnie tak jak ocet

PS. Kupiłem sobie już profesjonalne preparaty do czyszczenia Lechtrum i jestem bardzo zadowolony :)

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie