Kosa2 Napisano 8 Październik 2012 Autor Share Napisano 8 Październik 2012 Witam.Ostatnio nabyłem brytyjski hełm Mk II i interesuje mnie jak zakonserwować fasunek.Słyszałem już o konserwacji lanoliną,ale pytam czy do tego nadawało by się to.http://allegro.pl/skora-lanolina-kabura-zabka-rekonstrukcja-replika-i2693466672.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 8 Październik 2012 Share Napisano 8 Październik 2012 Ja zawsze kupowałem lanolinę w aptece i rozpuszczałem ją w benzynie ekstrakcyjnej. Efekt był zadowalający. Wydaje mi się,że ten preparat to właśnie coś w stylu gotowej mieszanki. Ale czy właściwości są takie same ? kupisz się przekonasz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa2 Napisano 8 Październik 2012 Autor Share Napisano 8 Październik 2012 Pytam dlatego,że hełm jest w świetnym stanie a zepsuć jest nie trudno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 8 Październik 2012 Share Napisano 8 Październik 2012 To jeśli chcesz mieć pewność,kupuj zwykłą lanolinę wymieszaj ją w benzynie ekstrakcyjnej,odczekaj pewien czas aż się rozpuści.Następnie nakładaj,czekaj aż się wchłonie i do skutku. Ja np podgrzewałem skórę suszarką,szybsze wchłanianie. No chyba,że zgłosi się ktoś kto już testował specyfik z linku. Fasunek jest na pewno skórzany ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa2 Napisano 8 Październik 2012 Autor Share Napisano 8 Październik 2012 Mogę wrzucić jutro zdjęcie ale wydaje mi się że jest skórzany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 8 Październik 2012 Share Napisano 8 Październik 2012 Wrzuć jeśli możesz. Bo parciany byś chyba raczej rozpoznał , prawda :) ? Także kupuj lanolinę i czekamy na zdjęcia po ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 8 Październik 2012 Share Napisano 8 Październik 2012 http://odkrywca.pl/ladownica-mauser,708155.html#708155Może ci się przyda. Zobacz szczególnie wypowiedź kol. Barson1 na temat skórzanych oficerek. PSWydaje mi się, że w MkII fasunki były raczej z dermy, sprawdź dokładnie z czego jest, to widać na oko - czy derma, czy skóra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 8 Październik 2012 Share Napisano 8 Październik 2012 Lanoliny nie rozpuścisz w benzynie ani w spirytusie. Potrzebny jest olej lniany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 8 Październik 2012 Share Napisano 8 Październik 2012 Kol. R51Mi się jakoś rozpuściła (potrząsałem 5 min i odstawiłem na 4h), możesz wytłumaczyć dlaczego nie powinna się rozpuścić - lub dlaczego olej jest lepszy? Pytam, bo może wpływa to znacząco na efekt konserwacji, a ja specem od konserwacji ani chemikiem nie jestem, a mądrego miło posłuchać/poczytać. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 8 Październik 2012 Share Napisano 8 Październik 2012 Lanolinę rozpuścisz w benzynie ekstrakcyjnej na spokojnie i nie mam zamiaru się tutaj z nikim spierać, faktów nie przeskoczysz. Ja rozpuszczałem 10 minut mieszając i też efekt pozytywny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viras Napisano 9 Październik 2012 Share Napisano 9 Październik 2012 Brytyjski hełm ma fasunek wykonany z ceraty. Lanolina nic nie da. Z tymi środkami jest zawsze problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 10 Październik 2012 Share Napisano 10 Październik 2012 Kol-R51-nie masz racji!Lanolinę rozpuszczamy właśnie w benzynie lakowej lub ekstrakcyjnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 10 Październik 2012 Share Napisano 10 Październik 2012 Olej lniany nie nadaje się do konserwacji skóry bo wysycha i twardnieje! Czego przykładem są np. obrazy olejne.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 11 Październik 2012 Share Napisano 11 Październik 2012 Dokładnie!Oleju lnianego jak i pokostu używa się do impregnacji/zabezpieczania drewna (np kolb broni) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 11 Październik 2012 Share Napisano 11 Październik 2012 Oj jak rany;) OK a księżyc jest zrobiony z sera... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.