Skocz do zawartości
  • 0

wieniec z wieży czołgowej - jaki czołg?

Landszaft

Pytanie

Napisano

Witam. mam problem z rozpoznaniem wieńca wieży czołgowej. znaleziony w miejscu rozbicia kilku pojazdów. Niestety nie jestem w stanie rozpoznać czy to Rosjanin czy Niemiec. bardziej optował bym za Rosyjskim T-34 . w sumie jest tego około 1/6 koła . tu na zdjęciu widać wieniec od strony wnętrza pojazdu w prawym rogu nawet po lekkim umyciu wychodzą resztki białej wewnętrznej farby

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziękuję Woody!!!. Na Ciebie to można liczyć jak na Zawiszy. ale niestety z tego co pokazałeś to mi nic nie pasuje . Ani otwór bo u mnie jest mały, za to grubość pancerza u mnie to to ponad 2 cm. Wygląda to jak element wieży . Na twoim zdjęciu widać wyrwaną wieżę i widać rant taki jak na moich resztkach widać też na moim kawałku mocowania na śruby do przykręcenia wewnętrznego kołnierza po łożysko wieży . widzę że to co posiadam to jest kołnierz chroniący łożysko przed strzałem w podstawę wieży. tylko wymiar u mnie jakiś mały . może to niemiaszek lub coś rosyjskiego mniejszego od T 34 lub wewnętrzny krąg w wieży jest zdecydowanie mniejszy niż ten kadłubowy 1600 cm i 1420 cm . u mnie jest około metr +/- liczmy na błąd pomiaru 5 cm. aleś mi orzecha dał !!
Napisano

Woodhaven !! znalazłem!! . Dałeś mi do myślenia rysunkami technicznymi. Nijak mi kołnierz i mocowanie łożyska wieżowego nie pasowało do T-34. raz że średnica wewnętrzna otworu maleńka , dwa sam ten element nie pokrywa się z rys technicznym. A tu jak byk widać że to dalsze elementy mojej znalezionej w tamtym roku Renówki R35 rys techniczny się zgadza, a dostałem z ministere defense" rysunki techniczne z epoki budowy rantów i łożyskowania wież francuskich typu AMX ,APXR, Tourelle 36 FCM, Tourelle ARL.5. plan 0.317. tak więc jest to element z wieży Renaulta R 35 który leżał jakieś 100 metrów od reszty części

Napisano

Witam. mam problem z rozpoznaniem wieńca wieży czołgowej. znaleziony w miejscu rozbicia kilku pojazdów. Niestety nie jestem w stanie rozpoznać czy to Rosjanin czy Niemiec. bardziej optował bym za Rosyjskim T-34 . w sumie jest tego około 1/6 koła . tu na zdjęciu widać wieniec od strony wnętrza pojazdu w prawym rogu nawet po lekkim umyciu wychodzą resztki białej wewnętrznej farby

Napisano

a tu mamy zdjęcie z góry wieńca wieży . Widać miejsca na przykręcenie dwóch śrub które coś trzymały . dla porównania wielkości saperka czeska brak metra aby go postawić dla zwymiarowania" . waga około 45kg

Napisano

i ostatnie zdjęcie na którym widać przekrój wieńca. optował bym za T 34 z uwagi że znalazłem w pobliżu już przez kolegów z odkrywcy rozpoznany dwójnóg do DT. niestety nie mogę znaleźć zdjęcia z T34 ze zdjętą wieżą, aby porównać wieńce. lub rysunek techniczny czy tak istotnie był zbudowany wieniec do T 34. Jeśli nie będzie pasować to trzeba szukać w innych pojazdach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie