Skocz do zawartości

Dziwne górki w lesie

DamianosSs1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
w mojej okolicy jest spory las a w nim kilka takich górek jak na zdjęciu powyżej... teren wokół jest kompletnie płaski i tylko sterczy sama górka w lesie. Jest ich około 7 po całym lesie rozrzuconych i zastanawiam się czy coś może pod nimi być

Napisano

Wykrywacz na nich piszczy, ale głębiej może coś jest? Chodząc po lesie znajduje przeważnie łuski ale też ładownica się trafiła i skrzynia :)

Jak myślicie warto to trochę rozkopać i sprawdzić głębiej?

Napisano
na co wskazuje proxima? (jaka liczba na wyświetlaczu na trybie stat) Ja bym spenetrował jedną taką górkę, nie wkopiesz się nie przekonasz się
Napisano
w pierwszej chwili też byłem przekonany że to kurchany, ale na 2 zdjęciu widać że kontury tego pagórka nie są za bardzo równe, a kurchany przez te pare lat" same by się z czasem idealnie wyrównały, i by były symetryczne, no i jeszcze rośliny takie troche marne...
Napisano
co do lasu to nie jest on bardzo stary, sądząc po drzewach, sosenki w miarę szybko rosną, nie wykluczam tego że są to kurchany, bo może rzeczywiście tak jest, ale moim zdaniem na 80% nie są to kurchany, jeśli podłoże jest piaskowe, to wg mnie takie kurchany by były troche w gorszym stanie, woda by troche je znirzyła
Napisano
czy zwykłe górki?? wątpię w takiej ilości w lesie... jedne są bardziej równe inne trochę mniej, zapewne skutki erozji...
kopce graniczne tez nie bo ich rozmieszczenie jest raczej niesymetryczne, może kiedyś z gps-m się przejdę to wyjdzie coś na mapie ale prędzej jedną rozkopie ;p

a co do starości lasu to jest na pewno stary ale jak to bywa miejscami był wycięty i sadzony na nowo po wojnie

dzisiaj byłem w nim z wykrywką i wróciłem bogatszy o 3 łuski <szał> ;p ale spotkałem starego sąsiada i partyzanci tam siedzieli w tym lesie ale oni raczej by nie usypali takich górek chyba że sprzęt by pochowali ale tu już raczej fantazja mnie ponosi ;p a tak dodam ze powiedział mi ze likwidowali tam tez donosicieli itp i leżą w nim gdzieś nie wiadomo gdzie...
Napisano
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=218210#218210

u mnie w lesie też jest pełno takich górek" kiedyś kolega sprawdzał co w nich jest poprzez odwierty - kupa piachu sztucznie usypana (przewiedcił się do poziomu lasu). U mnie te górki występują blisko dróg i powstały one z materiału po ich równaniu (drogi równane były przed wojną)
Napisano

A ja jestem zdania iż jest to nadkład ziemi z tzw. dołów rudnych", czyli np. XIX-wiecznej, odkrywkowej kopalni rudy żelaza. To dość częsty widok w naszych lasach i niekoniecznie ma rodowód militarny. Wskazuje na to także przypadkowy rozkład górek", jako że kopano tam, gdzie zlokalizowano większe złoże.

Napisano
Odpada, przecież po takiej odkrywce pozostał by dołek. u mnie teren w lesie jest płaski jak stół również w sąsiedztwie górek", ale nie wiem jak u Damianosa ?
Napisano
Jest jeszczte jeden, praktyczny sposób, trzeba popytać w okolicy, jeśli są to rzeczywiście kurchany to o takich sprawach starsi ludzie napewno wiedzą, bo takie rzeczy są przekazywane z pokolenia na pokolenie, i jeśli powstały stosunkowo niedawno, to też ludzie powinni wiedzieć skąt się one wzięły, zwykła ciekawość ludzka...
  • 1 year later...
Napisano
W mojej okolicy jest podobne miejsce ,trzy kopce w formie trójkąta usytuowane na kierunku pn-płd ,usytułowane w zakolu rzecznym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie