michal3219 Napisano 26 Wrzesień 2012 Autor Napisano 26 Wrzesień 2012 Witam.Proszę o identyfikację. Wg mnie to jakaś ozdoba. Wymiar gabarytowy przybliżony to średnica 4 cm. Przed czyszczeniem było częściowo pokryte zielonym nalotem.
michal3219 Napisano 27 Wrzesień 2012 Autor Napisano 27 Wrzesień 2012 Na pokrętło od kranu jest moim zdaniem zdecydowanie za małe - inne pomysły?
ZUBIKED Napisano 27 Wrzesień 2012 Napisano 27 Wrzesień 2012 @ralf78 mylisz się złoto pokrywa sie patyną. Złoto takie jakie znamy to stop złota , miedzi lub innych metali i to własnie te metale nadają patynę. Faktycznie monety z dużą zawartością złota mogą być czyste " inaczej wyglada w przypadku wyrobów biżuteryjnych.
jarzabek Napisano 27 Wrzesień 2012 Napisano 27 Wrzesień 2012 a uwazacie ze do obslugi pokretła potrzeba dwóch silnych ?to nie żarówka do której trzeba trzech.rozne zawry rózne pokrętła, te wspólczesne sa ogromne ?http://www.e-instalacje.pl/a/4106,nowe-akcesoria-instalacyjne/0/3http://ankarplus.pl/p/34/570/glowica-zaworu-przelotowego-zeliwnego-2-quot--grzybkowe-zeliwne-zawory.html#nclid=7bf9107b23a25ac310c3e6ef86be118a
gregorioo Napisano 29 Wrzesień 2012 Napisano 29 Wrzesień 2012 Witam, według mnie jest to mosiężne pokrętło (zawór) starej butli gazowej. średnica by się zgadzała, materiał mosiądz:). Datowanie? PRL. Ewidentnie Wygląda mi to na zawór czy to do gazu czy do wody, jeśli do wody to może być nawet przedwojenne.Pozdrawiam:)
cuma Napisano 29 Wrzesień 2012 Napisano 29 Wrzesień 2012 pokrętła jakie pamiętam, zawsze, czy do wody czy do gazu miały otwory i nakładało się je na trzpienie zaworów.
cuma Napisano 29 Wrzesień 2012 Napisano 29 Wrzesień 2012 na chłopski rozum", to mi nie pasuje na takie pokrętło! pamiętajcie o gwincie!czy lewy" czy prawy", to albo zakręcić albo odkręcić się nie da!a może po prostu jest to nakrętka z jakiegoś fikuśnego" dzwonka od roweru?ale to tylko moje domysły.pozdro.
cuma Napisano 30 Wrzesień 2012 Napisano 30 Wrzesień 2012 pamięć mam dobrą, ale krótką!coś jednak świtać mi zaczęło! chyba początek lat 70-tych, koleżanka moja, na damce" z dzwonkiem takim {srebrnego koloru} szpanowała" na podwórku naszym, budząc zazdrość wśród pieszych" jak i zmotoryzowanych" kolegów.głowy nie dam, ale...jeżeli w błąd wprowadzam... to znaczy, że jednak pamięć mnie już zawodzi!
ralf78 Napisano 27 Wrzesień 2012 Napisano 27 Wrzesień 2012 ZUBIKED, zapomniałęm dopisać, że mówię oczywiście o CZYSTYM (miękkim) złocie, jak np stare dukaty. Skoro Michał napisał złoto" to rozumiem ten wyraz w sposób dosłowny i pisałem o najwyższej jego próbie a nie jakiś stopach. Śmiesznie wyszło bo w zasadzie zaprzeczyłeś sobie w swoich dwóch pierwszych zdaniach ww. posta :) [rozumiem oczywiście o co Ci biega]
michal3219 Napisano 28 Wrzesień 2012 Autor Napisano 28 Wrzesień 2012 Dziękuję za wypowiedzi. Proszę o dalsze pomysły co to może być i z jakiego okresu pochodzić.
michal3219 Napisano 26 Wrzesień 2012 Autor Napisano 26 Wrzesień 2012 Witam.Proszę o identyfikację. Wg mnie to jakaś ozdoba. Wymiar gabarytowy przybliżony to średnica 4 cm. Przed czyszczeniem było częściowo pokryte zielonym nalotem.
rodan Napisano 29 Wrzesień 2012 Napisano 29 Wrzesień 2012 Z jakiego tworzywa wykonane?! Jeśli złoto? Gratuluje.Jeśli stop miedzi z cynkiem. Też.
Kuba_70 Napisano 27 Wrzesień 2012 Napisano 27 Wrzesień 2012 Tak, pokrętło...A ten dzyndzel na środku to pewnie dla wygody obsługującego- niech mu się wbije w dłoń.Pewnie guzik albo ozdoba, jak ten ze zdjęcia.
michal3219 Napisano 26 Wrzesień 2012 Autor Napisano 26 Wrzesień 2012 2 - przepraszam wcześniej nie dodałem zdjęcia
ralf78 Napisano 27 Wrzesień 2012 Napisano 27 Wrzesień 2012 Michale, tak na przyszłość, złoto to metal szlachetny, nie pokrywa się żadnym nalotem, patyną, nie koroduje etc, jak znajdziesz złotą monętę to niezależnie czy będzie mieć lat 100, 300 czy 500 będzie wyglądać tak samo,jakby ją wczoraj wybili. To co chsarakterystyczne dla złota to nie tylko jego miękkość ale przede wszystkim CIĘŻAR, niewiele mniejszy niż dwukrotność ciężaru ołowiu.
Pytanie
michal3219
Witam.
Proszę o identyfikację. Wg mnie to jakaś ozdoba. Wymiar gabarytowy przybliżony to średnica 4 cm. Przed czyszczeniem było częściowo pokryte zielonym nalotem.
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.