Skocz do zawartości
  • 0

ozdoba mąsiądz ? złoto?

michal3219

Pytanie

Napisano

Witam.
Proszę o identyfikację. Wg mnie to jakaś ozdoba. Wymiar gabarytowy przybliżony to średnica 4 cm. Przed czyszczeniem było częściowo pokryte zielonym nalotem.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
@ralf78 mylisz się złoto pokrywa sie patyną. Złoto takie jakie znamy to stop złota , miedzi lub innych metali i to własnie te metale nadają patynę. Faktycznie monety z dużą zawartością złota mogą być czyste " inaczej wyglada w przypadku wyrobów biżuteryjnych.
Napisano
a uwazacie ze do obslugi pokretła potrzeba dwóch silnych ?
to nie żarówka do której trzeba trzech.
rozne zawry rózne pokrętła, te wspólczesne sa ogromne ?

http://www.e-instalacje.pl/a/4106,nowe-akcesoria-instalacyjne/0/3
http://ankarplus.pl/p/34/570/glowica-zaworu-przelotowego-zeliwnego-2-quot--grzybkowe-zeliwne-zawory.html#nclid=7bf9107b23a25ac310c3e6ef86be118a
Napisano
Witam, według mnie jest to mosiężne pokrętło (zawór) starej butli gazowej. średnica by się zgadzała, materiał mosiądz:). Datowanie? PRL. Ewidentnie Wygląda mi to na zawór czy to do gazu czy do wody, jeśli do wody to może być nawet przedwojenne.

Pozdrawiam:)
Napisano
pokrętła jakie pamiętam, zawsze, czy do wody czy do gazu miały otwory i nakładało się je na trzpienie zaworów.
Napisano
na chłopski rozum", to mi nie pasuje na takie pokrętło!
pamiętajcie o gwincie!
czy lewy" czy prawy", to albo zakręcić albo odkręcić się nie da!
a może po prostu jest to nakrętka z jakiegoś fikuśnego" dzwonka od roweru?
ale to tylko moje domysły.
pozdro.
Napisano
pamięć mam dobrą, ale krótką!
coś jednak świtać mi zaczęło!
chyba początek lat 70-tych, koleżanka moja, na damce" z dzwonkiem takim {srebrnego koloru} szpanowała" na podwórku naszym, budząc zazdrość wśród pieszych" jak i zmotoryzowanych" kolegów.
głowy nie dam, ale...
jeżeli w błąd wprowadzam... to znaczy, że jednak pamięć mnie już zawodzi!
Napisano
ZUBIKED, zapomniałęm dopisać, że mówię oczywiście o CZYSTYM (miękkim) złocie, jak np stare dukaty. Skoro Michał napisał złoto" to rozumiem ten wyraz w sposób dosłowny i pisałem o najwyższej jego próbie a nie jakiś stopach.
Śmiesznie wyszło bo w zasadzie zaprzeczyłeś sobie w swoich dwóch pierwszych zdaniach ww. posta :) [rozumiem oczywiście o co Ci biega]
Napisano

Witam.
Proszę o identyfikację. Wg mnie to jakaś ozdoba. Wymiar gabarytowy przybliżony to średnica 4 cm. Przed czyszczeniem było częściowo pokryte zielonym nalotem.

Napisano

Tak, pokrętło...
A ten dzyndzel na środku to pewnie dla wygody obsługującego- niech mu się wbije w dłoń.

Pewnie guzik albo ozdoba, jak ten ze zdjęcia.

Napisano
Michale, tak na przyszłość, złoto to metal szlachetny, nie pokrywa się żadnym nalotem, patyną, nie koroduje etc, jak znajdziesz złotą monętę to niezależnie czy będzie mieć lat 100, 300 czy 500 będzie wyglądać tak samo,jakby ją wczoraj wybili. To co chsarakterystyczne dla złota to nie tylko jego miękkość ale przede wszystkim CIĘŻAR, niewiele mniejszy niż dwukrotność ciężaru ołowiu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie