HASAG40 Napisano 26 Wrzesień 2012 Autor Napisano 26 Wrzesień 2012 witam taką baretkę dostałem ale pierwszy raz widzę taką czy to fake?widać wstążke od ek na niej mocowana odzaka jakaś miniaturka za zniszczenie czołgu chyba srebro i emalia czołg mocowany osobno chyba tez srebro z góry dzieki za info.
steell Napisano 28 Wrzesień 2012 Napisano 28 Wrzesień 2012 tu lepiej widaćhttp://myvimu.com/exhibit/87538-wpinka-naszywki-za-samodzielne-zniszczenie-czolgu
herman1984 Napisano 28 Wrzesień 2012 Napisano 28 Wrzesień 2012 Tak jak pokazał steell,wpinki na szpilce robiono,ale nie miniaturki naszywki.Pozdro.
steell Napisano 27 Wrzesień 2012 Napisano 27 Wrzesień 2012 Wstęga jest od krzyża żelaznego, dlaczego jest na nim czołg?
steell Napisano 27 Wrzesień 2012 Napisano 27 Wrzesień 2012 Fajna strona ze wstęgami, ale myślę że twój to mieszanka. Co nie znaczy że nie jest z epoki.http://www.medals.pl/de/de3.htm
HASAG40 Napisano 27 Wrzesień 2012 Autor Napisano 27 Wrzesień 2012 steell dzieki też tak mi to podpadło ale całość wygląda dobrze tylko kurczę nie widziałem jeszcze takiej miniaturki z a zniszczenie czołgu to jest rzadkie a co dopiero baretka! jakby ktoś coś zapodał z fotek to byłbym wdzięczny dodam jeszcze raz że ta odznaka miniaturka z czołgiem jest dwuczęściowa tzn czołg mocowany do wstążki"całość srebrna lub srebrzona oraz paski z czarnej emalii jeżeli to fake to bardzo dorze zrobiony ale wolałbym żeby potwierdził sie oryginał:-)
steell Napisano 27 Wrzesień 2012 Napisano 27 Wrzesień 2012 A pod blaszką są jakieś oznaczenia? Dziwne zapięcie całości, rozumiem agrafkę to standard ale po co równocześnie blaszka do wsuwania?
HU13ERT Napisano 27 Wrzesień 2012 Napisano 27 Wrzesień 2012 Na początku za zniszczenie czołgu dawano krzyż żelazny (EKII) - w 1941r wprowadzono nieformalną odznakę, której po jakimś czasie nie można było nosić aż do 9 marca 1942 kiedy to ją zatwierdzono rozkazem OKH. Nie wiem tylko, jak to było z tym EK II - może ta miniaturka pochodzi z czasów nieformalnego nadawania tego odznaczenia?
HASAG40 Napisano 28 Wrzesień 2012 Autor Napisano 28 Wrzesień 2012 no to już powoli sie coś wyjaśnia np.dlaczego jest mocowany na wstążce od ek steell nie wiem nawet czy są jakieś oznaczenia musiałbym zerknąć?ale czy dam radę podnieść tą blaszkę?jak co to dam znać czy są bicia narazie koledzy bardzo wam diękuję jak macie jeszcze więcej info. na ten temat to byłbym wdzięczny zależy mi na rozszyfrowaniu tego cudaka;-)
herman1984 Napisano 28 Wrzesień 2012 Napisano 28 Wrzesień 2012 Założyłem temat na innym forum.Opinie osób siedzących głęboko w temacie odznak i odznaczeń.https://forum.ioh.pl/viewtopic.php?t=26968pozdro.
HASAG40 Napisano 26 Wrzesień 2012 Autor Napisano 26 Wrzesień 2012 witam taką baretkę dostałem ale pierwszy raz widzę taką czy to fake?widać wstążke od ek na niej mocowana odzaka jakaś miniaturka za zniszczenie czołgu chyba srebro i emalia czołg mocowany osobno chyba tez srebro z góry dzieki za info.
steell Napisano 28 Wrzesień 2012 Napisano 28 Wrzesień 2012 Pewnie mają rację, ciekawi mnie jeszcze tylko ta oznaka wz 57 co to takiego i kto to nosił, gogle nic podobnego nie pokazują?
herman1984 Napisano 28 Wrzesień 2012 Napisano 28 Wrzesień 2012 Z tego co ja wiem to powojenne wersje odznak i odznaczeń z okresu III Rzeszy pozbawione swastyki.Na zdj.Ostmedaille wz. 57.Pozdro.
HASAG40 Napisano 28 Wrzesień 2012 Autor Napisano 28 Wrzesień 2012 herman dzięki tego mi było trzeba czyli wz57 ale ciekawi mnie jeszcze jedno czołg mógłbyć noszony nawet na wojnie?przecież to że nie ma swastyki to nic nie znaczy one ogólnie jej od pocztąku nie posiadały na odznaczeniach za zniszczenie czołgu przecież nie ma swastyki?a koledzy na tym forum opisują że jest to odznaczenie wz57 pozbawione swastyki?
HASAG40 Napisano 28 Wrzesień 2012 Autor Napisano 28 Wrzesień 2012 temat mnie bardzo zaciekawił więc może się czegoś nowego dowiem na przyszłość żeby pomóc innym;-)
herman1984 Napisano 28 Wrzesień 2012 Napisano 28 Wrzesień 2012 Zgadza się,nie było swastyki,ale z tego co piszą chłopaki na tamtym forum,w czasie wojny miniaturek tego odznaczenia nie klepano.Pozdro.
HASAG40 Napisano 28 Wrzesień 2012 Autor Napisano 28 Wrzesień 2012 a to zmienia postać rzeczy moje przeoczenie bardzo dziekuję za pomoc i pozdrawiam kolegów
Pytanie
HASAG40
witam taką baretkę dostałem ale pierwszy raz widzę taką czy to fake?widać wstążke od ek na niej mocowana odzaka jakaś miniaturka za zniszczenie czołgu chyba srebro i emalia czołg mocowany osobno chyba tez srebro z góry dzieki za info.
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.