kozuch_46 Napisano 23 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2012 Witam, mam pytanko jak zabrać sie za czyszczenie tego zamka od MG 42? Nie spodziewam się cudów ze względu na jego złożoną konstrukcję, ale jaką metodę polecacie? Jakiś kwas, elektroliza, piaskowanie?? Przyznam się że nie jestem w tym temacie za bardzo obeznany i byłbym bardzo wdzięczny jeżeli ktoś opisałby proces krok po kroku ;)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 23 Wrzesień 2012 Share Napisano 23 Wrzesień 2012 Elektroliza - ewentualnie autoliza (ja bardziej preferuję tę drugą, ale to wedle uznania - ta jest dłuższa) Do elektrolizy byś musiał mechanicznie kawałek do czystego metalu wyczyścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozuch_46 Napisano 23 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2012 Tak jak myślałem ;) Problem w tym że nigdy elektrolizy nie robiłem i wiem o niej tyle co przeczytałem na forum.Z tego co zrozumiałem robimy tak:-Czyścimy miejsce styku fantu z żabką prostownika-Podłączamy żabkę -" do fantu-wrzucamy fant do wody z dodatkiem NaOH lub soli-podłączamy żabkę +" np. do jakiegoś pręta i wrzucamy pręt do wody tak aby żabka się nie zamoczyła-podłączamy do prostownik do prądu I tutaj pojawiają sie kolejne pytania, czyli: czy może to być zwykły prostownik samochodowy, czy prostownik się w jakiś sposób nie uszkodzi, ile czasu powinna trwać elektroliza?Proszę nie smiejcie sie ze mnie ze wypytuje o takie pierdoly ale jak juz pisalem, jestem w tym temacie nowy i nie chce czegos zepsuć ;) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 23 Wrzesień 2012 Share Napisano 23 Wrzesień 2012 Aż się przedmiot nie wyczyści. Może się spalić -najlepsze są stare prostowniki prod Radzieckiej,Polskiej NRD itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 23 Wrzesień 2012 Share Napisano 23 Wrzesień 2012 Daj w szereg żarówkę 12V 21W to zabezpieczy dowolny samochodowy prostownik przed spaleniem, nawet w wypadku zwarcia fanta z elektrodą.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozuch_46 Napisano 24 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2012 Dobry patent z ta zarowka, ale chyba w moim przypadku bedzie zbedny bo w prostowniku mam bezpiecznik(taki jak w samochodach), dzięki ktoremu prostownik się raczej nie zjara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
major02 Napisano 24 Wrzesień 2012 Share Napisano 24 Wrzesień 2012 a jak nie chcesz robić elektrolizy to wrzuć zamek w fosol. Też ci do ładnie wyczyści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 24 Wrzesień 2012 Share Napisano 24 Wrzesień 2012 @ up:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 24 Wrzesień 2012 Share Napisano 24 Wrzesień 2012 Fosol raczej do tego się nie nada...Do ratowana farby na hełmie itp jak najbardziej. Ale nie do sztrulca zamka od MG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
major02 Napisano 24 Wrzesień 2012 Share Napisano 24 Wrzesień 2012 wykąpie go z 2 razy i wyczyści ;) tylko przed kąpielą co z grubsza niech szczotką to oskrobie i będzie git;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozuch_46 Napisano 24 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2012 Spróbuje elektrolizą, zobaczymy co mi z tego wyjdzie. A mam jeszcze jedno, ostatnie pytanie: W jakich proporcjach mieszać wode z solą/NaOH ? np. ile tego na 1l wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 24 Wrzesień 2012 Share Napisano 24 Wrzesień 2012 Niestety Major ale fosol i szczotka w takim stadium tego nie ruszy. Elekto ,auto jedynie. Jeżeli ma z tego cos zostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.