MilKam88 Napisano 20 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2012 Witam,wpadła mi ostatnio taka o to niemiecka pucha. Zastanawiam się nad jej konserwacją, a dokładniej rozważam kąpiel" w kwasie szczawiowym. Trochę przeglądałem wątków na ten temat i w większości przypadków efekty czyszczenia fantów w tym kwasie były zadowalające. Ja jednak jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie i wolę się poradzić kolegów, którym kwas szczawiowy nie jest obcy :) Tak jak widać na zdjęciach puszka jest skorodowana, ale bez dziur. Miejscami widać oryginalną farbę. Środek wygląda bardzo zdrowo. Dużo farby. Mam pytanie czy w ogóle jest sens ją czyścić szczawiem"? Czy efekt może być na tyle zadowalający, że jest to gra warta świeczki? Nie chciałbym jej popsuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MilKam88 Napisano 20 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2012 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MilKam88 Napisano 20 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2012 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MilKam88 Napisano 20 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2012 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MilKam88 Napisano 20 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2012 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MilKam88 Napisano 20 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2012 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 20 Wrzesień 2012 Share Napisano 20 Wrzesień 2012 Spróbuj fosolem,choć pewnie większości grubszego nalotu nie ruszy.Jeśli efekt Cię nie zadowoli to kąpiel w szczawiu jedyne wyjście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MilKam88 Napisano 20 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2012 Mam jeszcze kilka pytań odnośnie szczawiu, gdybym się odważył na kąpiel" puszki :). Domyślam się, że rozpuścić go należy w ciepłej wodzie. Czy czyszczony przedmiot wkłada się zaraz po rozpuszczeniu kwasu w ciepłej wodzie czy trzeba poczekać, aż roztwór przestygnie? I czy szczaw może zaszkodzić temu parcianemu paskowi przy zaczepie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 20 Wrzesień 2012 Share Napisano 20 Wrzesień 2012 http://www.odkrywca.pl/search/index.php?sq=puszka&ws=txt&id_forum=4&forum=onhttp://www.odkrywca.pl/search/index.php?sq=szczaw&ws=txt&id_forum=4&forum=onJeszcze mało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MilKam88 Napisano 20 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2012 Przeglądałem te wątki, jednak nie znalazłem tam konkretnej odpowiedzi na moje pytania. Gdybym znalazł to nie zakładał bym tego wątku. Tak jak wspomniałem wcześniej nigdy nie miałem styczności z kwasem szczawiowym. Chyba lepiej się poradzić kogoś kto ma o tym pojęcie, dopytać niż zniszczyć fanta. A każdy fant wymaga indywidualnego podejścia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 20 Wrzesień 2012 Share Napisano 20 Wrzesień 2012 Sięgnij po fosol.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viras Napisano 21 Wrzesień 2012 Share Napisano 21 Wrzesień 2012 Tylko fosol na zewnątrz .Środka nie ruszaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MilKam88 Napisano 21 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2012 Jestem laikiem w dziedzinie konserwacji, ale nie aż takim, żeby ładny, zdrowy środek puszki czyścić fosolem :P Koledzy fosol fosolem, ale co sądzicie o tym kwasie szczawiowym w tym przypadku? Czy jest ktoś kto odpowie mi na konkretne pytania, które zadałem wcześniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 22 Wrzesień 2012 Share Napisano 22 Wrzesień 2012 Wszystko już zostało powiedziane, odpowiedzi na Twoje pytania również już tu są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.