Skocz do zawartości
  • 0

Pistolet kapiszonowy

Krzysiekst

Pytanie

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mi to wygląda na taką replikę domowej roboty z wykorzystaniem gotowych elementów pochodzących z innej taniej repliki.Blacha zamkowa jest jakoś podejrzanie cienka,przykręcona współcześnie wyglądającymi wkrętami.W porównaniu do korozji na blachach to na kurku,baterii i panewce nalot ma jakiś inny kolor.Proponowałbym sprawdzić czy wykonane są ze stali.Lufa ma dziwny kształt w tylnej części,brak okuć,niestaranne wykończenie obróbki drewna,sprężyna nie dociska baterii do panewki.Wszystko to wskazuje ,że jest to wytwór jakiegoś majsterkowicza niż wyrób pochodzący z epoki.
Napisano
Wygląda na oryginał, choć brak jakichkolwiek sygnatur na zamku niepokoi.XVIII wiek, może pierwsze lata XIX; raczej nie wojskowy; pospolity, nie żaden biały kruk.
Napisano
to że na płycie nie ma odbiorów i producenta nic nie znaczy potrzebne foty lufy od spodu łoża czyli trzeba rozebrać ,pistolet jest oryginalny
Napisano
na co zwracac uwage przy zakupie takich pistoletow skalkowych, muszkietow? ostatnio w niemczech widzialem na wystawie sklepu starocie przeprowadzki dlugi za 130 euro, krotki pistolet byl ale nie widzialem ceny a obok lezal ten pojemnik na proch... (ne znam fachowej nazwy)

i moje pytani na co zwracac uwage przy ogladaniu tego typu rzeczy w takich sklepach czy na flohmarktach?
Napisano
Witam,

Jak dla mnie to oryginał i przy tym bym optował.
Ale nie jest to kapiszonowy a skałkowy.
Co do narodowości nie chciałbym się wypowiadać, mamy od tego mądrzejszych, ale dawałbym, że to francuski.
Jak co to proszę Kolegów o poprawienie.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie