dunaj65 Napisano 16 Wrzesień 2012 Autor Napisano 16 Wrzesień 2012 Witam trafił mi się order „Bohater Związku Radzieckiego” i tu moje pytanko to replika czy oryginał.Na rewersie orderu jest napis „Герой СССР” i wygrawerowany nr. 4749, a na nakrętce napis „MOHETHЬIЙ ДBOP”Nie jestem złotnikiem i nie jestem w stanie określić materiału, z jakiego został zrobiony.Order jest dość stary nosi ślady użytkowania oraz patynę. Podaje jego wymiary i wagę:Waga:- Nakrętka 5gram - Gwiazda ok. 20gram- Baretka ok. 2gramyWymiary:- Gwiazda ok. 30mm- Baretka ok. 15x19mmPozdrawiam dd1965
odznaki1939 Napisano 20 Wrzesień 2012 Napisano 20 Wrzesień 2012 Oczywiście jest to kopia gwiazdy bohatera związku radzieckiego.
dunaj65 Napisano 16 Wrzesień 2012 Autor Napisano 16 Wrzesień 2012 Witam trafił mi się order „Bohater Związku Radzieckiego” i tu moje pytanko to replika czy oryginał.Na rewersie orderu jest napis „Герой СССР” i wygrawerowany nr. 4749, a na nakrętce napis „MOHETHЬIЙ ДBOP”Nie jestem złotnikiem i nie jestem w stanie określić materiału, z jakiego został zrobiony.Order jest dość stary nosi ślady użytkowania oraz patynę. Podaje jego wymiary i wagę:Waga:- Nakrętka 5gram - Gwiazda ok. 20gram- Baretka ok. 2gramyWymiary:- Gwiazda ok. 30mm- Baretka ok. 15x19mmPozdrawiam dd1965
steell Napisano 16 Wrzesień 2012 Napisano 16 Wrzesień 2012 MOHETHЬIЙ ДBOP = to coś jak nasza mennica.
dunaj65 Napisano 17 Wrzesień 2012 Autor Napisano 17 Wrzesień 2012 Byłem dziś u jubilera sprawdzić z jakiego materiału jest wykonany medal, na pewno nie złoto, ale i replika to też nie jest wydaje mi się iż jest to medal zamiennik do munduru polowego a złoto do wyjściowego było.
coriolan Napisano 16 Wrzesień 2012 Napisano 16 Wrzesień 2012 Niski numer - medal /nie order/ po 19.06.1943 do końca wojny.Powinien być wykonany ze złota,metal zawieszki - srebro.Wymiary znajdziesz tu: http://mondvor.narod.ru/HUssr.htmlW Rosji wiele replik i podróbek.Kolekcjonerzy kupują wraz z legitymacją.Autentyczność możesz zbadać poprzez przesłanie zdjęć na adres email podany na stronie głównej mondvor.narod.ru
Pytanie
dunaj65
Witam trafił mi się order „Bohater Związku Radzieckiego” i tu moje pytanko to replika czy oryginał.
Na rewersie orderu jest napis „Герой СССР” i wygrawerowany nr. 4749, a na nakrętce napis „MOHETHЬIЙ ДBOP”
Nie jestem złotnikiem i nie jestem w stanie określić materiału, z jakiego został zrobiony.
Order jest dość stary nosi ślady użytkowania oraz patynę.
Podaje jego wymiary i wagę:
Waga:
- Nakrętka 5gram
- Gwiazda ok. 20gram
- Baretka ok. 2gramy
Wymiary:
- Gwiazda ok. 30mm
- Baretka ok. 15x19mm
Pozdrawiam dd1965
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.