Skocz do zawartości
  • 0

Order Bohatera Związku Radzieckiego

dunaj65

Pytanie

Napisano

Witam trafił mi się order „Bohater Związku Radzieckiego” i tu moje pytanko to replika czy oryginał.

Na rewersie orderu jest napis „Герой СССР” i wygrawerowany nr. 4749, a na nakrętce napis „MOHETHЬIЙ ДBOP”

Nie jestem złotnikiem i nie jestem w stanie określić materiału, z jakiego został zrobiony.
Order jest dość stary nosi ślady użytkowania oraz patynę.

Podaje jego wymiary i wagę:

Waga:
- Nakrętka 5gram
- Gwiazda ok. 20gram
- Baretka ok. 2gramy

Wymiary:
- Gwiazda ok. 30mm
- Baretka ok. 15x19mm

Pozdrawiam dd1965

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam trafił mi się order „Bohater Związku Radzieckiego” i tu moje pytanko to replika czy oryginał.

Na rewersie orderu jest napis „Герой СССР” i wygrawerowany nr. 4749, a na nakrętce napis „MOHETHЬIЙ ДBOP”

Nie jestem złotnikiem i nie jestem w stanie określić materiału, z jakiego został zrobiony.
Order jest dość stary nosi ślady użytkowania oraz patynę.

Podaje jego wymiary i wagę:

Waga:
- Nakrętka 5gram
- Gwiazda ok. 20gram
- Baretka ok. 2gramy

Wymiary:
- Gwiazda ok. 30mm
- Baretka ok. 15x19mm

Pozdrawiam dd1965

Napisano
Byłem dziś u jubilera sprawdzić z jakiego materiału jest wykonany medal, na pewno nie złoto, ale i replika to też nie jest wydaje mi się iż jest to medal zamiennik do munduru polowego a złoto do wyjściowego było.
Napisano
Niski numer - medal /nie order/ po 19.06.1943 do końca wojny.Powinien być wykonany ze złota,metal zawieszki - srebro.
Wymiary znajdziesz tu: http://mondvor.narod.ru/HUssr.html
W Rosji wiele replik i podróbek.Kolekcjonerzy kupują wraz z legitymacją.Autentyczność możesz zbadać poprzez przesłanie zdjęć na adres email podany na stronie głównej mondvor.narod.ru

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie