Skocz do zawartości
  • 0

Rosja carska 1908 - jaka formacja?

galeonik

Pytanie

Napisano

Jak w temacie. Zdjęcie rodzinne.Żołnierze w wieku ok. 20 lat.
Gimnastiorki z kieszeniami(oficerskie?), dwóch ma chyba dragonki 1881.Na pagonach drugiego z lewej widoczne coś co mogłoby być dwoma skrzyżowanymi lufami(?) Pasy ze zwykłymi klamrami.Trzech żołnierzy nosi sznury, które w wypadku drugiego z lewej bardziej przypominają dewizkę od zegarka Trzeci z lewej ma nieco grubsze pagony i jakby z obszyciami.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z tego co widzę naramienniki mają kształt sześciokątów. Takie własnie pagony nosili wojskowi od stopnia podpraporszczyka. Metalowe znaki specjalności także nie występowały u szeregowych żołnierzy, bo oni mieli je malowane farbą. Szyfrówek pułkowych mogło nie być ponieważ w takcie działań wojennych nie wszyscy przykładali do tego wagę.

Wg mnie wszystkie dewizki" to właśnie moim zdaniem dewizki od zegarków. należy pamiętać, że zegarki to były ważne nagrody w armii carskiej... Z zaobserwowanych zdjęć z różnych pułków widać, że posiadanie zegarka było powodem niemałego lansu.

Nie wiem, który z Panów to twój przodek, ale z tego co widzę:
pierwszy z lewej - wąski prześwit na pagonach - od praporszczyka do kapitana. Wąski pas może być zwykłym pasem kawaleryjskim
drugi z lewej - szeroki prześwit - z dużym prawdopodobieństwem podpraporszczyk
trzeci z lewej - ciężko stwierdzić. Może to być niechlujnie wykonany pagon podpraporszczyka, chociaż niekoniecznie.
Reszty nie rozpoznaję z tego co widać.

Poza tym pasy zapinane raz na lewo, raz na prawo... :)
Napisano
Po mojemu zdjęcie jest zrobione bliżej roku 1917 niż 1908. Taka dowolność" w mundurach to własnie cecha charakterystyczna dla trwania Wielkiej Wojny co nie znaczy że wcześniej wszystko było pod linijkę.

Jeśli kolega zamieściłby prawdziwe zbliżenia a nie tylko obcięte fragmenty to można określić stopień a być może i szyfrówkę. Jeśli fotki się nie zmieszczą to na zewnętrzny serwer o ile moderator nie będzie miał nic przeciwko. Ja do takich rzeczy używam opcji skanowania 600 lub 1200 dpi i naprawdę można więcej zobaczyć.
Napisano
Dzięki bounty, możliwe. Steell obok i poniżej zdjęcia pagonów, środkowego i drugiego z lewej. Pagony pozostałych ewidentnie gładkie, jedynie różnią się guzikami(metal lub tworzywo). Mam jakieś wrażenie , że jest to grupa kolegów, którzy zdjęcie robią przy okazji(znalazł się akurat w okolicy fotograf). Mundury chyba raczej bardziej polowe i każdy nieco inny- guziki a nawet zapięcie gimnastiorki na prawą/ lewą stronę. Zdjęcie przedstawia mojego dziadka, który był w sołdatach w latach 1907 do 1917 i wtedy rozstał się z armią, wybierając powrót do Polski.Wg. informacji jakie posiadam rok zdjęcia 1908, ale patrząc na mundury mogły to być czasy wojenne.
Napisano
I jeszcze jedno. Naramienniki mają kolor ochronny (metalizowane taśmy inaczej by wypadły na zdjęciu), część jest przyszyta na stałe. Jednostronne polowe pagony wprowadzono rozkazem z jesieni 1914 roku. Rok później wprowadzono także pagony z moleskina". Wcześniej oficerowie chadzali w łyskotkach". Myślę, że na zdjęciu widać wyższych podoficerów (od podpraporszczyka) lub oficerów. Ale musi być lepsza fotka
Napisano
Czubaka, dzięki za sugestie. Niestety, nie mam na razie nic poza skanem , a nawet na 600 DPI nie można nic szczególnego zobaczyć( o szyfrówkach nie ma mowy, jedynie widoczne odznaki artylerii u siedzącego). Fotka jest mała i jak widać zniszczona czasem i muchami. W samym zdjęciu jest jeszcze interesujące, czy sznury" noszone przez niektóre postacie mają charakter odznak wojskowych ,czy raczej są to dewizki od zegarków.(u siedzącego jestem prawie pewny ,że to dewizka, ale stojąca za nim postać?) O ile byłyby to dewizki - dodatkowo mogłoby to wskazywać na dowolności" okresu wojennego. Jeśli mieliby nie być to szeregowi ,ale wyższe stopnie, na podstawie opowieści rodzinnych, stawiałbym na podoficerów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie