Dragon125 Napisano 6 Wrzesień 2012 Autor Napisano 6 Wrzesień 2012 Witam Serdecznie :) Dzisiaj natknąłem się na taką skrzynkę. Mam wrażenie,że jest ona przeznaczenia wojskowego. Do tego farba która na to wskazuje. Niestety , sam nie odnalazłem nic na necie,więc proszę o pomoc. Pozdrawiam Bartek
Dragon125 Napisano 9 Wrzesień 2012 Autor Napisano 9 Wrzesień 2012 Może akurat ta wskazówka pomoże. Przy okazji zdjęcie fanta po kwasie szczawiowym,efekty wspaniałe ! A i konserwacja łatwa w przypadku gładkiej powierzchni.
Dragon125 Napisano 6 Wrzesień 2012 Autor Napisano 6 Wrzesień 2012 Witam Serdecznie :) Dzisiaj natknąłem się na taką skrzynkę. Mam wrażenie,że jest ona przeznaczenia wojskowego. Do tego farba która na to wskazuje. Niestety , sam nie odnalazłem nic na necie,więc proszę o pomoc. Pozdrawiam Bartek
kloki Napisano 6 Wrzesień 2012 Napisano 6 Wrzesień 2012 niemiecka skrzynka na taśmę MG 34. Stosowano je najczęściej w oddziałach p-lotniczych, np. przy sprzężonych MG.http://wehrmachts.kisten.free.fr/mle36.htmkliknij na dole Details to zobaczysz jak to działało
mloldy Napisano 6 Wrzesień 2012 Napisano 6 Wrzesień 2012 Skrzynka do mg 34 http://wehrmachtskrzynki.hostzi.com/Metalowe/Skrzynki%20na%20amunicje/Skrzynka%20MG%206.htm
didi Napisano 6 Wrzesień 2012 Napisano 6 Wrzesień 2012 Nic w necie nie znalazłeś, a ile szukałeś? Jest to skrzynka na taśmę z 150 szt amunicji do MG 34. Polecam stronę http://wehrmachtskrzynki.hostzi.com/Metalowe/Skrzynki%20na%20amunicje/Skrzynka%20MG%206.htm
R51 Napisano 6 Wrzesień 2012 Napisano 6 Wrzesień 2012 A dokładnie przerobiony na skrzynkę na części do MG magazynek do Zwilinga. Przeróbka polegała na ścięciu skrzydełek". Podwójnie sprzężone MG 34 się nie przyjęły a wyprodukowane do nich magazynki Niemcy przerabiali na skrzynki na części zapasowe. To właśnie taka skrzynka...
Skok Napisano 6 Wrzesień 2012 Napisano 6 Wrzesień 2012 R51 ma rację... Do tego klapka była zgrzana na stałe. Nie otwierała się.
vis1939 Napisano 6 Wrzesień 2012 Napisano 6 Wrzesień 2012 Przerobiona powinna mieć dospawane zamknięcie,w tej nie widać żadnych zmian poza tym,że brakuje skrzydełek" Bez nich w tym stanie nie było by tego jak zamknąć.
R51 Napisano 6 Wrzesień 2012 Napisano 6 Wrzesień 2012 Bez skrzydełek" nie można jej było wpiąć do Zwilinga więc z pewnością nie jest to do niego magazynek. Pozostaje przeznaczenie; skrzynka. Z jakiego powodu nie dodali zapięcia pozostaje ich słodką tajemnicą. Jakoś sobie musieli radzić...
Dragon125 Napisano 6 Wrzesień 2012 Autor Napisano 6 Wrzesień 2012 Czyli wniosek z tego taki,że był to zasobnik do MGty,używany na lądzie,głównie obrona plot ?Dziękuje Panowie ! Bardzo profesjonalna pomoc :)
vis1939 Napisano 6 Wrzesień 2012 Napisano 6 Wrzesień 2012 O ile założymy,że skrzydełka" były celowo usunięte w epoce,a nie wcięło ich po wojnie.
vis1939 Napisano 6 Wrzesień 2012 Napisano 6 Wrzesień 2012 Dragon klapka jest ruchoma czy przyspawana na stałe?
Pytanie
Dragon125
Witam Serdecznie :) Dzisiaj natknąłem się na taką skrzynkę. Mam wrażenie,że jest ona przeznaczenia wojskowego. Do tego farba która na to wskazuje. Niestety , sam nie odnalazłem nic na necie,więc proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Bartek
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.