Skocz do zawartości

Drzwi pancerne

kemot44

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie. Podczas mojej wczorajszej wyprawy w pewnym mieście w Wielkopolsce trafiłem na poniemiecki schron. Budynek w którym się znajduje, w okresie II Wojny zajmował lokalny sztab Wehrmachtu. Schron składa się z dwóch pomieszczeń każde ryglowane oddzielnymi drzwiami, pancernymi. Na jednych drzwiach znalazłem syngowania z 1939r nr 208 literki FWH oraz liczbę 41.Drzwi dzielone, jedne posadają jeszcze uszczelkę, wszyskie rygle, zasuwy działają. Schron posiada wyjście ewakuacyjne na ulicę. Oraz zapasowe cienką przemurówkę do sąsiedniego budynku. W schronie tym znalzłem pare ciekawych fantów, ale to temat na inny wątek. Pozdrawiam.

• 2 weeks later...
Napisano
Mam trochę śmiałą teorię-mnie to wygląda na dwie sztuki 15p7-jedna szt z dospawaną listwą.(Na zdjęciu widoczne są charakterystyczne wyłazy dla tych pancerzy.
Napisano

a tu moje zdjęcia z wakacji w tym roku . Oryginalne drzwi do bunkra typu Heinrich" . Sam bunkier w dobrym stanie wewnętrznym służy do dziś jako piwniczka, niestety parę lat temu gospodarz zdemontował płytę pancerną i piecyk wywożąc wszystko na złom, ale drzwi ocalały mimo braku zamków.

Napisano

a tu wewnętrzna strona Pancernych drzwi" . dwudzielne drzwi z grubych desek , blokowane nawzajem na tak zwaną zakładkę . czyli dolnych drzwi się nie otworzymy jak nie otworzymy górnych. czyli po kiego grzyba dzielenie ich na 2 sztuki?"

Napisano
Jest jeszcze drugie wyjście. drzwi drewniane obite blacha są po prostu dorobione do zainstalowanych zawisów. Rozumiem, że schron stoi na posesji prywatnej i jest/był używany jako piwniczka. czy może to pozycja gardejska?
Napisano
zgadłeś - pozycja Gardejska. Drzwiczki są oryginalne to piwniczka unkier" kuzynki mojej żony. Poskypowałem z rodzinką i powiedzieli że z uwagi na zdemontowane oryginalne zamki jak zakładano kłódkę to odwinięto trochę zakładki blachy z górnych drzwi aby blokowały dolne na tak zwaną zakładkę. Wtedy wystarczyła jedna kłódka do zamknięcia obu drzwi. Sam schron w bardzo dobrym stanie, szkoda tylko że zdemontowane płyty pancerne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie