Skocz do zawartości

Drzwi pancerne

kemot44

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Podczas mojej wczorajszej wyprawy w pewnym mieście w Wielkopolsce trafiłem na poniemiecki schron. Budynek w którym się znajduje, w okresie II Wojny zajmował lokalny sztab Wehrmachtu. Schron składa się z dwóch pomieszczeń każde ryglowane oddzielnymi drzwiami, pancernymi. Na jednych drzwiach znalazłem syngowania z 1939r nr 208 literki FWH oraz liczbę 41.Drzwi dzielone, jedne posadają jeszcze uszczelkę, wszyskie rygle, zasuwy działają. Schron posiada wyjście ewakuacyjne na ulicę. Oraz zapasowe cienką przemurówkę do sąsiedniego budynku. W schronie tym znalzłem pare ciekawych fantów, ale to temat na inny wątek. Pozdrawiam.

• 2 weeks later...

a tu moje zdjęcia z wakacji w tym roku . Oryginalne drzwi do bunkra typu Heinrich" . Sam bunkier w dobrym stanie wewnętrznym służy do dziś jako piwniczka, niestety parę lat temu gospodarz zdemontował płytę pancerną i piecyk wywożąc wszystko na złom, ale drzwi ocalały mimo braku zamków.

Jest jeszcze drugie wyjście. drzwi drewniane obite blacha są po prostu dorobione do zainstalowanych zawisów. Rozumiem, że schron stoi na posesji prywatnej i jest/był używany jako piwniczka. czy może to pozycja gardejska?

zgadłeś - pozycja Gardejska. Drzwiczki są oryginalne to piwniczka unkier" kuzynki mojej żony. Poskypowałem z rodzinką i powiedzieli że z uwagi na zdemontowane oryginalne zamki jak zakładano kłódkę to odwinięto trochę zakładki blachy z górnych drzwi aby blokowały dolne na tak zwaną zakładkę. Wtedy wystarczyła jedna kłódka do zamknięcia obu drzwi. Sam schron w bardzo dobrym stanie, szkoda tylko że zdemontowane płyty pancerne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie