kemot44 Napisano 23 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2012 Witam serdecznie. Podczas mojej wczorajszej wyprawy w pewnym mieście w Wielkopolsce trafiłem na poniemiecki schron. Budynek w którym się znajduje, w okresie II Wojny zajmował lokalny sztab Wehrmachtu. Schron składa się z dwóch pomieszczeń każde ryglowane oddzielnymi drzwiami, pancernymi. Na jednych drzwiach znalazłem syngowania z 1939r nr 208 literki FWH oraz liczbę 41.Drzwi dzielone, jedne posadają jeszcze uszczelkę, wszyskie rygle, zasuwy działają. Schron posiada wyjście ewakuacyjne na ulicę. Oraz zapasowe cienką przemurówkę do sąsiedniego budynku. W schronie tym znalzłem pare ciekawych fantów, ale to temat na inny wątek. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_K Napisano 24 Sierpień 2012 Share Napisano 24 Sierpień 2012 Mogą to być drzwi pancerne typu 18P7 (co bardzo wątpliwe). Na zdjęciu prawie nic nie widać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revelli Napisano 7 Wrzesień 2012 Share Napisano 7 Wrzesień 2012 Mam trochę śmiałą teorię-mnie to wygląda na dwie sztuki 15p7-jedna szt z dospawaną listwą.(Na zdjęciu widoczne są charakterystyczne wyłazy dla tych pancerzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Szczepaniak Napisano 8 Wrzesień 2012 Share Napisano 8 Wrzesień 2012 Drzwi może i stare, ale proponowałbym przyjrzeć się śladom świeżej zaprawy w miejscu osadzenia wąsów futryny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 10 Wrzesień 2012 Share Napisano 10 Wrzesień 2012 Raczej podwójne typu 432P01http://www.fortyfikacje.net/pisz/fort/images/wielk005.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 13 Wrzesień 2012 Share Napisano 13 Wrzesień 2012 a tu moje zdjęcia z wakacji w tym roku . Oryginalne drzwi do bunkra typu Heinrich" . Sam bunkier w dobrym stanie wewnętrznym służy do dziś jako piwniczka, niestety parę lat temu gospodarz zdemontował płytę pancerną i piecyk wywożąc wszystko na złom, ale drzwi ocalały mimo braku zamków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 13 Wrzesień 2012 Share Napisano 13 Wrzesień 2012 a tu wewnętrzna strona Pancernych drzwi" . dwudzielne drzwi z grubych desek , blokowane nawzajem na tak zwaną zakładkę . czyli dolnych drzwi się nie otworzymy jak nie otworzymy górnych. czyli po kiego grzyba dzielenie ich na 2 sztuki?" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaSk Napisano 13 Wrzesień 2012 Share Napisano 13 Wrzesień 2012 Zapewne po to, że jak zasypie dolną część drzwi. a nie będą dwudzielne. to ich po prostu nie otworzysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaSk Napisano 13 Wrzesień 2012 Share Napisano 13 Wrzesień 2012 Jest jeszcze drugie wyjście. drzwi drewniane obite blacha są po prostu dorobione do zainstalowanych zawisów. Rozumiem, że schron stoi na posesji prywatnej i jest/był używany jako piwniczka. czy może to pozycja gardejska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 14 Wrzesień 2012 Share Napisano 14 Wrzesień 2012 zgadłeś - pozycja Gardejska. Drzwiczki są oryginalne to piwniczka unkier" kuzynki mojej żony. Poskypowałem z rodzinką i powiedzieli że z uwagi na zdemontowane oryginalne zamki jak zakładano kłódkę to odwinięto trochę zakładki blachy z górnych drzwi aby blokowały dolne na tak zwaną zakładkę. Wtedy wystarczyła jedna kłódka do zamknięcia obu drzwi. Sam schron w bardzo dobrym stanie, szkoda tylko że zdemontowane płyty pancerne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.