Tuszek Napisano 15 Sierpień 2012 Napisano 15 Sierpień 2012 Bardzo fajnie, tylko 90% naszej armii zawodowej nie przeskoczyło jeszcze z kbk AKM na Beryla, a co dopiero mówić o tej nowej broni.
Speedy Napisano 15 Sierpień 2012 Napisano 15 Sierpień 2012 @Tuszek: Bardzo fajnie, tylko 90% naszej armii zawodowej nie przeskoczyło jeszcze z kbk AKM na Beryla, a co dopiero mówić o tej nowej broni."Chyba się nie zgodzę z tobą. Do 2011 r. wojsko zakupiło 45 tys. kbk Beryl. Cała armia polska liczy ok. 100 tys. ludzi, z czego ok. 60 tys. w wojskach lądowych. Jeśli odliczyć osoby, których etatowym uzbrojeniem nie jest karabinek (wyższych oficerów, pilotów śmigłowców - tak tak, to wojska lądowe, załogi czołgów itd. itp.) to powiedziałbym, że chyba ok. sto procent stanu ma już Beryle.
lew_1988 Napisano 15 Sierpień 2012 Napisano 15 Sierpień 2012 Niekoniecznie nawet dzis na obchodach święta WP nietrudno było dostrzec kałasznikowy,obok berryli. Nie mówiąc już o SKS kompanii reprezentacyjnej co jest już ogólnym nieporozumieniem
Tuszek Napisano 16 Sierpień 2012 Napisano 16 Sierpień 2012 Tak się składa, że jestem zawodowym żołnierzem i wiem co nieco od środka". Mamy Beryle, ale leżą zakonserwowane w skrzyniach w magazynach uzbrojenia i nie są wydawane. Dalej piłujemy do usranej kbk AKM. Nawet w Wawie mieliśmy kbk AKM do pustynnych mundurów zamiast Beryli. W wojsku jest dużo nowego sprzętu, ale zalega w magazynach bo szkoda go niszczyć.
Tuszek Napisano 16 Sierpień 2012 Napisano 16 Sierpień 2012 Żeby nie być gołosłownym daję zdjęcie z tegorocznych obchodów. Mnie tam akurat nie było, bo jestem na urlopie i nie defiladowałem ;)
srg.steiner Napisano 16 Sierpień 2012 Napisano 16 Sierpień 2012 hmmm,to trzymanie nowej broni w skrzyniach coś mi przypomina,tylko z tą różnicą że tamta wtedy była ściśle tajna"
Speedy Napisano 18 Sierpień 2012 Napisano 18 Sierpień 2012 @Tuszek: Mamy Beryle, ale leżą zakonserwowane w skrzyniach w magazynach uzbrojenia i nie są wydawane. Dalej piłujemy do usranej kbk AKM."No muszę przyznać, że o tym nie pomyślałem. Sorry w takim razie za omyłkę.
acer Napisano 18 Sierpień 2012 Napisano 18 Sierpień 2012 Beryle w skrzyniach... podejrzewam że nie tylko Beryle...Do Afganistanu wysyłano stare zużyte i zacinające się PKM-y, zleżałą amunicję moździerzową, etc. Generałowie za to dostali nowe LandroveryTo jest prawdziwe skur.....syństwo. Ciekawe że BOR dostawał topowe zabawki jak SCAR-y już dużo wcześniej. Potem trochę zabawek dla wojsk specjalnych i tyle.Dla reszty wszystko leży w skrzyniach a potem po iluś latach nieużywania się sprzeda na rynki kolekcjonerskie w USA tak jak kiedyś TantaleReszta biega z łucznikami z lat 80No ale skoro ministrem od wojska był nawet psychiatra to co się dziwić....
acer Napisano 18 Sierpień 2012 Napisano 18 Sierpień 2012 Są gdzieś zdjęcia nowego typu noża - bagnetu ??
FoKa Napisano 18 Sierpień 2012 Napisano 18 Sierpień 2012 http://www.altair.com.pl/start-8492 na dolePozdro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.