Tuszek Napisano 15 Sierpień 2012 Share Napisano 15 Sierpień 2012 Bardzo fajnie, tylko 90% naszej armii zawodowej nie przeskoczyło jeszcze z kbk AKM na Beryla, a co dopiero mówić o tej nowej broni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedy Napisano 15 Sierpień 2012 Share Napisano 15 Sierpień 2012 @Tuszek: Bardzo fajnie, tylko 90% naszej armii zawodowej nie przeskoczyło jeszcze z kbk AKM na Beryla, a co dopiero mówić o tej nowej broni."Chyba się nie zgodzę z tobą. Do 2011 r. wojsko zakupiło 45 tys. kbk Beryl. Cała armia polska liczy ok. 100 tys. ludzi, z czego ok. 60 tys. w wojskach lądowych. Jeśli odliczyć osoby, których etatowym uzbrojeniem nie jest karabinek (wyższych oficerów, pilotów śmigłowców - tak tak, to wojska lądowe, załogi czołgów itd. itp.) to powiedziałbym, że chyba ok. sto procent stanu ma już Beryle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 15 Sierpień 2012 Share Napisano 15 Sierpień 2012 Niekoniecznie nawet dzis na obchodach święta WP nietrudno było dostrzec kałasznikowy,obok berryli. Nie mówiąc już o SKS kompanii reprezentacyjnej co jest już ogólnym nieporozumieniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tuszek Napisano 16 Sierpień 2012 Share Napisano 16 Sierpień 2012 Tak się składa, że jestem zawodowym żołnierzem i wiem co nieco od środka". Mamy Beryle, ale leżą zakonserwowane w skrzyniach w magazynach uzbrojenia i nie są wydawane. Dalej piłujemy do usranej kbk AKM. Nawet w Wawie mieliśmy kbk AKM do pustynnych mundurów zamiast Beryli. W wojsku jest dużo nowego sprzętu, ale zalega w magazynach bo szkoda go niszczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tuszek Napisano 16 Sierpień 2012 Share Napisano 16 Sierpień 2012 Żeby nie być gołosłownym daję zdjęcie z tegorocznych obchodów. Mnie tam akurat nie było, bo jestem na urlopie i nie defiladowałem ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srg.steiner Napisano 16 Sierpień 2012 Share Napisano 16 Sierpień 2012 hmmm,to trzymanie nowej broni w skrzyniach coś mi przypomina,tylko z tą różnicą że tamta wtedy była ściśle tajna" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tuszek Napisano 16 Sierpień 2012 Share Napisano 16 Sierpień 2012 Teraz jest - a nie damy bo zepsują!" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedy Napisano 18 Sierpień 2012 Share Napisano 18 Sierpień 2012 @Tuszek: Mamy Beryle, ale leżą zakonserwowane w skrzyniach w magazynach uzbrojenia i nie są wydawane. Dalej piłujemy do usranej kbk AKM."No muszę przyznać, że o tym nie pomyślałem. Sorry w takim razie za omyłkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 18 Sierpień 2012 Share Napisano 18 Sierpień 2012 Beryle w skrzyniach... podejrzewam że nie tylko Beryle...Do Afganistanu wysyłano stare zużyte i zacinające się PKM-y, zleżałą amunicję moździerzową, etc. Generałowie za to dostali nowe LandroveryTo jest prawdziwe skur.....syństwo. Ciekawe że BOR dostawał topowe zabawki jak SCAR-y już dużo wcześniej. Potem trochę zabawek dla wojsk specjalnych i tyle.Dla reszty wszystko leży w skrzyniach a potem po iluś latach nieużywania się sprzeda na rynki kolekcjonerskie w USA tak jak kiedyś TantaleReszta biega z łucznikami z lat 80No ale skoro ministrem od wojska był nawet psychiatra to co się dziwić.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 18 Sierpień 2012 Share Napisano 18 Sierpień 2012 Są gdzieś zdjęcia nowego typu noża - bagnetu ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FoKa Napisano 18 Sierpień 2012 Share Napisano 18 Sierpień 2012 http://www.altair.com.pl/start-8492 na dolePozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.