Skocz do zawartości
  • 0

naszywka szarotka?

maromierz

Pytanie

Napisano

Witam,
niedawno w moje ręce trafiła taka szarotka. Znaleziona została przy okopach z I wojny światowej. Wykonana jest z aluminium. Ma prawie 4 cm długości. Czy to może być naszywka austriackich strzelców górskich? Wiem, że na forum były już podobne, ale na identyczną nie trafiłem. Może to samoróbka? Z góry dziękuję za pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
k.u.k. tiroler kaiser-jaeger jako znak charakterystyczny używali innego symbolu a mianowicie trąbki z pisanym w nia orłem w koronie.
Coś takiego jak logo na tej stronie
http://kaiserjaeger.wordpress.com/2012/04/22/

Na zdjęciach które widziałem na czapkach wprawdzie pojawiają sie szarotki ale innego typu takie bez łodygi, co nie znaczy, że takiej też nie mogli nosić, ja jej po prostu nie widziałem.
Napisano
na 99% aluminiowy emblemat z wątku to kragenabzeichen strzelców górskich, (niewykluczone także że mógł być jednocześnie naszywany na czapki i nie tylko przez jednostki górskie).
Napisano

Witam,
niedawno w moje ręce trafiła taka szarotka. Znaleziona została przy okopach z I wojny światowej. Wykonana jest z aluminium. Ma prawie 4 cm długości. Czy to może być naszywka austriackich strzelców górskich? Wiem, że na forum były już podobne, ale na identyczną nie trafiłem. Może to samoróbka? Z góry dziękuję za pomoc

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie