Skocz do zawartości

Województwo Świętokrzyskie 1939- zdjęcia vol.2

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 381
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Mam pytanie ,gdyż nie wiem czy dobrze widzę,ale czy na zdjeciu nr-1 -Lekka dywizja w Krasnej, obok spalonego domu ,przy płocie ,obok studni ,na chodniku ,nie leży nasz poległy?
Napisano
Pytałem dlatego że rozmawiałem z wójem,który jako młody chłopak był w Krasnej kilka dni po walkach,i doskonale pamięta z inienia i nazwiska u kogobyły zniszczenia.A odnośnie tej fotografi to słyszałem o żołnierzu polskim który zginoł przy studni i być może udało by się ustalić jego tożsamość.
Napisano
To z grobem zajebiaszcze! Ciekawe gdzie robione, bo takiego dużego lasu w miejscu walk nie kojarzę - albo w kier. na Serbinów, albo na Lutą - Samsonów - może to nie sama Krasna. Szkoda, że nie widać żadnego nazwiska...
Napisano
Ciężko coś wyczytać...
Ciekawa sprawa z jednostką, bo wg. niemieckiej dokumentacji na cmentarzu w Krasnej leżeli żołnierze m.in. I. i II./K.S.R.8, a na krzyżu jest K.S.R.7 i to by się zgadzało, bo nacierał tam OW z 2 DLek, a K.S.R.8 należał już do 3 DLek.
Napisano
Jednak K.S.R.8 nacierał z Serbinowa na Krasną. Zdjęcie zostało wykonane wg. mnie pod Samsonowem - prawdopodobnie to właśnie K.S.R.7 atakował stanowiska obronne I/8 pp Leg.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie