Skocz do zawartości
  • 0

Skorupa granatu.

lorus1

Pytanie

Napisano

Proszę o identyfikacje tego granatu. Wykonany jest chyba z cynkalu bo magnes nie łapie go, wymiary średnica ok59mm.,wysokość 83mm. ,obok gwintu jest mały otwór z przelotem do komory prochowej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wewnątrz z dna skorupy wystaje iglica długości ok.3cm, więc może jest to granat nasadkowy z zapalnikiem bezwładnościowym. Może coś podobnego do tych wystrzeliwanych z niemieckich rakietnic.
Napisano

Proszę o identyfikacje tego granatu. Wykonany jest chyba z cynkalu bo magnes nie łapie go, wymiary średnica ok59mm.,wysokość 83mm. ,obok gwintu jest mały otwór z przelotem do komory prochowej

Napisano
Kolego mauzz skorupa jest symetryczna mało tego widać jeszcze ślady obróbki na tokarce jedynie otwór gnintu jest nie centryczny chyba z uwagi na ten mały otwór.
Napisano
kiedyś czytałem że podczas pacyfikacji Rzejowic rozbito partyzancką fabrykę" granatów, i teraz zaczynam się zastanawiać czy to nie aby sztuka zabrana na pamiątke z takowej..

zapalniki mogły być wykorzystywane zrzutowe, granaty produkowano na pewno, tylko nigdy nie widziałem ich dokładniejszego opisu..
Napisano
Znalazłem go bez zapalnika w innym przypadku gdyby był w kpl. to zapalnik byłby jakimś punktem odniesienia. Przypominam z dna skorupy wystaje iglica jakieś 3cm. długości.
Napisano
Odlew jest dosc niesymetryczny, wiec chalupnicza robota wchodzilaby w gre. Kol. Bounty- czy sa dostepne jakies informacje na temat tych zrzutowych zapalnikow? Mogloby pomoc...
Napisano
mauzz, to była hipoteza, nie wiem co brytyjczycy i amerykanie pakowali w zasobniki zrzutowe, być może zapalniki były..
Na pewno jeszcze mógł w grę wchodzić użytek zapalników zdobycznych bądź pozostałych po 1939 r.
Należało by sprawdzić wymiary gwintu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie