Skocz do zawartości
  • 0

Płaszcz

szaser

Pytanie

Napisano

Do identyfikacji płaszcz. Guziki J.R.Gaunt& Son london, mankiety 1 L. Censoa? Kraków alpacca drugi mankiet oznaczenie z tyłu guzika 48 słabo czytelne 3 literki, z tyłu na rozcienciu dolnym 2 mniejsze guziczki J.R.Gaunt& Son london przy pupie guziczek brązowy bez korony :)ciekawe dlaczego tam. Brak jakichkolwiek oznaczeń, pieczątek itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

kieszonka nazwa producenta. Znalazłem kilka informacji że był dostawca umundurowania. ale może panowie powiecie mi coś więcej.

Napisano
czyli Panowie nie wz. 19 to wz. 36 czy coś późniejszego jeśli potrzeba zdjęcia jakiegoś części płaszcza to wystarczy email i wysyłam
Napisano

Do identyfikacji płaszcz. Guziki J.R.Gaunt& Son london, mankiety 1 L. Censoa? Kraków alpacca drugi mankiet oznaczenie z tyłu guzika 48 słabo czytelne 3 literki, z tyłu na rozcienciu dolnym 2 mniejsze guziczki J.R.Gaunt& Son london przy pupie guziczek brązowy bez korony :)ciekawe dlaczego tam. Brak jakichkolwiek oznaczeń, pieczątek itp.

Napisano
Prawdopodobnie 19-tka, możliwe że ktoś z II Korpusu nosił, bo guziki ewidentnie PSZ na Zachodzie + polskie przedwojenne.

Za PRL raczej ciężko było w Polsce dostać te brytyjskie.

Za 19tką przemawia kolor płaszcza i podpinki oraz kształt kołnierza + detale i patki.

Dla świętego spokoju - porównaj go z płaszczem wz. 48 w wersji oficerskiej i dla szeregowych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie