podlasieZargo Napisano 4 Sierpień 2012 Autor Napisano 4 Sierpień 2012 od czego lub do czego i przez kogo używanymateriał mosiądz
Bercik25 Napisano 5 Sierpień 2012 Napisano 5 Sierpień 2012 podepnę się pod temat znalazłem podobny tylko te rozgałęzienie co jest po prawej mam z obu stron i mój jest stalowy...
podlasieZargo Napisano 7 Sierpień 2012 Autor Napisano 7 Sierpień 2012 do rur to on nie był - raczej do rurek :) ale nie podałem wymiarów więc pomysł z tymi iskrami dobry :Ddł.140 mmotwór kwadrat 9 mmklucze 13,16,18
marg33 Napisano 7 Sierpień 2012 Napisano 7 Sierpień 2012 To nie żaden pomysł.Takie klucze były używane do instalacji gazowych,dokładnie tak jak napisał Hans-brak możliwości zaiskrzenia.
woytas Napisano 7 Sierpień 2012 Napisano 7 Sierpień 2012 Klucze nie iskrzące - używałem czegoś podobnego do butli z wodorem.
Hansdekawka Napisano 6 Sierpień 2012 Napisano 6 Sierpień 2012 Klucze mosiężne używane były niegdyś do prac przy rurach instalacjigazowych, chodziło o to aby nie spowodpwac przypadkowej iskry.
Hansdekawka Napisano 7 Sierpień 2012 Napisano 7 Sierpień 2012 A wodór to zdaje się gaz palny odrobinę jest.
Hansdekawka Napisano 7 Sierpień 2012 Napisano 7 Sierpień 2012 Na dodatek rozmiar klucza nie jest wykładnikiem zastosowania,gdyż w dawnych czasach stosowano oświetlenie gazowe na ulicach i w mieszkaniach.Orurowanie doprowadzające gaz do budynku miało średnicę dośc znaczną,ale rurka przy lampce np. nad łóżkiem w sypialni była już odpowiednio cieńsza, więc i klucza potrzebowano mniejszego,ptawda.
Hansdekawka Napisano 7 Sierpień 2012 Napisano 7 Sierpień 2012 Trochę powoli mi się jeszcze myśli po Woodstocku,więc przepraszam za kolejny post,ale zauważcie ten kwadratowy nasadowy.Zawory odcinające mają kwadraty przecież,i do zaworu odcinającego on właśnie służy,ptawda.
GORYL Napisano 7 Sierpień 2012 Napisano 7 Sierpień 2012 Tym kwadratem" mnie przekonałeś .Też stawiał bym na zawory" a przede wszystkim gaz.Ale to tylko moje skromne zdanie ;)
esterendensen Napisano 7 Sierpień 2012 Napisano 7 Sierpień 2012 Hans-Twoja wszechwiedza jest powalajaca.Masz jakies porady na temat np.niemanie kaca?! Za porady typu-aby nie miec kaca nie pij dzien wczesniej,to sobie podziekujemy.Z harcerskim pozdrowieniem,HH
Pytanie
podlasieZargo
od czego lub do czego i przez kogo używany
materiał mosiądz
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.