R51 Napisano 24 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2012 Witam wszystkich zainteresowanych tematem niemieckich rowerów wojskowych. W tym watku postaram się na bierząco pokazywać moje wysiłki mające na celu złożenie do kupy Truppenfahrradu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 24 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2012 Wszystko zaczęlo się od strychowego odkrycia. Tajemnicze skrzynki z perforacjami nic mi nie mówiły... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 24 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2012 ... dały do myżlenia kody... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 24 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2012 ... a ten ptaszek utwierdził mnie w przekonaniu że jest to coś niemieckiego. Dopiero jednak po dłuższym czasie załapałem od czego jest ta skrzynka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 24 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2012 ...no właśnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 24 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2012 Trzeba było się dokształcić poprzez lekturę. Potem mijały kolejne miesiące i lata, które strawiłem na pozyskiwaniu części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 24 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2012 Kierownicę na przykład otrzymałęmw prezencie od kolegi, który wykopał ją podczas wspólnej wyprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 24 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2012 Oj naprądowałem się jej że hej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 24 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2012 Efekt był niezły... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 24 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2012 Siodło zakupione zostało na... dominiku. Sprzedawca do końca nie zdawał sobie sprawy co sprzedaje więc cena była mało wygórowana... Proszę zauważyć artystyczną srebrzankę jaka zostało poktyte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 24 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2012 Z początku nosiłem się z myślą wykorzystania wykopanego bagażnika, który również został mi podarowany (ale przez innego kolegę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 24 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2012 W końcu jednak szarpnęłem się i dokonałem zakupu za pomoca wujka Allezło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 24 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2012 Ram miałem kilka zakupionych na złomach, wytarganych ze strychów i pozyskanych w podobnych okolicznościach. Razem nie stanowiło to jednak krzepiącej całości. Jak zwykle pomogli nieocenieni koledzy, dzięki którym widzę już kres owej męki twórczej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 24 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2012 MOże jeszcze brakuje odpowiedniego hamulca, nie zamontowałem jeszcze dynama i tylnego odblasku, ale na rowerze można już śmigać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 24 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2012 Charakterystyczne siodło z agrafką" z przodu jak w ukrainach". Dla siodeł Truppenfahrradó charakterystyczne są sprężyny plecione z z dwóch drutów.Ten egzemplarz z wytłoczoną nazwą Brennabor" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 24 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2012 Bagażnik sygnowany Pallas" mógł pomieścić trzy MG- Kasty. Wykonany z płaskowników z charakterystycznymi otworami do przeplecenia troków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 24 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2012 Lampa Nirona" o charakterystycznym walcowatym kształcie. Nie mam serca zamalować oryginalnych chromów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 24 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2012 ... detale bagażnika... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 24 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2012 Tabliczka firmy, która wykonała ramę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 24 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2012 Torpedo też z epoki. Prezent od kolegi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 24 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2012 Reanimowana kierownica z patentem Ekspress Werke pozwalającym na jej odejmowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 24 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2012 To już na disiaj koniec. Tutaj zakupiona od kolegi z Sewastopla blacha rowerzysty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 24 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2012 Aha jeszcze jedno. Niektórzy mogą być zadziwieni dlaczego prezentowany przeze mnie odrestaurowany rower ma kolor czarny. Większość prezentowanych Truppenfahrradów pomalowanych jest na zielono a nawet w kamuflaż charakterystyczny dla czołgów z końca wojny. Powiem szczerze że nie natrafiłem na jakikolwiek przekonujący dowód że Truppenfahrrady miały kolor inny od czarnego matu. Jeśli ktoś takowy przedstawi ozłocę go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWEL*STRC Napisano 24 Lipiec 2012 Share Napisano 24 Lipiec 2012 ładnie kolego, fajnie ci wyszedl graty za wytrwalosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldfinger Napisano 25 Lipiec 2012 Share Napisano 25 Lipiec 2012 Gratuluję konsekwencji w dążeniu do celu. Nakład pracy i czasu robi wrażenie. pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.