jotes Napisano 1 Kwiecień 2014 Napisano 1 Kwiecień 2014 Dobre pytanie. Ze względu na to coś" na błotniku (podnośnik?) obstawiałbym pojazd niemiecki. Trochę pasuje Pz Kpfw II ausf b, ale niezbyt przekonywująco... Może jakiś pojazd specjalny na jego bazie?
Mi.Der Napisano 1 Kwiecień 2014 Napisano 1 Kwiecień 2014 Są (u mnie opisane jako tk3_reflektor-nisko1), ale nie widać nic z tyłu.
Mi.Der Napisano 6 Kwiecień 2014 Napisano 6 Kwiecień 2014 Takiego - nie. Najprawdopodobniej to druga tankietka w parku w Kielcach koło kurii.
Mi.Der Napisano 12 Kwiecień 2014 Napisano 12 Kwiecień 2014 Ciekawostka. Pozwala na przyporządkowanie zdjęć z Ursusem do znanej tankietki na poboczu drogi (tk3_droga1). Co prawda, powinny być niedaleko od siebie, ale na żadnym zdjęciu nie widać obu.Zdjęcie z tej serii w publikacji Trojcy opisane było jako okolice Łęczycy, a podobno występowały także w albumie z okolic Zambrowa. Dość dobrze widoczny na części zdjęć jest kościół, ale nie znalazłem takiego, przeglądając dostępne w sieci zdjęcia parafii z najbliższych okolic... Być może ta tankietka została później wyładowana i może to być tk3_droga3 wg mojej klasyfikacji (ta z Einheits-Dieslem na nasypie), bo bardzo podobne jest drzewo za nią, a szczegóły się nie sprzeciwiają.
Mi.Der Napisano 12 Czerwiec 2014 Napisano 12 Czerwiec 2014 To składowisko dwa posty wyżej (opisane w albumie jako Jarosław) K. Stepan zidentyfikował jako pozostałości 2 Batalionu Pancernego w Żurawicy. Co ciekawe, przynajmniej pierwsza tankietka to TKF (które miał właśnie 2. Batalion). Pytanie, skąd się tam wzięła TK-3 z gryfem, skoro 2. Batalion nie mobilizował oddziałów z TK-3.
jotes Napisano 12 Czerwiec 2014 Napisano 12 Czerwiec 2014 Wydaje mi się (do sprawdzenia), że na innych zdjęciach tego składowiska nie było tankietek. Więc pewnie umieszczono je tam później z innego źródła.
Mi.Der Napisano 12 Czerwiec 2014 Napisano 12 Czerwiec 2014 Na zdjęciach z ładowaniem czołgów na platformy są. Z drugiej strony, nie na wszystkich ujęciach musiały być widoczne.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.