Skocz do zawartości

Czyszczenie mg 42

adrian950

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witajcie

Zakupiłem przejechanego przez coś pozostałości po Mg 42
Powierzchowną rdze zdrapałem lecz została kaszka"
więc użyłem wczoraj cortaninu, odczekałem 24 h
Następnie druga warstwa coratninu w niektórych dałem trochę więcej ponieważ fioletowy kolor przebijał (Reakcja)

Czekam na wyschniecie i Czarnym podkładem Matowym
nie miałem inne możliwości np. elektroliza
a poza tym w zakamarakach bardzo trudno doczyscić

Oto wynik mojej pracy jutro po 16 malowanie
Napisano
Cortanin nie usunie Ci rdzy tylko ją zwiąże/zneutralizuje,po paćkaniu tego farbą wygląd będzie wręcz tragiczny...

Tylko autoliza/elektroliza.
Napisano
Co Ty chłopie chcesz to matem mazać? Jezu.... Czy słyszałeś żeby w jakimś muzeum emgiete pomazali farbą / lakierem? Daj spokój z takimi bzdurnymi pomysłami i poprzestań na cortaninie plus bezbarwny / paraloid. Co za problem było zrobić elektrolizę? Kupujesz plastikowy pojemnik na kwiaty balkonowe 80 lub 100 cm za 5 zł i jedziesz. Czyszczenie w środku to kwestia kawałka pręta lub rurki z dwoma plastikowymi nakrętkami po jakimś napoju lub kawałkami nawiniętej gumy jako izolacja przed zwarciem i wsio. Banał. Wystarczy trochę chęci i samozaparcia.

pozdro
Napisano
Nie myślcie że jestem jakiś nienormalny
pokażę wam zdjęcia kilku fantów które zrobiłem naprawdę ładnie po np. elektrolizie

A poprostu narazie jak mówię nie mam jak zrobić elektrolizy

więc postanowiłem zneutralizować rdze i tyle ;) aby nie żarło dalej
Napisano
Niestety czasem jest tak że jak nie oczyścisz dokładnie fanta z rdzy to i po cortaninie i paraloidzie po jakimś czasie (dni, tygodnie a czasem i miesiące) rudy potrafi wyleźć na wierzch więc chyba ten etap czyszczenia jest kluczowy. Zainwestuj parę złotych i kup sobie dremla z giętkim wałkiem i kilka stalowych szczoteczek do niego (drogie cholerstwo ale czego się nie robi dla hobby ;)) Taka opcja w sporym stopniu ułatwia doczyszczenie w zakamarkach. Just mine 2 cent's...

pozdro
Napisano
Podobno mowią iż jak się dokładnie Cortaninem zamaluje kilka razy, a później farba to jest luz i nic nie wylazi podobno...

Mam dremelka ale nie mam szczotek :D
Napisano
Kupiłem 5 KG NaoH

W pierwszej próbie wyżarło mi Grubą Alumioniową blache i 2,5 KG poszlo sie ....
I teraz pytanko czy moge na około 38 L wody Dać około 2,5 KG Naoh ?
Stężenie wyjdzie dość małe, ale można robić elektrolize ?

Pozdrawiam Adrian
Napisano
Stężenie będziesz miał ~6% m/m. Może jednak zmniejsz ilość wody na jakieś 22 litry przy tej samej ilości wodorotlenku i próbuj. Zdradź tajemnice naczynia w jakim to robisz, bo prawie 40 litrów to strasznie dużo. Nie lepiej pójść za radą kolegi Marcina i kupić skrzynkę balkonową 'setkę'? Cały się pewnie nie zmieści, ale przecież można odwrócic, prawda? No a jak już będziesz miał skrzynkę to nie zapomnij jej usztywnić środkiem, bo przy tej długości pod naporem wody lubi się rozchodzić - trzeba spiąć z góry.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie