Skocz do zawartości
  • 0

Pocisk?

kiler58

Pytanie

Napisano

Witam. Znalazłem przy szosie, lekko zalane asfaltem, coś co przypomina pocisk, a raczej jego połowę. Długość 16 cm, szerokość 5,7 cm. Przez całą długość przechodzi rowek o szerokości mniej więcej 9 mmm. Chciałbym się dowiedzieć czy rzeczywiście jest to pocisk, jeśli tak to od jakiej broni, kraj pochodzenia. Z góry dziękuję.

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Boże widzisz i nie grzmisz.
Odpuśc sobie ten kawał złomu. Rzeczywistość bywa brutalna. Skoro na forum jest tylu speców i żaden z nich nie stwierdził że to jest pocisk , to chyba to o czymś znaczy tak? Chcesz to sobie zrób elektro, autolize i będziesz miał fajny ciężarek do przyciskania papieru.
Pozdro Sap
Napisano

Moim zdaniem jest to piorun w piasku, efekt uderzenia pioruna w piasek i jego topienie. Często się takie spotyka w piasku, wielkości naboju karabinowego ale widziałem też wielkości pocisku wystrzeloneo z armaty. Patrząc na zdjęcie, to nie widać grubej korozji, która niszczy żelazo a rowek biegnący przez całość jest czarakterystyczny dla pioruna.

Napisano
Begin Ty już nie mów nic proszę.Jaki piorun kto Ci takich rzeczy na opowiadał.To z Twojego zdjęcia to skamieniałe części głowonogów.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Belemnity
Napisano
Kolego Sonicsquad nie rozumie Twojego linku,chyba że masz na myśli to że Begin żyje jeszcze w XIX wieku....błędna nazwa skamieniałego rostrum belemnita. Jeszcze w XIX wieku wierzono, że jest zastygniętym w skale piorunem..." Nie odbiegając od głównego tematu,to może to być pocisk ale z jakiej broni wymiary dokładne by się przydały.Pozdrawiam.
Napisano

Witam. Znalazłem przy szosie, lekko zalane asfaltem, coś co przypomina pocisk, a raczej jego połowę. Długość 16 cm, szerokość 5,7 cm. Przez całą długość przechodzi rowek o szerokości mniej więcej 9 mmm. Chciałbym się dowiedzieć czy rzeczywiście jest to pocisk, jeśli tak to od jakiej broni, kraj pochodzenia. Z góry dziękuję.

Napisano
Bardzo mnie męczy ten kawał złomu i też bym chciał wiedzieć czy w ogóle jest to pocisk.

Nie jest to żaden piorun" czyli belemnit :) Jest to na pewno jakiś metal do którego klei się magnes (stal, żeliwo)

Wymiary podałem. Różnica może wynosić +/- 2 mm, gdyż pocisk jest lekko skorodowany.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie