DOMILUD PL Napisano 8 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 8 Grudzień 2012 końcówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 8 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 8 Grudzień 2012 Leuchtpatrone 41 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 8 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 8 Grudzień 2012 Pokrywka od latarki - ZEILER Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 8 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 8 Grudzień 2012 teraz już chyba wiadomo do czego służyły te wszystkie znalezione wcześniej na itewnych polach" szkiełka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 8 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 8 Grudzień 2012 obok okopów takowe koromysło", a w okopie głowica z gwintem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 8 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 8 Grudzień 2012 160mm MT-13 - obejma mocująca lufę do łoża i głowica wyciora.Przez całe lato parę kilometrów dalej spotykałem pozostałości po ciężkiej pracy tego skubańca. Ale przyszła i na niego kryska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 8 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 8 Grudzień 2012 Gdy tak kopałem tę obejmę przez cały czas w oddali słyszałem strzały - polowanie. Po kilkunastu minutach w lasku opodal trzaski, stękania. Obserwuję pomiędzy drzewami bure cienie watahy dzików. Z prawej myśliwi, z lewej 100m szosa. Nie mając gdzie uciekać zaległy obok mnie. Myślę jest okazja zrobić parę fotek. Po paru minutach skradania na klęczkach widzę na liściach czerwone plamy. O cholipka, spotkanie z rannym dzikiem to nie zabawa. Trzeba było odpuścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 8 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 8 Grudzień 2012 A w takich warunkach pracować się nie da. Zatem do najbliższej odwilży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tauder Napisano 13 Grudzień 2012 Share Napisano 13 Grudzień 2012 Z czego jest zrobiona popielniczka w kształcie orła ze zdjęcia 2012-07-08 18:38:06?Mam bardzo podobną , moja jest z aluminium . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 13 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2012 Żeliwko Tauder pokryte warstwą czarnej oksydy bądź farby, która niestety zaczyna odpryskiwać :) Korozja pod spodem niestety robi swoje pomimo gruntownego wyczyszczenia i obfitego zaimpregnowania olejem.Masz szczęście że twoja jest aluminiowa.Przy okazji zapraszam do wrzucenia fotki, porównamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stan63 Napisano 14 Grudzień 2012 Share Napisano 14 Grudzień 2012 Masz rację że w takich warunkach nie da się pracować ale i zagrożenie duże do wiosny .Pozd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 18 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2012 Odwilż przyszła szybciej niż myślałem. Na skali +6, drzewa otrzepane ze śniegu, można poszperać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 18 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2012 w niedzielę, teren destrukcji 160mm MT-13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 18 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2012 co ważniejsze po oczyszczeniu i prostowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 18 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2012 Na początek ruski termometr. Ciekawa konstrukcja, z metalowym szpicem. Pobity niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 18 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2012 No i dwie duże radzieckie łuski, jak widać zgniecione, 160mm, wysokość zaledwie 10,5cm. Trochę myślałem. Ten kaliber kusił, ale przecie to nie może być od moździerza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 18 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2012 a jednak, tylko po co ta łuska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 18 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2012 Bogato bite, bez spłonek, no i na jednej data 39r. Przecież prace nad MT-13 rozpoczęto w 1941r. O co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 18 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2012 Na ruskim forum znalazłem odpowiedź. Łuska stanowiła uszczelnienie przed upływem gazów prochowych przez wlot lufy. Pocisk wkładano do pustej łuchy i dopiero razem do lufy. I agoń :)Wszystko jasne poza rokiem. Tak nawiasem mówiąc to chyba pierwsza taka łuska na forum :)A i w sieci na ten temat ni widu ni słychu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 18 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2012 No i jeszcze dwa kolejne wieszaki:Paul Klose Schneidermaister - nie wiem skądStriegau Bauschmann Bunzlau - Boleslawiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 18 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2012 No, a jako że znowu idą chłody, nie ma jak dobra lektura. Wojciech Kowalski wciąga. Przez pierwszą z lewej przebrnąłem niedawno. Kolejne trzy za dwie dyszki z All.. dotarły wczoraj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 18 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2012 o cie.., Włodzimierz Kowalski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 19 Grudzień 2012 Share Napisano 19 Grudzień 2012 Wszystko jasne poza rokiem" Zastosowano tu skrócone łuski od haubicy 152mm(zapewne152,4x239R)tak więc rocznik nie powinien dziwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 19 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 19 Grudzień 2012 Sylwester biorę wszystko, nie tylko kolor, oczywiście oprócz drobnego śmiecia. Dla mnie to po prostu historia mojego regionu, a właściwie jej resztki, okruchy których niedługo zabraknie. Co do literatury oczywiście trzeba czytać z głową". Nie znałem wcześniej Kowalskiego. Po lekturze 1939 Ostatni rok Europy" (przypadkowo kupiłem na bazarze)doszedłem do wniosku, iż pisarz ten pisze bardzo obiektywnie i przede wszystkim w oparciu o rzetelne dokumenty. Dlatego te nowe książki. Dzięki.Vis ja podejrzewałem że to cięta łuska z haubicy, tylko ten rozmiar. Ona ma dokładnie 161mm średnicy.Jak to się ma do kalibru 152mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 20 Grudzień 2012 Share Napisano 20 Grudzień 2012 Zmierz te swoje łuski dokładnie i najlepiej załóż odnośnie tej amunicji wątek na ID.Temat ciekawy,można by szerzej pokasztanić,a ten dział nie jest od tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.