Skocz do zawartości

Wojna w Dolinie Kwisy - ocalone od zapomnienia cz.2

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 289
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Gdy tak kopałem tę obejmę przez cały czas w oddali słyszałem strzały - polowanie. Po kilkunastu minutach w lasku opodal trzaski, stękania. Obserwuję pomiędzy drzewami bure cienie watahy dzików. Z prawej myśliwi, z lewej 100m szosa. Nie mając gdzie uciekać zaległy obok mnie. Myślę jest okazja zrobić parę fotek. Po paru minutach skradania na klęczkach widzę na liściach czerwone plamy. O cholipka, spotkanie z rannym dzikiem to nie zabawa. Trzeba było odpuścić.

Żeliwko Tauder pokryte warstwą czarnej oksydy bądź farby, która niestety zaczyna odpryskiwać :) Korozja pod spodem niestety robi swoje pomimo gruntownego wyczyszczenia i obfitego zaimpregnowania olejem.
Masz szczęście że twoja jest aluminiowa.

Przy okazji zapraszam do wrzucenia fotki, porównamy.

Na ruskim forum znalazłem odpowiedź. Łuska stanowiła uszczelnienie przed upływem gazów prochowych przez wlot lufy. Pocisk wkładano do pustej łuchy i dopiero razem do lufy.
I agoń :)
Wszystko jasne poza rokiem.
Tak nawiasem mówiąc to chyba pierwsza taka łuska na forum :)
A i w sieci na ten temat ni widu ni słychu.

Sylwester biorę wszystko, nie tylko kolor, oczywiście oprócz drobnego śmiecia. Dla mnie to po prostu historia mojego regionu, a właściwie jej resztki, okruchy których niedługo zabraknie. Co do literatury oczywiście trzeba czytać z głową". Nie znałem wcześniej Kowalskiego. Po lekturze 1939 Ostatni rok Europy" (przypadkowo kupiłem na bazarze)doszedłem do wniosku, iż pisarz ten pisze bardzo obiektywnie i przede wszystkim w oparciu o rzetelne dokumenty. Dlatego te nowe książki. Dzięki.

Vis ja podejrzewałem że to cięta łuska z haubicy, tylko ten rozmiar. Ona ma dokładnie 161mm średnicy.Jak to się ma do kalibru 152mm?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie