skolcio Napisano 3 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2012 witam, mam pytanie odnośnie kabury do powszechnie znanej tetetki. Jak wyglądała kabura produkowana w okresie wojennym i czym różniła się od późniejszych produkcji? Jak były one sygnowane? Zdjęcia mile widziane. :) chciałbym zakupić takową kaburę jednak chodzi mi o produkcję wojenną, więc druga prośba dotyczy możliwości wskazania źródła gdzie takową kaburę można dostać. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 3 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2012 http://www.historical-uniforms.com/kaburatt33/p/16620 Znalazłem jeden odnośnik ale nie wiem czy to jest egzemplarz wojenny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 3 Lipiec 2012 Share Napisano 3 Lipiec 2012 Kabura byla uniwersalna, Nagant i TT:http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum22/856689945_1.jpghttp://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=646463#1288095http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=635420#645906 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 3 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2012 Widać kabury zarówno z poziomą kieszonką na amunicję jak i z kieszonką pionową. Pozioma chyba bardziej pasowała pod ammo do rewolweru ale podobno magazynek z TT tez wchodził. Pionowa to już chyba tylko pistolet bo jest zrobiona specjalnie do magazynka pistoletowego. Ale jak odróżnić produkcję wojenną od późniejszej? Kabury z lat 60 -70 - 80 widać na pierwszy rzut oka bo są zupełnie inaczej wykonane, ale te z końca lat 40 i 50 to już nie wiem jak odróżnić od sztuk wojennych. Może ujmę sprawę tak, niedawno nabyłem egzemplarz CLK TT-33 i chciałbym dosztukować do niej najbardziej odpowiednią kaburę na okres wojenny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 5 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 5 Lipiec 2012 Widzę że temat kabur do TT jest głęboki i niezbadany. :) Czyli tak jak w przypadku wielu elementów radzieckiej produkcji była masa odmian, a co producent do inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 5 Lipiec 2012 Share Napisano 5 Lipiec 2012 Nie wiem czy dobrze Mietka zrozumiałem, ale po sięgnięciu do dostępnej literatury przedmioty wniosek jest jeden: kabura do nagana to jedno, a do TT jest inna. Ponieważ temat ten interesuje mnie także ostatnio pod kątem wejścia w posiadanie takowej kabury, skłaniam się po studiach zdjęciowych, do takiego rozwiązania - kabura TT używana kiedyś w LWP, należy przeszyc pasek służący do zamykania kabury (współczesny był zaszywany w szwie, sowiecki wojenny przyszywany od spodu), konieczna jest też zmiana jego kształtu na prostokątny i nie tak szeroki. Ciekawy jestem zdania kolegów, którzy już temat przerobili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 5 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 5 Lipiec 2012 Mógłbyś podzielić się dostępnymi zdjęciami? Byłbym wdzięczny. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 5 Lipiec 2012 Share Napisano 5 Lipiec 2012 Zbliżenie tylnej ścianki kabury ze sposobem mocowania paska zapinającego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 5 Lipiec 2012 Share Napisano 5 Lipiec 2012 widok ogólny z przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 5 Lipiec 2012 Share Napisano 5 Lipiec 2012 kierzowa, widok ogólny, różnie o niej piszą, byc może, że ta była uniwersalna, również do rewolweru nagant Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 5 Lipiec 2012 Share Napisano 5 Lipiec 2012 tył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 5 Lipiec 2012 Share Napisano 5 Lipiec 2012 wnętrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 5 Lipiec 2012 Share Napisano 5 Lipiec 2012 współczesna" front z jej najbardziej widoczną różnicą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 5 Lipiec 2012 Share Napisano 5 Lipiec 2012 i tył, widoczne wszycie paska do wnętrza kabury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 5 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 5 Lipiec 2012 Współczesna ma chyba także nieodpowiedni kolor. Nie wiem czy taka przeróbka by wyszła. Przynajmniej te kabury są po 15zł wiec można się bawić w przeszywanie. A co sądzisz o tej? http://abaddon.otwarte24.pl/1954,ZSRR-kabura-do-pistoletu-TT-wz33-wraz-z-wyciorem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 5 Lipiec 2012 Share Napisano 5 Lipiec 2012 Chodzilo mi o wersje z pozioma kieszonka, opisywana jako uniwersalna TT/Nagant.W naganowych typowo kieszonka byla krotsza, w uniwersalnych dluzsza tak by wszedl magazynek od TT.Jak wyzej podane, kierzowe byly: http://www.aboutww2militaria.com/August2011/holster.htmlOraz skorzane, wzor uniwersalny. Jak widac na zdjeciach, wchodzi i TT i Nagant: http://forums.gunboards.com/showthread.php?189320-universal-Nagant-1935-model-holster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz70 Napisano 5 Lipiec 2012 Share Napisano 5 Lipiec 2012 Nie bardzo rozumiem dlaczego sprzedawca w Abaddon opisał kaburę jako radziecką - wszystkie detale wskazują, że to wczesna, polska produkcja. Co do przeróbek - pewnie dało by się to zrobić, ale szkoda tego egzemplarza, no i ta cena!W sklepach z demobilem można było trafić kabury do tetetek w granicach 5-10 zeta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 5 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 5 Lipiec 2012 Kurde ciężko z tymi kaburami. Zależałoby mi na wojennym egzemplarzu ale widzę że trochę potrwa zanim będę miał możliwość jej zakupu. ;/ Ale wiem już przynajmniej jak je odróżniać i na co patrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 5 Lipiec 2012 Share Napisano 5 Lipiec 2012 Jeśli chodzi o kolory kabur sowieckich z epoki, to jak pokazują książki, którymi dysponuję: Uniforma krasnoj armii 1918-1945" oraz Red Army uniforms World War II in colour fotographs", były różne, lakierowane na brązowo jak polskie powojenne, w kolorze naturalnym skóry, czarne dla floty, do tego różne odcienie, tym bym się nie kierował. Jak zauważył Tomasz70, tych powojennych nie szkoda przerabiac, biorąc pod uwagę ich cenę. Na ebayu wojenne osiągają bardzo poważne kwoty i z mojego punktu widzenia, do rekonstrukcji, takiego eksponatu byłoby szkoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 5 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 5 Lipiec 2012 Ja poszukuję do kolekcji, nie do rekonstrukcji. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 6 Lipiec 2012 Share Napisano 6 Lipiec 2012 To zdecydowanie oryginał, warto przyczaic się na ebayu, trafiają się perełki i czasem za niewielką cenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 6 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 6 Lipiec 2012 Nabyłem dzisiaj kaburę na giełdzie, co prawda nie wojenna bo rocznik 1953 produkcji NRD ale moim zdaniem dobry zamiennik. Pasek mocowany z tyłu, w całości szyta. Model uniwersalny TT wchodzi bez problemu. Kieszonka pozioma na magazynek. W komplecie smycz, a to osobny temat. Na zdjęciu wspomniany egzemplarz TT CLK rocznik 1944. Czy ktoś wie jak wyglądały smycze i w jaki sposób je noszono? Bo w WP przekładano przez szyję, a słyszałem że u ruskich przyczepiało się ją do pasa. Nie wiem czy smycz na fotce byłaby poprawna na okres wojenny, jest nitowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 6 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 6 Lipiec 2012 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 6 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 6 Lipiec 2012 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 6 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 6 Lipiec 2012 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.