Skocz do zawartości

Zagadka cz. 15

gumbi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak mogło postać kiedy nie zamalowałeś nawet znaków przynależności państwowej? :)

Gdybyś to zrobił to trzeba by się zastanawiać czy to SOKO czy jego Rumuński bliźniak. :)

• Odpowiedzi 376
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Alfred W. Lawson (na zdjęciu drugi od lewej) był zawodowym graczem w baseball, wydawcą pierwszego popularnego magazynu o lotnictwie Fly" oraz konstruktorem samolotów.

Jego Lawson-Airliner był pierwszym dużym samolotem pasażerskim skonstruowanym w USA (mógł zabrać 27 pasażerów). Pierwszy lot odbył 19 sierpnia 1919. Podczas tego lotu samolot został uszkodzony z powodu błędu pilota. Jesienią, po naprawie maszyna odbyła kilka lotów demonstracyjnych, jednak nie znalazła nabywców ponieważ na rynku dostępne były o wiele tańsze bombowce z demobilu.

Napisano
Coe - odpowiedź godna mistrza - do pełni szczęścia brakowało mi tylko Lawson C-2, a tu proszę pełna historia.
Czekam na rozdanie.
Napisano

Niech ci będzie... uznam Twoją odpowiedź :)

A tytułem uszczegółowienia:
Konstrukcja ta nie weszła do służby, a prototypy w lotnictwie amerykańskim poprzedza znak X.
Maszyna z zagadki to XP-13A z silnikiem Pratt & Whitney SR-1340-C.

Napisano
Prawie jak Caproni Ca113, ale jednak nie - bułgarski SFKB-2UT (СФКБ КБ-2УТ) tu z silnikiem Hispano_Suiza, a latał jeszcze z silnikami BMW IV i Junkers II.
To jest to miłe łaskotanie, widziałem, wiem, a potem się szuka bo silnik nie pasi.
Napisano
Witam
Co prawda Sonicsquad nie goni, ale miarka pokazuje, że czas na nową część więc po zagadkę zapraszam do cz. 16 http://www.odkrywca.pl/zagadka-cz-16,710373.html#710373
a grono moderatorów proszę o zamknięcie cz.15

Podesłałem nową wersję spisu do aktualizacji więc łatwiej będzie unikać powtórek.

Miłej zabawy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie