beero Napisano 23 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2012 http://siemiatycze.com.pl/index.php/nurzec-stacja/3431-nurzec-stacja-skarb-na-ulicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZeWschOdu Napisano 23 Czerwiec 2012 Share Napisano 23 Czerwiec 2012 Niestety szkoda monetek..Myślę że już się nie dowiemy ile ich było naprawdę..i dodam że znalezione w nietypowym miejscu:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dark75 Napisano 23 Czerwiec 2012 Share Napisano 23 Czerwiec 2012 No to dopiero teraz zaczną się wykopki jedni na ulicy inni w ogródkach , może ktoś pod jednostkę wojskowa się podkopie?Pozdrowionka.:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZeWschOdu Napisano 23 Czerwiec 2012 Share Napisano 23 Czerwiec 2012 Nie przesadzajmy..te monety zostały schowane a sama miejscowość nie jest jakaś stara i nie ma za dużo historii tym bardziej jednostka wojskowa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 24 Czerwiec 2012 Share Napisano 24 Czerwiec 2012 ZeWschOdu- Siemiatycze duże może i nie są, ale paręset lat historii mają i coś tam się jednak działa na przestrzeni dziejów... I to rzadko rzeczy miłe i przyjemne- raczej niekończące się pożary i zniszczenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rebok24 Napisano 24 Czerwiec 2012 Share Napisano 24 Czerwiec 2012 Teraz wszyscy kupią CHIŃSKI wykrywacze po 200zł i na wykopki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dark75 Napisano 24 Czerwiec 2012 Share Napisano 24 Czerwiec 2012 ZeWschOdu większość tego typu znalezisk została kiedyś schowana. Tak tylko napisałem, ze teraz zaczną się wykopki bo zapewne wiesz jak to działa na wyobraznie ludzką.A co do jednostki byłem tam kiedyś wielokrotnie na różnych uroczystościach .Obecnie chyba już tam nie stacjonuje żadne wojsko poza ochroną magazynów ?Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZeWschOdu Napisano 24 Czerwiec 2012 Share Napisano 24 Czerwiec 2012 Czlowieksniegu, mowa jest o Nurcu-Stacji a nie o Siemiatyczach.. Miejscowość ta powstała trochę ponad 100 lat temu, ale monety z tego co słyszałem zostały znalezione przy starym tartaku ale nie wiem ile w tym prawdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 24 Czerwiec 2012 Share Napisano 24 Czerwiec 2012 to są pieniądze z budowy kolei"a zakop zapewne 1915-1920 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 25 Czerwiec 2012 Share Napisano 25 Czerwiec 2012 Albo 1939 i później,świnki krążyły jako złoto lokacyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZeWschOdu Napisano 25 Czerwiec 2012 Share Napisano 25 Czerwiec 2012 Z tego co się dowiedziałem to monety prawdopodobnie trafiły na drogę wraz ze żwirem który był nawożony co kilka lat. Monetki były na różnych głębokościach, ale raczej znajdowały się bardzo płytko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edyking1 Napisano 11 Lipiec 2012 Share Napisano 11 Lipiec 2012 O ile wiem w miarę z dobrych żródeł monety były na dawnej miedzy,gdzie obok moieszkała żydowska rodzina.Ale wiadomo legendy tworzą się różne pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZeWschOdu Napisano 11 Lipiec 2012 Share Napisano 11 Lipiec 2012 Szczerze to nie chce mi się wierzyć, że te monety ktoś mógł schować w miejscu znalezienia.Znaleziono je bardzo płytko pod ziemią a zostały chyba znalezione na drodze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.