Skocz do zawartości
  • 0

Czy to łuska?

eksplorator1995

Pytanie

Napisano
Witam! jakiś czas temu prawdopodobnie w marcu jak było jeszcze mało zieleni w lesie i dośc zimno , kolega znalazł w pewnym miejscu dziwną łuskę i pastę do obuwia z dobrolina" (ta szklana).Kilka tygodni później wybrałem się tam z kolegą okazało sie , że jest to fajne miejsce po jednej stronie taki niezły dołek po drugiej stronie drogi też dołek , coś jakby kiedyś było tam kopane(stara piaskowania , lub wydobywanie kamienia?).Ta stara lesna droga była porośnięta.Więc wziąłem wykrywacz w dłon i zabrałem się do pracy.Zszedłem do pierwszego dołu i wyszło 6 łusek , potem 2 kroki dalej-3 łuski i potem znów 5 , okazało się , że są z 44 roku.No więc pytanie nasunęło się , że może sobie niemcy tak o strzelali...Za 4 dni poszedłem obadać teren z tatem , poszliśmy do drugiego dołu i powychodziły ruskie łuski z ppsz , 2 jakieś dziwne , i jedna cała z nabojem tylko z korozją ( TRAFIŁA SPOWROTEM DO DOŁKU).No i teraz sobie wszystko notuję i chcę się dowiedzieć co tam się działo ale ta duża łuska stoi mi na drodze i nie mam pojęcia co to może być.Dzięki za pomoc

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Waszym zdaniem mogły stacjonować tam jakieś wojska ? czy to jest przypadkowe , że tyle łusek tam jest ..? Jeżeli macie ochotę mogę kilka łuseczek wstawić , bo mnie ciekawi co tam się działo :).Wiem , że tam kiedys WOP(wojsko ochrony pogranicza) stacjonował , i są stare scieżki jeszcze dla straży granicznej i WOP-u ale wątpię czy to ma z tym związek.Pozdrawiam Damian!
Napisano
wino byly z ebonitem ale pamietam ze duze kalibry :
od działa bezodrzutowego 7,5cm LG albo
10cm Nb.W 40, albo 10cm le.H.T.:)
a tu jest jakis maly kaliber.
damex są bicia jakies?
Napisano
Witam! jakiś czas temu prawdopodobnie w marcu jak było jeszcze mało zieleni w lesie i dośc zimno , kolega znalazł w pewnym miejscu dziwną łuskę i pastę do obuwia z dobrolina" (ta szklana).Kilka tygodni później wybrałem się tam z kolegą okazało sie , że jest to fajne miejsce po jednej stronie taki niezły dołek po drugiej stronie drogi też dołek , coś jakby kiedyś było tam kopane(stara piaskowania , lub wydobywanie kamienia?).Ta stara lesna droga była porośnięta.Więc wziąłem wykrywacz w dłon i zabrałem się do pracy.Zszedłem do pierwszego dołu i wyszło 6 łusek , potem 2 kroki dalej-3 łuski i potem znów 5 , okazało się , że są z 44 roku.No więc pytanie nasunęło się , że może sobie niemcy tak o strzelali...Za 4 dni poszedłem obadać teren z tatem , poszliśmy do drugiego dołu i powychodziły ruskie łuski z ppsz , 2 jakieś dziwne , i jedna cała z nabojem tylko z korozją ( TRAFIŁA SPOWROTEM DO DOŁKU).No i teraz sobie wszystko notuję i chcę się dowiedzieć co tam się działo ale ta duża łuska stoi mi na drodze i nie mam pojęcia co to może być.Dzięki za pomoc
Napisano
@Swiety82 - własnie w tym problem , że kolega ma tę łuskę ;/ najwyżej dam znać jak będzie i mi da wymiary.Aaaa i czy mam dodać więcej fotek , bo jak to znalazł to w środku dziwne białe coś było ..
Napisano

3.Moje przypuszczenia były , że jest to łucha od racy , nie wiem czy to było by mozliwe i czy były w ogóle takie..
Średnica na oko to 3-4 cm i długośc 8-10cm.Bo miałem to w rękach , ale nie wiedziałem czy pytać na forum o ID , żeby nikt mnie nie wyśmiał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie