Skocz do zawartości

Pruski guziczek

pagi19

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie pomóżcie znalazłem go ostatnio ledwo widać na nim koronę czyściłem go wstępnie wodą z mydłem ale nic to nie dało tylko kolorów nabrał chciałbym kiedyś zobaczyć na nim koronę podajcie jakiś skuteczny sposób trochę szperałem na forum ale wolę spytać specjalistów nie chcę go zniszczyć

Napisano
Z tego prusaka nic raczej nie będzie, jedyne do czego posunąłby się w tym wypadku to delikatna elektroliza w roztworze NaHCO3

Jeżeli masz cierpliwość to wrzuć go do oliwki. pozdr
Napisano
a oliwka musi być z oliwy czy wystarczy zwykły olej ?
a olej samochodowy też może być ?
a co z kąpielą w kwasku cytrynowym lub w fosolu ? może przyniesie jakiś efekt pomóżcie doradźcie
Napisano
oliwka jest do...."

Prawda - po oliwce z oliwek marny efekt, ale próbować nie zaszkodzi.

Inne oleje nie wchodzą w rachubę.

Kwasek cytrynowy jest do amelinium" :D

Spróbuj z tym fosolem, może coś wyciukasz z tego strucla, ale jak Tyfus pisał - znajdziesz lepszy. Nie przejmuj się jak go zniszczysz, próby i błędy to droga do celu.
Napisano
WD40 i pochodne nie jest odrdzewiaczem.Zawiera głównie oleje i naftę. Służy zasadniczo do ozruszania" mechanizmów i znikomo(krótkoterminowo)konserwuje.
Napisano
No niestety, czasem i tak bywa. Wszystko zależy od stanu fanta. Proponuję rozgrzać go nad kuchenką gazową aż pojaśnieje i do zimnej wody. Powinien nabrać jednakowego koloru i odpadnie to co ma odpaść.
Napisano
Nie podgrzewaj nad kuchenką i nie wsadzaj do wody bo w ogóle rezultat cię przerazi.
Weź z kuchni takie mleczko do czyszczenia zlewów kuchennych ze stali nierdzewnej, nalej na drucik kuchenny do szorowania garnków (różne rodzaje są miękkie, sztywne) następnie zatop jak by guziczek w tym drucie zwiń i trzyj w rękach (warto ubrać rękawice gumową).
Po chwili przepłucz pod wodą i ewentualnie powtarzaj proces.
Będzie się guzik świecił trochę jak psu...wiadomo co, ale to co tam zostało będzie widoczne, mi ostatnio na łące wyszły 3 haki mundurowe pruskie też w opłakanym stanie ale coś tam na nich widać po zabiegu, wolę takie aby sobie leżały niż zasyfione

pozdro!
Napisano
już znalazłem :) a tamtego dałem na kuchni to moje początki więc będę próbował różnych metod czyszczących dzięki za wszystkie rady
pozdrawiam
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie