janek5501 Napisano 12 Czerwiec 2012 Autor Napisano 12 Czerwiec 2012 witam daje mi caly czs sygnaly nawet gdy do gory przytrzymam baterie 100% babel ok niewiem o co chodzi wykrywacz mam 2 dygodnie moze miał ktos podobny problem?
pawcion123 Napisano 12 Czerwiec 2012 Napisano 12 Czerwiec 2012 Dzwoń do B(rutusa)" :)Wszak on ci prawdę powie..
wiktor3030 Napisano 12 Czerwiec 2012 Napisano 12 Czerwiec 2012 ja jak trzymam mojego rutusa na podwórku w powietrzu na czułości maksymalnej też mi wariuje
wiktor3030 Napisano 12 Czerwiec 2012 Napisano 12 Czerwiec 2012 Sprawdź ustawienia i po testuj w innych miejscach a najlepiej opisz więcej szczegółów z zachowania i ustawienia jakie masz
janek5501 Napisano 12 Czerwiec 2012 Autor Napisano 12 Czerwiec 2012 czulość 29,dys 0 dynamik dzieki jutro zobacze na innych
CzarnyPoznań Napisano 13 Czerwiec 2012 Napisano 13 Czerwiec 2012 Ja również mam wrażenie że po dłuższym chodzeniu też zaczyna wariować.Podnoszę go do góry i faktycznie pokazuje cuda nie dziwy w powietrzu.Drugie to że baterie chłonie w oka mgnieniu.
dzieci3 Napisano 13 Czerwiec 2012 Napisano 13 Czerwiec 2012 Producent poleca baterie czy akumulatory?
małrer Napisano 14 Czerwiec 2012 Napisano 14 Czerwiec 2012 Spróbujcie wyłączyć telefony to naprawdę pomaga.proxa jest bardzo czuła na takie gadzety podro;)
czapajarek Napisano 14 Czerwiec 2012 Napisano 14 Czerwiec 2012 Wyładowania atmosferyczne też widzi" bardzo dobrze nawet kiedy nie widać błysku i nie słychach grzmotu , wtedy na wyświetlaczu sygnał lata i trwa to około 5 sekund .
CzarnyPoznań Napisano 14 Czerwiec 2012 Napisano 14 Czerwiec 2012 Producent zaleca akumulatorki o jak największej pojemności.Chodziłem na bateriach i nie było problemu a przeszedłem na akumulatorki i takie cuda się dzieją.Malrer To faktycznie super rozwiązanie nie ma co telefon w domu zostawię a ten co będzie mi towarzyszył to go też poproszę by też nie brał.Po dłuższym użytkowaniu dochodzę do wniosku że jest strasznie przereklamowany i awaryjny.A wersje które wychodzą kolejno są gorsze od poprzedniej.Zasilanie i telefon nie powinny mieć wpływu na taki prawidłową prace takiego wykrywacza.Chodzę z TM 808 gdzie nie można mieć nic metalowego przy sobie ale zawszę mam fona klucz do auta i nie powodują one zakłóceń.A jak wiadomo wykrywacz jest strasznie czuły i ma dużą moc.
nikt Napisano 14 Czerwiec 2012 Napisano 14 Czerwiec 2012 Witam ! Panowie - wykrywacz do metali to nie młotek czy cep. W środku tego czarnego pudełka siedzi bardzo czuła elektronika. Rzeczywista czułość układów odbiorczych liczy się w milionowych częściach wolta. Moje wykrywacze są projektowane pod baterie alkaliczne dobrej jakości. Jak ktoś wkłada byle chińskie ogniwa to sam jest sobie winien. Czy do baku samochodów z nowoczesnymi silnikami Diesla wlejecie oleju po frytkach ? A jak wlejecie to producent uzna Wam gwarancję ?? Czy karmicie kota chlebem a psa jabłkami ? Dosłownie w przeciągu dwóch ostatnich dni przyszły do mnie dwa nowe wykrywacze. Optima 2 i Proxima 5. W obydwu wypadkach opis brzmiał identycznie : wzbudza się i pracuje niestabilnie " . Zgadza się . Obydwa pracowały niestabilnie Z winy użytkowników. Wyszedłem z siebie jak zobaczyłem ślady po wylanych bateriach i korozję w pakietach na baterie. Zasilanie dotyczą trzy proste zasady : baterie tylko i wyłącznie alkaliczne , nigdy nie mieszać baterii różnych typów oraz o różnym stopniu zużycia, akumulatorki o jak największej pojemności ładowane ZGODNIE z zaleceniami producenta . pozdrawiam .
CzarnyPoznań Napisano 14 Czerwiec 2012 Napisano 14 Czerwiec 2012 Nie wiem czy akumulatorki sanyo eneloop czy energizer są chińskie ale raczej nie.Ale i tak po 2 godzinach chodzenia zaczął pokazywać pierdoły a po podniesieniu do góry to samo szuka i pokazuje w powietrzu.Na innym forum ktoś napisał że chodzi z Proximą a baterie ma najtańsze z Lidla i działa śpiewająco.Ale i tak wiele osób pisze podobnie co do samoczynnego wzbudzania i nie tylko na tym forum.Wykrywacz jest super ale naprawdę spodziewałem się trochę więcej zwłaszcza to zasilanie i chodzenie bez telefonu.To naprawdę trochę żenujące baterie alkaliczne dosłownie paliły się w środku a po zakupie akumulatorków to samo.Wkładam jest 100 % i leci ostro w dół.A jak dojdzie do połowy to przekłamuje.Nie jest to tylko moja opinia ale znajomy to samo twierdzi a wykrywaczy użytkuje w sposób właściwy zgodnie z instrukcją i zdrowym rozsądkiem.Dodam że to jest mój 4 wykrywacz i nie chodzę z nim od wczoraj.
cheetah Napisano 14 Czerwiec 2012 Napisano 14 Czerwiec 2012 Warto pamiętać o maksymalnym prądzie (zwarciowym), który można z baterii/ akumulatorka uzyskać. I to właśnie ograniczenia w prądzie wyjściowym (zwłaszcza w impulsie) mogą decydować o niewłaściwej pracy wykrywacza. A z tym prądem maksymalnym to bywa bardzo, bardzo różnie, nie mówiąc już o możliwości kupna podłej podróbki baterii / akumulatora.
pawcion123 Napisano 14 Czerwiec 2012 Napisano 14 Czerwiec 2012 Ja mam w Tejonie eneloopy 2000mah w nowej technologii UTGA czy cuś podobnego.Wcześniej w Garecie i Rutusie używałem GP2700mah.Tejon pracuje bardzo stabilnie i wytrzymują bardzo długo, Panowie sensacja rewelacja" szczerze polecam!!pozderki :)
omnomnom Napisano 24 Kwiecień 2014 Napisano 24 Kwiecień 2014 Dołączę się do tematu. Mam podobnym problem ale z proximą 5.0Mianowicie chodzi o akumulatorki, wkładam naładowane świeżo kupione warta 2400 i na jednym jak i na drugim komplecie pokazuje mi na wskaźniku 69%. To samo było z poprzednimi kompletami enelopów (1900)70%, 72%. O co chodzi ? Nigdy nie miałem 100%.Drugie pytanie, czy nasłuchiwanie na słuchawkach dużo pomaga zaoszczędzić prądu ?
Kriczer Napisano 24 Kwiecień 2014 Napisano 24 Kwiecień 2014 w pierwszym lepszym temacie o akumulatorkach do piszczałki piszę o tym, że NIGDY nie będzie 100%, wystarczy poszukać i przeczytać
cheetah Napisano 24 Kwiecień 2014 Napisano 24 Kwiecień 2014 @ omnomnom: 1. O co chodzi ? Nigdy nie miałem 100%."Prawidłowo. Poczytaj sobie może FAQ --> http://www.rutusowiec.likesyou.org/showthread.php?tid=1492. czy nasłuchiwanie na słuchawkach dużo pomaga zaoszczędzić prądu ?"Ogólnie tak, ale oczywiście zależy to od samego sprzętu, używanych słuchawek i ustawień detektora, a głównie ustawień głośności. Z moich doświadczeń wynika, że w Rutusach, przy przeciętnych głośnościach, można oszczędzić pobór prądu tak do 15...20% - czyli o tyle mniej więcej wydłużyć czas pracy.Ale użycie słuchawek to przede wszystkim o wiele skuteczniejsza praca z detektorem - słyszy się dobrze cichsze sygnały, łatwiej szacować czy mamy do czynienia z kolorem, czy oszukańczym żelastwem w zaśmieconych miejscach, itd...
piotr01051989 Napisano 15 Sierpień 2014 Napisano 15 Sierpień 2014 Odświeżam, mam problem z v5. Po chwili chodzenia w terenie wykrywka zawiesza się ,pojawia się dźwięk przesterowania i na wyświetlaczu pojawia się napis BRAK SONDY. Spotkał się ktoś z takim problemem ? Czy to wina cewki czy też wykrywki?
XII Napisano 20 Sierpień 2014 Napisano 20 Sierpień 2014 Witaj,Najpierw użyj jakiegoś preparatu do mycia styków (wd40 lub kontakt - den drugi musi dobrze odparować zanim włączysz sprzęt) i przemyj styki wtyczki oraz gniazda. jeśli to nie pomoże to...Masz ukręcony/urwany kabel od cewki - najprawdopodobniej we wtyczce lub tuż za nią - rozkręć i sprawdź - jeśli we wtyczce nie będzie sytuacji w której któraś z żył kabla będzie oderwana od pinu wtyczki to problem będzie tkwił w dalszej części przewodu - najlepiej uciąć z kilka cm kabelka za wtyczką, zarobić na nowo i przylutować wtyczkę. Jeśli po tych zabiegach będzie to samo to usterka przewodu cewki będzie w innym miejscu - najczęściej ten gad ;) umiejscawia się zaraz przy cewce - w tej sytuacji wymiana całego przewodu sondy Cię czeka.Zdrów!
piotr01051989 Napisano 20 Sierpień 2014 Napisano 20 Sierpień 2014 Kolego XII wysłałem do serwisu , okazało się że musieli wymienić całą cewkę. Wyrobili się w tydzień wraz z wysyłkami, co polski producent to polski.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.