Skocz do zawartości

proxima 5,0 problem

janek5501

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam daje mi caly czs sygnaly nawet gdy do gory przytrzymam baterie 100% babel ok niewiem o co chodzi wykrywacz mam 2 dygodnie moze miał ktos podobny problem?
Napisano
Ja również mam wrażenie że po dłuższym chodzeniu też zaczyna wariować.Podnoszę go do góry i faktycznie pokazuje cuda nie dziwy w powietrzu.
Drugie to że baterie chłonie w oka mgnieniu.
Napisano
Wyładowania atmosferyczne też widzi" bardzo dobrze nawet kiedy nie widać błysku i nie słychach grzmotu , wtedy na wyświetlaczu sygnał lata i trwa to około 5 sekund .
Napisano
Producent zaleca akumulatorki o jak największej pojemności.Chodziłem na bateriach i nie było problemu a przeszedłem na akumulatorki i takie cuda się dzieją.

Malrer
To faktycznie super rozwiązanie nie ma co telefon w domu zostawię a ten co będzie mi towarzyszył to go też poproszę by też nie brał.

Po dłuższym użytkowaniu dochodzę do wniosku że jest strasznie przereklamowany i awaryjny.A wersje które wychodzą kolejno są gorsze od poprzedniej.
Zasilanie i telefon nie powinny mieć wpływu na taki prawidłową prace takiego wykrywacza.
Chodzę z TM 808 gdzie nie można mieć nic metalowego przy sobie ale zawszę mam fona klucz do auta i nie powodują one zakłóceń.A jak wiadomo wykrywacz jest strasznie czuły i ma dużą moc.
Napisano
Witam !

Panowie - wykrywacz do metali to nie młotek czy cep. W środku tego czarnego pudełka siedzi bardzo czuła elektronika. Rzeczywista czułość układów odbiorczych liczy się w milionowych częściach wolta. Moje wykrywacze są projektowane pod baterie alkaliczne dobrej jakości. Jak ktoś wkłada byle chińskie ogniwa to sam jest sobie winien. Czy do baku samochodów z nowoczesnymi silnikami Diesla wlejecie oleju po frytkach ? A jak wlejecie to producent uzna Wam gwarancję ?? Czy karmicie kota chlebem a psa jabłkami ?

Dosłownie w przeciągu dwóch ostatnich dni przyszły do mnie dwa nowe wykrywacze. Optima 2 i Proxima 5. W obydwu wypadkach opis brzmiał identycznie : wzbudza się i pracuje niestabilnie " . Zgadza się . Obydwa pracowały niestabilnie Z winy użytkowników. Wyszedłem z siebie jak zobaczyłem ślady po wylanych bateriach i korozję w pakietach na baterie. Zasilanie dotyczą trzy proste zasady : baterie tylko i wyłącznie alkaliczne , nigdy nie mieszać baterii różnych typów oraz o różnym stopniu zużycia, akumulatorki o jak największej pojemności ładowane ZGODNIE z zaleceniami producenta .

pozdrawiam .
Napisano
Nie wiem czy akumulatorki sanyo eneloop czy energizer są chińskie ale raczej nie.Ale i tak po 2 godzinach chodzenia zaczął pokazywać pierdoły a po podniesieniu do góry to samo szuka i pokazuje w powietrzu.
Na innym forum ktoś napisał że chodzi z Proximą a baterie ma najtańsze z Lidla i działa śpiewająco.
Ale i tak wiele osób pisze podobnie co do samoczynnego wzbudzania i nie tylko na tym forum.
Wykrywacz jest super ale naprawdę spodziewałem się trochę więcej zwłaszcza to zasilanie i chodzenie bez telefonu.To naprawdę trochę żenujące baterie alkaliczne dosłownie paliły się w środku a po zakupie akumulatorków to samo.Wkładam jest 100 % i leci ostro w dół.A jak dojdzie do połowy to przekłamuje.
Nie jest to tylko moja opinia ale znajomy to samo twierdzi a wykrywaczy użytkuje w sposób właściwy zgodnie z instrukcją i zdrowym rozsądkiem.
Dodam że to jest mój 4 wykrywacz i nie chodzę z nim od wczoraj.
Napisano
Warto pamiętać o maksymalnym prądzie (zwarciowym), który można z baterii/ akumulatorka uzyskać. I to właśnie ograniczenia w prądzie wyjściowym (zwłaszcza w impulsie) mogą decydować o niewłaściwej pracy wykrywacza.

A z tym prądem maksymalnym to bywa bardzo, bardzo różnie, nie mówiąc już o możliwości kupna podłej podróbki baterii / akumulatora.
Napisano
Ja mam w Tejonie eneloopy 2000mah w nowej technologii UTGA czy cuś podobnego.

Wcześniej w Garecie i Rutusie używałem GP2700mah.

Tejon pracuje bardzo stabilnie i wytrzymują bardzo długo, Panowie sensacja rewelacja" szczerze polecam!!

pozderki :)
  • 1 year later...
Napisano
Dołączę się do tematu. Mam podobnym problem ale z proximą 5.0
Mianowicie chodzi o akumulatorki, wkładam naładowane świeżo kupione warta 2400 i na jednym jak i na drugim komplecie pokazuje mi na wskaźniku 69%. To samo było z poprzednimi kompletami enelopów (1900)70%, 72%. O co chodzi ? Nigdy nie miałem 100%.

Drugie pytanie, czy nasłuchiwanie na słuchawkach dużo pomaga zaoszczędzić prądu ?
Napisano
@ omnomnom:

1. O co chodzi ? Nigdy nie miałem 100%."
Prawidłowo. Poczytaj sobie może FAQ --> http://www.rutusowiec.likesyou.org/showthread.php?tid=149

2. czy nasłuchiwanie na słuchawkach dużo pomaga zaoszczędzić prądu ?"
Ogólnie tak, ale oczywiście zależy to od samego sprzętu, używanych słuchawek i ustawień detektora, a głównie ustawień głośności.
Z moich doświadczeń wynika, że w Rutusach, przy przeciętnych głośnościach, można oszczędzić pobór prądu tak do 15...20% - czyli o tyle mniej więcej wydłużyć czas pracy.

Ale użycie słuchawek to przede wszystkim o wiele skuteczniejsza praca z detektorem - słyszy się dobrze cichsze sygnały, łatwiej szacować czy mamy do czynienia z kolorem, czy oszukańczym żelastwem w zaśmieconych miejscach, itd...
  • 3 months later...
Napisano
Odświeżam, mam problem z v5. Po chwili chodzenia w terenie wykrywka zawiesza się ,pojawia się dźwięk przesterowania i na wyświetlaczu pojawia się napis BRAK SONDY. Spotkał się ktoś z takim problemem ? Czy to wina cewki czy też wykrywki?
Napisano
Witaj,
Najpierw użyj jakiegoś preparatu do mycia styków (wd40 lub kontakt - den drugi musi dobrze odparować zanim włączysz sprzęt) i przemyj styki wtyczki oraz gniazda. jeśli to nie pomoże to...
Masz ukręcony/urwany kabel od cewki - najprawdopodobniej we wtyczce lub tuż za nią - rozkręć i sprawdź - jeśli we wtyczce nie będzie sytuacji w której któraś z żył kabla będzie oderwana od pinu wtyczki to problem będzie tkwił w dalszej części przewodu - najlepiej uciąć z kilka cm kabelka za wtyczką, zarobić na nowo i przylutować wtyczkę. Jeśli po tych zabiegach będzie to samo to usterka przewodu cewki będzie w innym miejscu - najczęściej ten gad ;) umiejscawia się zaraz przy cewce - w tej sytuacji wymiana całego przewodu sondy Cię czeka.

Zdrów!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie