Skocz do zawartości

poszukiwania w bagnie

tn23

Rekomendowane odpowiedzi

witam
czy ma ktoś doświadczenia w temacie poszukiwań w bagnie, torfowisku. Znajomy ma na wsi niedaleko domu bajoro, teraz wyschnięte ze względu na susze, z jego opowiadań wynika ze jego rodzice wyrzucili tam zaraz po wojnie dużo ciekawych niepotrzebnych rzeczy. Że o legendach słyszanych od innych mieszkańców na temat tego co tam wrzucali ociekający Niemcy to już nawet nie wspomnę. Próbowałem z wykrywaczem ale jest tam masa śmieci, do tego muł ma od metra do kilku głębokości.
Wyciągnąłem już stamtąd kilka ciekawych fantów w wręcz idealnym stanie, zero korozji. Chciałbym tam więcej poszukać i stąd pytanie jak ułatwić sobie pracę, o ile jest możliwe, czy zda egzamin magnes neodymowy na tyczce (przez muł bardzo łatwo się przebić, ale czy wyciągnę większe przedmioty?) czy jedynym wyjściem jest rozkopywanie kawałek po kawałku (staw ma ok 100-150 m3)

Do bagienek, stawikow szly znoszone do domow przez dzieciaki elementy uzbrojenia ,amunicja...takie tam rupiecie, odebrane przez rodzicow, po wbiciu kilku pasow ku przestrodze na przyszlosc.Tak mi ojciec opowiadal,jak mu dziadek mauzerka znalazl...

Bagienka to niezłe śmietniki w których może być wiele urwiłapek. Takie bagienka na większą skalę można eksplorować odkrywkowo, jakaś koparko-ładowarka, motopompa z 5 osób i można działać. A jeśli chcesz bez większych kosztów to po prostu wykrywka chyba że znów najdzie woda, rozmiękczy grunt to wtedy możesz wziąć tyczkę z magnesem jakąś łajbę i trochę podziobać grunt.

W bagnach po wojnie ludzie topili różne, niepotrzebne już w czasach pokoju akcesoria, często z zawleczkami. Pewnie jak w błocie, wodzie to i niezbyt groźne, ale po co ryzykować życiem dla szyszki na półce?

W bagienkach to tylko można liczyć na w miarę zachowane elementy drewniane,żelazo to jak ser szwajcarski,ale kolorowe jeszcze mogły się zachować przyzwoicie.Oczywiście te grubsze"żelazo to jeszcze się kupy będzie trzymać,ale nie warto dla tych 8 lat.
Ale to takie kopanie dla raczej nie dla pasjonatów.

dzieci3 niby dla czego w bagnie żelazo będzie jak sito??? całkowity brak dopływu tlenu skutkuje idealnym przechowaniem fanta łącznie z farbą, co innego na kwaśnym torfowisku wtedy stal pada super szybko. Niby podobne środowiska ale różnie przeżywają to fanty.

Tak jak pisze vis środowisko posiada odczyn kwaśny.Kilka lat temu ładnych m.inn elementy siodła rozpadały mi się w rękach,bagnet po odrdzewieniu z tego samego bagna wyglądał jakby go bóbr obrabiał.
Po prostu w bagnistych terenach juz nie uczestniczę" od lat.
Pzdr.

Tak samo i ja.Kiedyś wytargałem bagnet z torfowiska,był bardzo oblepiony torfem,spodziewałem się po obiciu tej warstwy super stanu wierząc że bagno i torf konserwuje.Po obiciu moim oczom ukazał się zupełny szrot ,od tego czasu nie szukam na podmokłych terenach,dodatkowym utrudnieniem na podmokliznach dą korzenie których jest cała masa (mowa o lesie).Jak dobrze pamiętam kolega R51 wykopał kilka fantów wrześniowych z podmokłego lasu (bagnety) wygląd ogólny nie powalał. Oczywiście i tak cieszyły oczy bo wrześniowe.

no właśnie ale torfowisko a bagno to różnica torfy, czarnoziemy itp są kwaśne. dla potwierdzenia własnych mongolskich teorii wstawiam linki :)
http://www.youtube.com/watch?v=bo2eQC3t_nM
http://www.youtube.com/watch?v=cziTyUyw5cw&feature=fvwrel

Nie ma znaczenia czy torfowisko,bagnisko czy poniemiecka kloaka,w każdym miejscu odczyn kwasowości jest inny i nie ma reguły.

Przedmioty organiczne zachowują się dobrze w środowisku wodnym. Brak tlenu ułatwia zachowanie zabytków w jeziorach, bagnach i na torfowiskach. Ważny jest odczyn środowiska. Kwaśne torfowiska dobrze zachowują drewno i szczątki roślinne. Niszczą kości, żelazo i ceramikę"

http://www.gra.gaduopisy.info/?title=Depozycja_%28archeologia%29

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie