tn23 Napisano 11 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2012 witamczy ma ktoś doświadczenia w temacie poszukiwań w bagnie, torfowisku. Znajomy ma na wsi niedaleko domu bajoro, teraz wyschnięte ze względu na susze, z jego opowiadań wynika ze jego rodzice wyrzucili tam zaraz po wojnie dużo ciekawych niepotrzebnych rzeczy. Że o legendach słyszanych od innych mieszkańców na temat tego co tam wrzucali ociekający Niemcy to już nawet nie wspomnę. Próbowałem z wykrywaczem ale jest tam masa śmieci, do tego muł ma od metra do kilku głębokości.Wyciągnąłem już stamtąd kilka ciekawych fantów w wręcz idealnym stanie, zero korozji. Chciałbym tam więcej poszukać i stąd pytanie jak ułatwić sobie pracę, o ile jest możliwe, czy zda egzamin magnes neodymowy na tyczce (przez muł bardzo łatwo się przebić, ale czy wyciągnę większe przedmioty?) czy jedynym wyjściem jest rozkopywanie kawałek po kawałku (staw ma ok 100-150 m3) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 11 Czerwiec 2012 Share Napisano 11 Czerwiec 2012 Witaj!Musisz chyba kopać :) Magnez może nie zdać egzaminu. Ruscy na swoich filmikach wykopywali koparką wielka jamę i już w niej szukali :) Jak mówisz że dużo śmieci to i nakłuwanie piką może nie zdać egzaminu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Einherjer Napisano 11 Czerwiec 2012 Share Napisano 11 Czerwiec 2012 Zaproś paru kumpli lubiących przygody i wio - kawałek po kawałeczku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 11 Czerwiec 2012 Share Napisano 11 Czerwiec 2012 MAGNEZ to na pewno Ci nie pomoże w poszukiwaniach bezpośrednio ;) no chyba że skurcze będą Cię łapać, to wtedy magnez polecam z witaminą B6 ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotem Napisano 11 Czerwiec 2012 Share Napisano 11 Czerwiec 2012 Do bagienek, stawikow szly znoszone do domow przez dzieciaki elementy uzbrojenia ,amunicja...takie tam rupiecie, odebrane przez rodzicow, po wbiciu kilku pasow ku przestrodze na przyszlosc.Tak mi ojciec opowiadal,jak mu dziadek mauzerka znalazl... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 11 Czerwiec 2012 Share Napisano 11 Czerwiec 2012 Bagienka to niezłe śmietniki w których może być wiele urwiłapek. Takie bagienka na większą skalę można eksplorować odkrywkowo, jakaś koparko-ładowarka, motopompa z 5 osób i można działać. A jeśli chcesz bez większych kosztów to po prostu wykrywka chyba że znów najdzie woda, rozmiękczy grunt to wtedy możesz wziąć tyczkę z magnesem jakąś łajbę i trochę podziobać grunt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomax Napisano 12 Czerwiec 2012 Share Napisano 12 Czerwiec 2012 W bagnach po wojnie ludzie topili różne, niepotrzebne już w czasach pokoju akcesoria, często z zawleczkami. Pewnie jak w błocie, wodzie to i niezbyt groźne, ale po co ryzykować życiem dla szyszki na półce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 12 Czerwiec 2012 Share Napisano 12 Czerwiec 2012 W bagienkach to tylko można liczyć na w miarę zachowane elementy drewniane,żelazo to jak ser szwajcarski,ale kolorowe jeszcze mogły się zachować przyzwoicie.Oczywiście te grubsze"żelazo to jeszcze się kupy będzie trzymać,ale nie warto dla tych 8 lat.Ale to takie kopanie dla raczej nie dla pasjonatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 12 Czerwiec 2012 Share Napisano 12 Czerwiec 2012 dzieci3 niby dla czego w bagnie żelazo będzie jak sito??? całkowity brak dopływu tlenu skutkuje idealnym przechowaniem fanta łącznie z farbą, co innego na kwaśnym torfowisku wtedy stal pada super szybko. Niby podobne środowiska ale różnie przeżywają to fanty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 12 Czerwiec 2012 Share Napisano 12 Czerwiec 2012 Brak tlenu pomaga,ale na nic się zda gdy odczyn środowiska jest nieprzyjazny dla materiału przedmiotu.Mi tam zawsze z bagien i pochodnych wychodziły tylko strucle(stal itp) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 13 Czerwiec 2012 Share Napisano 13 Czerwiec 2012 Tak jak pisze vis środowisko posiada odczyn kwaśny.Kilka lat temu ładnych m.inn elementy siodła rozpadały mi się w rękach,bagnet po odrdzewieniu z tego samego bagna wyglądał jakby go bóbr obrabiał.Po prostu w bagnistych terenach juz nie uczestniczę" od lat.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WykoP2411+ Napisano 13 Czerwiec 2012 Share Napisano 13 Czerwiec 2012 Tak samo i ja.Kiedyś wytargałem bagnet z torfowiska,był bardzo oblepiony torfem,spodziewałem się po obiciu tej warstwy super stanu wierząc że bagno i torf konserwuje.Po obiciu moim oczom ukazał się zupełny szrot ,od tego czasu nie szukam na podmokłych terenach,dodatkowym utrudnieniem na podmokliznach dą korzenie których jest cała masa (mowa o lesie).Jak dobrze pamiętam kolega R51 wykopał kilka fantów wrześniowych z podmokłego lasu (bagnety) wygląd ogólny nie powalał. Oczywiście i tak cieszyły oczy bo wrześniowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 13 Czerwiec 2012 Share Napisano 13 Czerwiec 2012 no właśnie ale torfowisko a bagno to różnica torfy, czarnoziemy itp są kwaśne. dla potwierdzenia własnych mongolskich teorii wstawiam linki :)http://www.youtube.com/watch?v=bo2eQC3t_nMhttp://www.youtube.com/watch?v=cziTyUyw5cw&feature=fvwrel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 14 Czerwiec 2012 Share Napisano 14 Czerwiec 2012 Nie ma znaczenia czy torfowisko,bagnisko czy poniemiecka kloaka,w każdym miejscu odczyn kwasowości jest inny i nie ma reguły.Przedmioty organiczne zachowują się dobrze w środowisku wodnym. Brak tlenu ułatwia zachowanie zabytków w jeziorach, bagnach i na torfowiskach. Ważny jest odczyn środowiska. Kwaśne torfowiska dobrze zachowują drewno i szczątki roślinne. Niszczą kości, żelazo i ceramikę"http://www.gra.gaduopisy.info/?title=Depozycja_%28archeologia%29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 14 Czerwiec 2012 Share Napisano 14 Czerwiec 2012 Jak wszystkie miejscówki zostaną przekopane, to i tak za bagna się wszyscy zabiorą , bo tylko tam będzie można coś znaleźć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 14 Czerwiec 2012 Share Napisano 14 Czerwiec 2012 jestem zdania że lepiej mieć kiepskiej jakości fant jak mieć gołą półkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.