Skocz do zawartości
  • 0

Jaki to czołg?

pacal

Pytanie

Napisano

Szanowni Koledzy.
Proszę o pomoc w identyfikacji tego czołgu. Zdjęcia pochodzą z końcowych scen filmu a bezimiennym wzgórzu cz.4". Czołgi występują jako radzieckie jednak nie mogę ustalić co to za modele bo nie pasują wyglądem do znanych mi. Może pasjonaci broni pancernej coś pomogą.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jeśli potrzeba to mam jeszcze kilka ujęć. Na tych zdjęciach tego nie widać ale z wież z tyłu wystaje jeszcze coś jakby antena lub karabin skierowane poziomo.

Napisano
T-64 to jakieś 10-11 lat po tym jak rozgrywa się akcja filmu. Rosjanie dysponując takim potencjałem militariów z II WŚ chyba nie pozwolili by sobie na taką fuszerkę. Gdyby film był amerykański to wiadomo ignoranci historyczni robią filmy dla analfabetów historycznych. Ale rosyjskie i radzieckie filmy zachowują dość duży poziom realizmu przynajmniej w dziedzinie sprzętu.
Napisano
Witam.

Ten czołg to T-62, przerobiony" na T34.

W tym filmie to nawet PK przerabiali na MG.

http://www.imfdb.org/w/images/thumb/4/4b/PKasMG34.jpg/400px-PKasMG34.jpg

Pozdrawiam, K.
Napisano
Nienawidzę takiego fałszywego sprzętu w filmach. Jak coś takiego widzę to od razu zmieniam kanał(wyjątek stanowi leopard w o jeden most za daleko"-da się jeszcze ścierpieć bo cały film kapitalny)
Napisano
przeróbka, dykta i pianka, widac nawet wokół lufy jak pogniecione, co do realizmu wystarczy zobaczyć Karny Batalion" jak poprzerabiali bodajże t55
Napisano
Rzeczywiście podobieństwo duże tylko wieża jakaś przerobiona. Mistyfikacja taka obniża dla mnie wartość filmu, choć fabuła ciekawa. Nie spodziewałem się po Rosjanach takiej fuszerki. Nic więc dziwnego, ze nie mogłem go zidentyfikować szukając w czołgach II WŚ.
dziękuję za pomoc.
Napisano
Jednak w Szeregowcu" Spielberga pierwszy raz można było zobaczyć wojnę jak prawdziwą" i nikt tego nie może zaprzeczyć. Wcześniejsze produkcje to była piaskownica, a ten film otworzył wrota do nowego spojrzenia w kinematografii na obraz wojny, śmierci i samego zniszczenia. Niemcy wyglądali jak Niemcy, Jankesi jak Jankesi...same trafienia oraz obrażenia były wręcz nowatorskie jak na tamte czasy. A to, że teciak robił za tygrysa;) No co zrobić;D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie